Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Lua&PHP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Mam taki kod:

local lol = query("SELECT owner_name FROM player.player_bank WHERE owner_name = '"..r_code.."';")

Gdy nie będzie gracza o takim nicku jak został umieszczony w zmiennej r_code, ma wyświetlić false, gdy będzie true.

Jak to zrobić ?

Opublikowano

Prosto ..

local lol = query("SELECT owner_name FROM player.player_bank WHERE owner_name = '"..r_code.."';")
local x = string.len(lol)
if x <= 0 or lol == "" then
return false
else
return true
end

Możesz se z tego zrobić funkcję.

Pozdrawiam.

1377371138-U1002370.png

Opublikowano

@up

Co to mnie da ?

Wywali false tylko gdy będzie wartość mniejsza od 0 lub nie wpiszę się nicku, nic mnie to nie da.

Ma być, że jak wpiszę nick to szuka w bazie czy taki jest, jak nie ma wywala false, jak jest true...

Opublikowano

@up

Co to mnie da ?

Wywali false tylko gdy będzie wartość mniejsza od 0 lub nie wpiszę się nicku, nic mnie to nie da.

Ma być, że jak wpiszę nick to szuka w bazie czy taki jest, jak nie ma wywala false, jak jest true...

string.len "mierzy" długość łańcucha tekstowego - stringa. Query zwraca string, tak więc, jeśli ten string ma długość mniejszą lub równą zero lub jest to pusty string, czyli query nic nie zwróciło to wywali false. A z czym to się równa? Z tym, że takiego nicku nie ma, skoro query nic nie zwróciło. Polecam naukę modułu string w lua ...

1377371138-U1002370.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...