Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Ciekawy problem z telefonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam dość dziwny problem z telefonem sony eriscsson xperia neo v. 2 tygodnie temu nagle telefon odmówił posłuszeństwa, a raczej nie telefon tylko karta SIM, ponieważ na telefonie mogłem robić wszystko (poza dzwonieniem i sms-owaniem ^^). Gdy chciałem do kogoś zadzwonić od razu pojawiał się komunikat "obszar poza zasięgiem sieci", smsów nie dostarczało, gdy chciałem sprawdzić stan konta, wyświetlał się komunikat "Problem z połączeniem lub błędny kod MMI", a gdy ktoś do mnie dzwonił wydawałoby się, że mój telefon jest nieaktywny. W informacjach telefonu pokazuje, że jestem połączony z siecią 26017 (którą pierwszy raz widziałem), która jest niedostepna, a gdy przełączyłem na play (mój operator), pokazało, że jestem połączony z play, ale sieć nie jest dostępna. "Kresek zasięgu" mam full/ większość. Poszedłem więc wymienić kartę, elegancko wszystko chodziło... przez 2 tygodnie. Dziś dokładnie ta sama historia z jedną róznicą - gdy wyłączę i włączę telefon mogę wykonać jedno połączenie. Jakoś nie wydaje mi się, że karta może się tak szybko psuć. Żeby dodać sprawie "tajemniczości" to 2 tygodnie temu stało się to gdy byłem u kumpla (w pare osób i tylko mi się to stało) i dziś też tak samo. Hmm... Jakieś pomysły? ;o

Pozdrawiam

Opublikowano

telefon w trybie samolotowym

sprawdź kartę może uszkodzona

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Tryb samolotowy jest wyłączony, a dla pewności go włączyłem i jeszcze raz wyłączyłem. Udało mi się wykonać jedno połączenie i znów to samo. ( połączenie 1s na test) Jeszcze jakieś propozycje? :D

P.S. @ robem - dzięki za próbę.

:)

Edit:: Karta na "amatorskie oko" wygląda w porządku tj. wizualnie.

Opublikowano

ale technicznie może być uwalona elektronika karty ( chipset ) , sprawdź na innym telefonie czy działa

możliwe jest też samo uszkodzenie telefonu albo softu, najlepiej wgrać go od nowa

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Karta nie działa na innym telefonie, gdyż przed wymianą karty (2tyg. temu) w salonie najpierw musieli sprawdzić na salonowym telefonie czy działa, żeby mieć "podstawe do wymiany".

A co do tej drugiej mozliwości... mógłbyś trochę rozwinąć, bo średnio ogarniam telefony. :) I czy jest to wtedy poważne, trudne itp.

Dzieki za pomoc.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc. Tzn. w zasadzie nic z wymienionych rzeczy nie pomogło :D Więc co pomogło? Yy... przełożyłem jeszcze raz kartę do innego telefonu, tym razem tam działała. Włożyłem więc znów do prawidłowego telefonu i działa do tej pory. Nie mam pojęcia co się zmieniło, bo już to robiłem kiedyś. ^^ Dziękuje wszystkim, a temat do zamknięcia.

• 8 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...