Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Szukam] 12Skills

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

O to się nie martw, mamy do możliwości AJAX i JQUERY z AJAX'EM, większy problem będzie jeśli zacznie się coś bugować od strony JS.

Opublikowano

Poruszanie innych po mapie - Proste

Gorzej jak jakiś cham się wyloguje :-| :D

PS: Tak gra będzie multiplayer :) (oczywiście z możliwością wyłączenia kilku rzeczy ,które przyspieszą graczowi działanie gry :). Przykładem właśnie będą gracze online - można ich sobie "schować" lub np. alerty tworzone w JS zostaną zamienione na prostsze i takie inne rozwiązania mające na celu przyspieszenie gry :))

PS2 : Jeśli closer nie kłamie to chyba załatwił(em) VPS'a :)

Opublikowano

w takich grach ajax to zło, dlatego nie tworzy się takich gier w php, a w jakimś aplecie javowym, flashu, ewentualnie silverlight gdzie można laczyć się socketami.

Jeśli mają być interakcje między graczami na mapie, to wykorzystanie ajaxa bedzie failem, skrypt js bedzie musial odpytywac serwer co 3? 2 sekundy.

Nie wiem jaki serwer to wytrzyma, przy czym gra i tak nie bedzie plynna. jesli już koniecznie chcecie to robić w php i js to zainteresujcie się tym http://www.ape-project.org/ , albo ostatnio modne node.js + nowjs.

Opublikowano

Powiem ci że ja nie piszę tej gry aby można było na niej zarabiać, jest to projekt w którym uczestniczę jak zapewne większość osób z grupy aby można było się czegoś nauczyć.

Nie musisz mi mówić o rozwiązaniach które już istnieją. Project APE już dawno temu widziałem, poruszałem już ten temat na wielu innych forach. Oprócz tego istnieje jeszcze coś na bazie połączenia chatu z facebook'a to też nosił swoją nazwę jakąś. Najlepszym rozwiązaniem jakie istnieje na tą chwilę jest napisanie aplikacji nie w żaden z podanych sposobów a napisanie jej w C++ lub C#.

Oprócz tego przypominam ci że jest to projekt, który ma czegoś na uczyć. Jakiś nowych rozwiązań, nowego typu myślenia. Bo to jest najlepszym sposobem na naukę tego co już nauczyłeś się z kursów. A w moim przypadku rozwiązania dalszego toku myślenia, a oprócz tego połączenia JS + PHP bo tego nigdy się nie zdołałem nauczyć, albo jak powiedzieć nie miałem ochoty i powodu. Jak zakończę aktualne swoje projekty to biorę się za C# bo ten język ma wiele możliwości które mi się podobają. Najważniejszą żeczą w programowaniu jest uczenie się czegoś nowego i pisanie, pisanie i jeszcze raz pisanie kolejnych projektów

PS nie co 3 lub 2 sek. Moim i Bnmbb założeniem jest uzyskać minimum 2FPS a nie 0.5 lub 0.3 FPS to wtedy wcale nie będzie mmorpg

Opublikowano

Tak jak bartek napisał - nie robimy tego pod kasę (oczywiście jak jakieś wpłaty będą to bardzo miło ,ale nie w stylu - 2 zł za grę albo ban). Ja 2 tygodnie temu nie wieżyłem ,że wogóle potrafię takie coś napisać.

Można i by przepisać później wszystko to na C++. Co do nauki też prawda - no cholera jak zrobić wyszukiwanie płynne. A jak stronicowanie ? Jak Komendy ? Co to wogóle jest explode ? Jak mieć hasło w MD5 przez JS ? Jak zrobić replace w JS. Człowiek uczy się całe życie i to jest prawda - ta cholerna życiowa prawda bo człowiek uczy się całe życie jak i ja naukę pisania stron z pomocą PHP rozpocząłem rok temu napewno jej nie porzucę od tak sobie bo to jest to co rozumiem i swoją drogą kocham - kocham pisać i czuć to uczucie, tą satysfakcję gdy udało mi się coś czego 2 lata temu bym się nie spodziewał.

PS : 2 tygodnie temu nie znałem JQuery (dalej nie znam za dobrze :3), miesiąc/1.5 temu JavaScriptu.

C++ Nauczyć też się mogę - ja nie uczę się języka na pamięć. Ja się uczę na logikę i w ostateczności pamięciówka ,która łatwo przychodzi. I choć nie jestem bogaty ,ani za bardzo biedny to nie użalam się nad swoim losem tylko tak jak z słów Hi-Fi Bandy wynika :

Coś ci powiem, rozwijaj się z dnia na dzien

Automotywacja to jedyna droga

Czas szybko mija, czyń co ci dane

Najlepiej jak potrafisz, nie ma tu chwili na sen

Opublikowano

Widzisz ty siedzisz rok w tym a ja już 4lata. Jakoś to minęło czasami ma się ochotę coś pisać, ale czasami trzeba sobie i przerwę od tego zrobić bo za bardzo w ciąga. Poczekaj jak zobaczysz końcowy efekt naszych prac, to dopiero ocenisz :)

Opublikowano

Nie musisz mi mówić o rozwiązaniach które już istnieją. Project APE już dawno temu widziałem, poruszałem już ten temat na wielu innych forach. Oprócz tego istnieje jeszcze coś na bazie połączenia chatu z facebook'a to też nosił swoją nazwę jakąś. Najlepszym rozwiązaniem jakie istnieje na tą chwilę jest napisanie aplikacji nie w żaden z podanych sposobów a napisanie jej w C++ lub C#.

Oprócz tego przypominam ci że jest to projekt, który ma czegoś na uczyć. Jakiś nowych rozwiązań, nowego typu myślenia. Bo to jest najlepszym sposobem na naukę tego co już nauczyłeś się z kursów. A w moim przypadku rozwiązania dalszego toku myślenia, a oprócz tego połączenia JS + PHP bo tego nigdy się nie zdołałem nauczyć, albo jak powiedzieć nie miałem ochoty i powodu. Jak zakończę aktualne swoje projekty to biorę się za C# bo ten język ma wiele możliwości które mi się podobają. Najważniejszą żeczą w programowaniu jest uczenie się czegoś nowego i pisanie, pisanie i jeszcze raz pisanie kolejnych projektów

PS nie co 3 lub 2 sek. Moim i Bnmbb założeniem jest uzyskać minimum 2FPS a nie 0.5 lub 0.3 FPS to wtedy wcale nie będzie mmorpg

chat facebookowy działa na tej samej zasadzie co ape, technologia comet. Jeśli ma to być gra na przeglądarkę to są to jedyne rozwiązania które wymieniłem, ewentualnie unity3d. Po za tym w Silverlight pisze się w c#. Jeśli chcesz wykorzystać c++ bądź c# (.NET) to będą to już gry przez klienta.Chociaż nie wiem w czym gorsza byłaby ta gra napisana w javie ;p

No ja rozumiem że to projekt przy którym będziecie sie uczyć, tylko średnio się nauczycie jeśli wybieracie średnio-słabe rozwiązania.

c# to mój ulubiony język i fakt ma duże mozliwości i miło się w nim pisze.

2fps z ajaxem..to chyba będzie trudne. No chyba że większość kodu będzie po stronie przeglądarki i będziecie tylko co jakiś czas wysyłać miejsce na mapie na serwer, ale co ze sprawdzaniem czy można na dane pole wejść to i tak musicie odpytywać serwer często, a częsty ajax to nie jest dobry pomysł.

Opublikowano

chat facebookowy działa na tej samej zasadzie co ape, technologia comet. Jeśli ma to być gra na przeglądarkę to są to jedyne rozwiązania które wymieniłem, ewentualnie unity3d. Po za tym w Silverlight pisze się w c#. Jeśli chcesz wykorzystać c++ bądź c# (.NET) to będą to już gry przez klienta.Chociaż nie wiem w czym gorsza byłaby ta gra napisana w javie ;p

No ja rozumiem że to projekt przy którym będziecie sie uczyć, tylko średnio się nauczycie jeśli wybieracie średnio-słabe rozwiązania.

c# to mój ulubiony język i fakt ma duże mozliwości i miło się w nim pisze.

2fps z ajaxem..to chyba będzie trudne. No chyba że większość kodu będzie po stronie przeglądarki i będziecie tylko co jakiś czas wysyłać miejsce na mapie na serwer, ale co ze sprawdzaniem czy można na dane pole wejść to i tak musicie odpytywać serwer często, a częsty ajax to nie jest dobry pomysł.

Też polecam do nauki - nie chcę tu wyjść akurat na idiotę ,którym de facto czasem jestem ,ale jak się poszuka to pewnie znajdzie się funcję explode() przez JS - pobierasz raz niedozwolone pola (tzw. blocked area) (podczas załadowania mapy) - i po co ciągle serwer odpytywać. Jeśli chodzi ci o kolizję z graczem - tu jeszcze muszę kapke pomyśleć ,ale pewnie też coś w ten deseń.

Opublikowano

Założyłem tak, Cała mapa gry będzie podzielona na mniejsze fragmenty chcemy aby wynosiły one ponad 1000px na 1000px. Chcemy a raczej są założenia aby otrzymać grafikę ala margonem. Jak użytkownik będzie przenosił się z jednej części mapy na drugą, to żeby pobierał raz dane do tablicy bez odpytywania ciagle bazy. Pozycje graczy ma sprawdzać 2 razy w ciągu sekundy może i więcej razy będzie ale to sprawdzi się dopiero po ukończeniu projektu. Czas przejścia z jednej kratki na drugą ma wynosić 1sekundę, animacja poruszania będzie odbywała się w tym czasie. Jedyne zapytanie które będzie krążyło cały czas po stronie serwera będzie sprawdzanie czy dane potworki na mapie dalej żyją i czy nie ma gracza który wokół nas się porusza. Jedyna myśl co mi przyszła jeszcze i się nad nią zastanawiam czy w mieście nie wyłączyć pokazywania graczy automatycznie z tego powodu że będzie tam za duży ruch.

Ja uważam że te rozwiązania nie są średnio słabe, z tego powodu że nie stosujemy zbędnego kodu, a możliwe że część kodu zostanie przepisana na C++, bo z tego co pomiętam jest wydana taka biblioteka czy program który automaycznie to przerabia. Nie przyglądałem się temu na razie bo jest mi to nie potrzebne.

Opublikowano

Ew. w obwodzie zostaje nam Sodema.A

A i w ustawieniach będzie możliwość wyłączenia pokazywania graczy - komp mi tego nie wytrzyma :):D

PS: Bartek wejdź na Skype :D:)

PS2: Zapomniałeś o czacie ,ale to 500b/sekunda :)

PS3 : O i proszę - explode w JS :]

http://www.developertutorials.com/tutorials/php/javascript-php-explode-function-051018-1025/

EDIT : Damian - co zrobić :

a) Pisać w flashu i znać go jako jedyny i jako tako w teamie

B) Pisać w JS, PHP etc. który znają wszyscy w teamie

c) Pisać Solo + graficy grę w flashu bez możliwości zarobków (ew. 700$ zapłaty :) )

FAKT - flash ma pare rzeczy ,które łatwiej się osiaga niż np. w JS

Opublikowano

Pisz solo ;)

Masz umiejętności,inni nie ;p

Po co masz się marnować ;D ?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Rower - Zrobi go jedna osoba ,zapewne jakiś chinol ,masz go sam , sam dbasz o niego .Jak coś zepsujesz tylko jest to Twoją winą. zajmujesz się nim kiedy chcesz i robisz z nim co chcesz

Mercedesz - Przynosisz nitke i igle kongowi,zostaje banan i 3/4 piłeczki ping pongowej , nie dbasz sam o niego . Jak coś zepsujesz otrzymujesz od kilku osób opierdol. Musisz się nim cały czas zajmować bo coś się stanie.

Nie robisz z nim co chcesz.

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Ew. w obwodzie zostaje nam Sodema.A

A i w ustawieniach będzie możliwość wyłączenia pokazywania graczy - komp mi tego nie wytrzyma :):D

PS: Bartek wejdź na Skype :D:)

PS2: Zapomniałeś o czacie ,ale to 500b/sekunda :)

PS3 : O i proszę - explode w JS :]

http://www.developertutorials.com/tutorials/php/javascript-php-explode-function-051018-1025/

EDIT : Damian - co zrobić :

a) Pisać w flashu i znać go jako jedyny i jako tako w teamie

B) Pisać w JS, PHP etc. który znają wszyscy w teamie

c) Pisać Solo + graficy grę w flashu bez możliwości zarobków (ew. 700$ zapłaty :) )

FAKT - flash ma pare rzeczy ,które łatwiej się osiaga niż np. w JS

Explode to złe rozwiązanie w przypadku takiej gry..

Większość danych powinna być pobierania via JSON w formie tablicy porównując co powiedzmy 5 sekund dane aktualne z bazą, oczywiście - im mniej kolumn zyskując liczbę danych wyciągnięcie (SELECT * from odpada) tym lepiej.

Dobrym pomysłem byłaby ograniczona - regenerująca się - liczba ruchów.D

Dodatkowo, jeżeli macie sporo requistów - a mapę macie podzielona na spore częsci możecie zastosować jakieś "pseudo-cache", które w przypadku ostatniego ładowania danego obszaru w przeciągu np. 5 sekund wrzucałoby go z pamięci - nie z bazy.

Opublikowano

Mało osób się udziela więc dam prostą prośbę :

Niech tu wpiszą się wszyscy ,którzy dalej chcą uczestniczyć/lub nie chcą uczestniczyć w projekcie 12Skills (lub Ninja World).

Jak trzeba się wpisywać ?

Biorę dalej udział w projekcie

Nie biorę dalej udziału w projekcie*

Jeśli jakaś osoba z teamu się nie wypowie jej odpowiedź automatycznie brzmi : Nie biorę dalej udziału w projekcie*

Ja z Closerem zostajemy bo tak jak pisałem - oferuję napisanie gry do ostatniej literki

Wszyscy mają czas 20 czerwca do 6/7/8 rano ! (zależy jak wstanę :))

* - Odejście od projektu jest równoznaczne z zrzeczeniem się praw autorskich do plików/grafik.

Opublikowano

Biorę dalej udział w projekcie

Ja jestem na skype ;D ( zawsze kiedy jestem na kompie wbijam na skype )

Pozdrawiam

// Programista HTML i CSS

xkUrggS.png

Zapraszam do współpracy !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...