Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sposób na odczytanie porysowanej płyty

Kowalsky™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym Wam pokazać sposób na porysowaną płytę, którą komp nie odczytuje.

Potrzebujemy:

- porysowanej płyty

- alkochol min.96% lub spirytus lekarski (Skinsept) też 96%

- ręczniki kuchenne

Bierzemy płytę, spryskujemy ją spirytusem lub alkocholem, czekamy pół minuty, potem bierzemy ręcznik zwijamy go przez pół, i jeszcze raz przez pół powstanie taka jakby jadaczka wsadzamy tam płytę i obracamy płytą trzymając zaciśnięty ręcznik do płyty, robimy tak z 5x obrotów o 360* i wkładamy płytę do napędu dvd.

Wady:

- Prędkość odczytu spadnie z 10 mb/s do 512 kb/s zależy jaka płyta:)

Pozdrawiam, k.

(Sposób sprawdzony na płytce od diablo 3, która mi spadła na kamień i powstała wielka rysa)

Opublikowano

Jak można tego nie rozumieć, ale wiem jakie są potem problemy, gdyż żadna płyta nie powinna mieć kontaktu z płynami.

U mnie skończyło się tak, że kumpel dla zabawy umył płytkę mydłem, po czym włożył mi do napędu.

Komputer się zawiesił i jakimś cudem poszedł procesor, więc... nie wiem, ryzykowne. =/

Opublikowano

To może rozpiszę tak

Poziom

- Low - bierzesz podkoszulek i pocierasz miejsce które jest porysowane

- Medium - bierzesz wodę i polewasz ją płytę następnie robisz to co w poziomie "Low"

- High - Sposób w topic

Opublikowano

Popraw ortografa w pierwszym poście.

Ogólnie, może kiedyś spróbuje. Na pewno zapamiętam.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

porysowane płytki normalnie się poleruje jak plastik, pleksi czy nawet szkło

najpierw drobnym papierem ściernym, potem pastą polerską i filcem polerowanie aż zniknie rysa

ja się ma filc zamocowany na wiertarce czy polerkę ( 2 do 4 tyś obrotów wystarczy ) , przy dobrze umocowanej płytce CD w 15-20 mi ma się powierzchnię płytki idealnie gładką

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Pasta z drobinkami np. piasku czy czegos podobnego, nakladasz na polerke, plyte mocujesz gdzies na sztywno i polerujesz, starczy 5min jak dobra pasta i masz plyte bez rys. To z alkocholem podziala tylko na brudne albo tluste plyty, bo alkochol nie reaguje z plastikiem.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

• 10 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Nie da sie zaprawić porysowanej płyty czy bedziesz to robić paste czy byle czym i tak sie nie da tak właśnie jest wykonana płyta

Logo_IGracze.png

Opublikowano

Działa, sprawdziłem na btf3 :) heh +

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie zawsze działa ale sposób dobry.

post-1171398-0-20996200-1405711681.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hm. Coś jest nie tak. Mam GTA IV na xboxa i wyświetla się że nie da się odczytać płyty i próbowałem wszystkie wasze sposoby i cały czas to samo ;c.

Płyta ma tylko dwie maluśkie ryski (ok. 1 cm) a i tak nie chce jej czytać.

Dpux7R0.jpg

Opublikowano

Jeżeli płyta ma głęboką rysę od strony opisu (tam gdzie się pisze co nagraliśmy na płycie) to żadna metoda nie zadziała. Ale na szczęście takie rysy to chyba nie codzienność. Przy okazji mamy dobrą metodę na szybkie i łatwe niszczenie płyty.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...