Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak nauczyc się chemii? kwasy i wodorotlenki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie to Kwasów jest 8, więc filozofii tu niema.

Wypisz sobie wszystkie 8sztuk na kartkę (tablica pierwiastków),

Przecież na każdą kartkówkę/sprawdzian możesz wyjąć tablice na ławkę..

A wodorotlenki no to Wodór i Tlenek, czy to takie trudne? :D

HA + O = HAO :D

-----------------------------------------------------------------------------------------------

// hmm.. No to przypał. Mnie zadowala ocena dopuszczająca z Chemii (1 tech.)

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:
https://www.facebook.com/Majken.Majki

Moje kawałki na YouTubie:

http://www.youtube.com/user/tvMajken/videos

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
- Zwykła galeria Teksty/Dissy
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:
Mam ich 10 znajdziecie wszystkie na profilu.
Dziękuje że zaglądacie do działu: Pojedynki

Opublikowano

Przeczytaj parę razy to, tylko skup się a nie myśl co będziesz robił jak to przeczytasz.

Akurat ten temat nie jest obszerny więc dasz radę :)

1337113491-U379973.png

Opublikowano

Wykorzystałem limit lików więc wam nie dam narazie ale dzięki za pomoc,tylko że tego się nie da nauczyć.

A to jedno z wielu zadań które muszę umieć...

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/41/20120604181227.jpg/]20120604181227.jpg[/url]

cmpunksignaturebyfxtrea.png

Opublikowano

Chemia <3

Niestety ale pewnych rzeczy (podstawowych kwasów) trzeba się nauczyć na blaszke.

Nauczysz sie kwasów to odpadaja Ci reszty, otrzymywanie -> synteza, albo reakcja z resztą kwasową, które też już będziesz umiał. Czyli trzy pieczenie na jednym ogniu.

Wodorotlenki - zczytujesz wartościowość z układu i gotowe, cała filozofia, tutaj nie trzeba nic umieć.

f.png

Opublikowano

Muszę umieć,

Wzory kwasów

Reszta kwasowa

otrzymywanie kwasów

Dysocjacja

Myślisz że ktoś ci napisze na tym forum jak zrobić LSD ? zresztą nie da rady w domu xD i to nie jest dysocjant.

Opublikowano

To jest łatwe, nie ma sposobu by się tego jakoś hm... nauczyć czy coś musisz wykuć albo po prostu zrozumieć, dla mnie jest to oczywista oczywistość.

Wykuć musisz

Jak masz np. to Al(OH)3 razy wzięte to wiesz już że Al jest trójwartościowe więc Al 3+ i potem masz jeszcze OH a substraty mają się = produktom więc 3OH-

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Jakie to proste. Nie rozumiesz rozkładu na jony dodatnie i ujemne? Tutaj trzeba być naprawdę umysłowym tępakiem żeby tego nie umieć.

Grupa wodorotlenkowa OH zawsze będzie miała ładunek ujemni, a reszta dodatni. Teraz załóżmy, że taki przykład masz rozwiązać(przykład z zeszytu):

Ba(OH)2------> Ba2+ + 2 OH -

Ładunek dodatni bierze się z wartościowości. W tym przypadku Bar ma wartościowość równą 2 czyli ma ładunek dodatni 2+. Przy grupie funkcyjnej masz 2 OH. Ta dwójka bierze się zza nawiasu (jak masz OH dwa razy wzięte).

Proste? Banalnie proste.

Opublikowano

Cała magia chemii , ja zawsze mam plan na chemie : " dostawać dopy " , nigdy nie miałem dostateczny na półrocze albo na koniec roku ;) nigdy chemia nie podchodziła mi bo wiem że tego nie zrozumie więc sobie odpuściłem .

Osobiście w 3 gim ten temat nie zdałem, nauczycielka powiedziała weź naucz się podstaw z tego działu , tzn właściwości itp i dam ci dopa :D

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Stary zamiast przesiadywać na forum otwieraj zeszyt i licz zadania.

Zadzwoń do kumpla, poproś kogoś o pomoc po szkole. Niech ktos Ci pokaże jak wygląda liczenie zadań.

Chemia to głównie pamięciówka (np. organka), ale są też rzeczy które trzeba zrozumieć jak matematykę (mechanika jądrowa).

Do roboty i trzymamy kciuki !

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...