Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][PHP] Prosty skrypt banujący gracza

Gość tolvat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, postanowiłem rozpocząć pisanie poradników w PHP jako iż jestem w tym języku dość dobry.

Przejdźmy do rzeczy - w tym poradniku pokażę wam jak stworzyć prosty skrypt który będzie banował gracza.

Zacznijmy od stworzenia nowego pliku o nazwie "ban.php" może on się znajdować np. w folderze "admin".

Kod:

<?php

$action = $_GET['action'];

if($action == "") {

echo "Wybierz gracza którego chcesz zbanować:<br /><br />";

$player = mysql_query("SELECT * FROM `users` ORDER BY id");
while($players = mysql_fetch_array($player)) {

echo "<br /><a href='ban.php?action=banplayer&pid=$players[id]'>";
echo $players['username'];
echo "</a>";

// Ten skrypt pozwala pokazać wszystkich graczy w naszej bazie danych.
}
}

if($action == "banplayer") {
if($_GET['pid']) {

$banned = mysql_query("SELECT username FROM `users` WHERE id = '$_GET[pid]');
$banned_name = mysql_fetch_array($banned);
mysql_query("UPDATE `users` SET banned = 1 WHERE id = '$_GET[pid]'; // Zapytanie które ostatecznie banuje gracza.
echo "Gracz $banned_name został zbanowany.";

}
}

?>

I to na tyle, cały skrypt zrobiony, teraz pozostaje już tylko zrobić sprawdzanie czy użytkownik jest zbanowany, jednak tego już nie opiszę w tym tutorialu.

Chciałbym jeszcze dodać iż jest to mój pierwszy tutorial w tym dziale więc proszę o wyrozumiałość ;)

Pozdrawiam, tolvat.

Opublikowano

jak na 1 tutorial dość dobre

liczę na więcej oraz bardziej rozbudowane :D

Opublikowano

@up Jeszcze się trochę uczę, ale powoli piszę własną grę ;)

Bardziej rozbudowane pojawią się trochę później ponieważ nie wiem np. o czym je napisać a nie chcę powtarzać tego co już było na forum. Jak masz jakieś pomysły to napisz w temacie albo na PW.

Opublikowano

jeśli napiszesz tutorial o ekwipunku drag and drop przy użyciu ajaxa do zmiany statystyk w tabeli to chyba będzie 1 w internecie (mogę się mylić)

możesz napisać jak zrobić sklep w grze ekwipunek (tekstowy) dobry trening, coś jak dobrze zabezpieczyć grę jest dużo pomysłów

Opublikowano

@bnmbb

Wiem, z tego co widzę jesteś "profesjonalistą", aktualnie tworzę swój silnik który mam zamiar udostępnić na forum, będzie to coś w stylu twojej gry lecz udostępnione za darmo.

P.S. Mógłbyś na PW podać swoje GG jakbym potrzebował jakiejś pomocy? (jeśli masz czas)

@Down

WoV.

@save

O co ci chodzi ;p?

Opublikowano

@UP

W przypadku gdybym wpisał $_GET['pid'] - ID kończyło by się w "$_GET[" więc ID jakie miałby gracz byłoby takie: $_GET[ ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...