Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Praca do ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam znalazlem prace dla silnika parkur game tzn. praca.php wszystko działa oprócz 1 rzeczy nie wiem co dodać w mysql jaki typ dlugosc/wartos itd... I chciałbym was poprosić o to żebyście mi napisali co łączy z bazą danych np. if(isset($_GET['pracuj'])){ czy to łaczy i bym musiał dodac pracuj do mysql ale jaka wartosc itd/typ

praca.php

<?php
ob_start();
require_once('baza.php');
session_start();
//twórz kopie tego pliku dla każdej nowej podstrony dla zalogowanego użytkownika
$_SESSION['zalogowany'] = (int)$_SESSION['zalogowany'];
$oGracz=mysql_fetch_array(mysql_query("select * from gracze where gracz = ".$_SESSION['zalogowany']));
if(empty($oGracz['gracz'])) header('location: index.php');
mysql_query("update gracze set online = ".time()." where gracz = ".$_SESSION['zalogowany']);

require_once('top_strony.php');
echo"<h2>Praca</h2><hr/>";
//sprawdzamy czy gracz pracuje
if( ($login['pracuje'] > 0) && ($login['pracuje'] < time()) ){
   //jeżeli gracz ma ustawione, że pracuje, ale czas pracy już się zakończył to wydaj mu odpowiednią ilość złota za pracę i ustaw, że już nie pracuje

//w naszym przykładzie ilość otrzymanego złota za wykonanie pracy zależy od posiadanych punktów
   $kasa = 15 + 5 * $login['punkty'] ;

//wysyłamy polecenie do bazy danych
   mysql_query("update graczs set pracuje = 0, kasa = kasa + ".$kasa." where gracz = ".$login['gracz']);

//odświeżamy stronę
   header("Location: praca.php");
} elseif ($login['pracuje'] > 0){
   //jeżeli gracz ma ustawione, że pracuje, ale czas pracy jeszcze się nie zakończył

if(isset($_GET['przerwij'])){
    //jeżeli wciśnięto przerwanie pracy
    mysql_query("update graczs set pracuje = 0 where gracz = ".$login['gracz']);
    //odświeżamy stronę
   }

//obliczamy ile czasu pozostało do końca pracy
   $pozostalo = $login['pracuje'] - time();
   //dodajemy funkcję liczącą czas
   ?>
   <script type='text/javascript'>	   
    function liczCzas(ile) {
	    godzin = Math.floor(ile / 3600);
	    minut = Math.floor((ile - godzin * 3600) / 60);
	    sekund = ile - minut * 60 - godzin * 3600;
	    if (godzin < 10){ godzin = "0"+ godzin; }
	    if (minut < 10){ minut = "0" + minut; }
	    if (sekund < 10){ sekund = "0" + sekund; }
	    if (ile > 0) {
		    ile--;
		    document.getElementById("zegar").innerHTML = godzin + ':' + minut + ':' + sekund;
		    setTimeout("liczCzas("+ile+")", 1000);
	    } else {
		    document.getElementById("zegar").innerHTML = "[zakończono]";
	    }
    }
   </script>
   Twoja postać jest w pracy, do jej zakończenia pozostało: <span id='zegar'></span> <a href='praca.php?przerwij'>[ przerwij ]</a> <?php echo "<script type='text/javascript'>liczCzas(".$pozostalo.")</script>"; ?>
   <?php
} else {
   //gracz nie pracuje

if(isset($_GET['pracuj'])){
    //jeżeli wciśnięto pracowanie

//koniec pracy = aktualny czas + ilość_godzin * 3600
    $koniec = time() + 4 * 3600;
    mysql_query("update graczs set pracuje = ".$koniec." where gracz = ".$login['gracz']);
    //odświeżamy stronę
   }
   //obliczamy ile otrzyma wynagrodzenia za pracę, u nas 4godziny
   $otrzyma = 4 * (15 + 5 * $login['punkty']);

echo "
   <p>
    Możesz iść do pracy. Trwa ona <b>4 godziny</b> i otrzymasz za nią <b>".$otrzyma." złota</b> -		 <a href='praca.php?pracuj'>[ idź do pracy ]</a>
   </p>
   ";

}
require_once('dol_strony.php');
ob_end_flush();
?>

beztytuurpe.jpg

Opublikowano

To jest przerabiany silnik Perffecta. Napisz do niego on będzie wiedział o co chodzi.

Pytaniem po prostu mnie duńczyk rozje^^łeś. Człowieku weś sobie kurs php bo udzielasz się w czymś w czym nie masz wogóle pojęcia ,ani pomysłu ! Weź sobie jakiś kurs PHP, skrypt HTML, książkę do WOS'u - cokolwiek z czego można nauczyć się PHP.

Opublikowano

Dunczyk, dam Ci dobrą radę:

Na początek, nie zabieraj się za silniki skoro nawet nie wiesz co odpowiada za bazę danych!

Jak jak napisał Kongo, weź sobie jakiś porządny kurs PHP, najlepiej jakąś książkę, i naucz się tego języka, potem naucz się CSS.

I dopiero wtedy zacznij robić coś w PHP/CSS.

Odpowiedź na twoje pytanie:

Po nazwie pliku wnioskuję że to on łączy z bazą:

require_once("baza.php");

3 linijka podanego przez ciebie pliku.

Opublikowano

Tyle to ja tez wiem ale chodzi mi o to że np. w bazie w tabeli konta-->login haslo itd tam sa i chce wiedzieć jak odpowiada za login lub haslo albo kasa

beztytuurpe.jpg

Opublikowano

o my god ... 4 m-c a ty wgl nie wiesz co i jak i gdzie...

typ intiger (nie wiem czy dobrze napweno int :P) odpowiada za liczby np. kasa exp zycie atak sila wiek straszej liczba kos w dzienniku itp.

typ varchar, char text odpowiada za tekst i liczby (tak mi się wydaje, nie uczyłem sie nic o tym ale tak na logike )

dlugosc :

ja zawsze przy int daje 11 chyba ze to ma byc 0 albo 1 to daje dlugosc 1

varchar daje 100, w erpg 0.5 widziałem text bez podanej wartosci i działalo wiec chyba nie trzeba

a co do tabelek to widzisz chyba jakich nie masz w bazie i je dodajesz ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...