Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w wyborze karty graficznej:D

Marian2332

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich:)

Posiadam na dzien dzisiejszy cos takiego:

Proc: i3 2120 3,3GHz

RAM: 8Gb

karta: 9800Gt

Zasilka: XFX core Pro 550W

I moje pytanie jest nastepujace: czy procesor bedzie w miare zgodny z GTX 560 lub GTX 560 Ti?

Ktora karte wybrac ??

Dziekuje za odpowiedz:)

mowie od razu ze bede gral w rozdzielczosci 1680x1050 bo wiecej nie da rady. Monitor to 20 cali:)

Opublikowano

550Ti hahaha. HD6770 jest już lepszy niż ten kastrat, a kosztuję mniej.

@DOWN

http://pl.bab.la/koniugacja/polski/kosztowac

Kosztuję, nie kosztuje.

Opublikowano

Lucefiel, widać spec od kart graficznych. "Raderon" HD6770 lepszy i tańszy ( wypowiedź Anoizma ). Ogólnie intel i nvidia to monopol ( kurde, zaś zdanie Anoizma

^^), a amd w niektórych przypadkach płacisz mniej (płacisz mniej prawie zawsze) i w dodatku masz lepszą wydajność.

@up

kosztuje

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

To zależy od gry i sytuacji np. w bf3 w niektórych momentach gdy jest dużo graczy w jednym miejscu - dużo roboty dla procka to nawet sandy bridge i7 mają chwilami 100% zużycia

Ja mam 2100 (który różni się od 2120 tylko zablokowanym mnożnikiem - podkręcanie) i hd6870 od roku i na razie nic ich nie zajeżdża

Nie polecam 560 ti ponieważ bardzo mocno się grzeje (przy tym samym chłodzeniu gigabyte dochodzi do 80 stopni a hd6870 może 50 :>) i jest droższa od podobnego radeona

d3eh5b.jpg

Opublikowano

Dzieki za wypowiedzi, ogolnie to 550Ti odpada, bo jest slaba. Na poczatku chcialem wziac GTX 460 1GB/256Bit bo niewiele mniejszy wydajnosciowo jest podobno od Gtx 560 (bez Ti), no ale teraz jest trudniej dostepny. Popytalem troche to niby moj procek z tym GTX 560 Ti duzego spadku wydajnosci by nie mial ok do 10 % choc nie wiem czy to prawda. Caly czas mialem GF-a od pocztku wiec chcialbym przy nim zostac, w radkach troche jestem zielony:D wiec wolalbym Nvidie. No chyba ze juz nie bedzie wyboru... i tak zle jest no to wtedy radek. Ja jestem typem czlowieka ktory nie musi grac na wymaganiach zeby wszystko na ultra bylo, zalezy mi na przyzwoitych wymaganiach i dobra rozdzielczosc niby taki GTX 560 taka oferuje, zwlaszcza ze moj monitor wiekszej nie ma niz 1680x1050. Z ta karta co kupie chcialbym pograc tak ze 4 5 lat tak jak z ta GF 9800GT. Jezeli chodzi o temperature na karcie to chyba problemow nie powinno byc, mam ta obudowe: RS-9 Devil Red, i trzy wiatraki, jeden dmucha prosto na karte, i 3 moge jeszcze dolozyc, jak cos.

W przyszlosci chcialbym wsadzic tylko tego i5 2500 bo tego d opodkrecania nie chce jest troche drozszy ale moja plyta tego nie ma. Zreszta ja nigdy sie w to nie bawilem, jedyne co to troche karte podkrecalem, i to wszystko. Ogolnie podkrecanie nie jest mi potrzebne.

Wiec co panowie polecacie?? :)

Opublikowano

To zależy od gry i sytuacji np. w bf3 w niektórych momentach gdy jest dużo graczy w jednym miejscu - dużo roboty dla procka to nawet sandy bridge i7 mają chwilami 100% zużycia

Ja mam 2100 (który różni się od 2120 tylko zablokowanym mnożnikiem - podkręcanie) i hd6870 od roku i na razie nic ich nie zajeżdża

Nie polecam 560 ti ponieważ bardzo mocno się grzeje (przy tym samym chłodzeniu gigabyte dochodzi do 80 stopni a hd6870 może 50 :>) i jest droższa od podobnego radeona

To chyba trafiłeś na wadliwą wersję. GB na 50% wentylów nagrzewa się do 60-65*C max. Mój Asus nagrzewa się do 50-55*C podczas grania w wymagające gry na 45-50% wentylów. Po za tym 560Ti to konkurent HD6950, a 560 non ti to konkurent 6870. Mogę powiedzieć tak:

Porównywałem z userem pcfoster z innego forum(bmk) wyniki 3DMark11 na tak samo wykręconych kartach. On miał GB 6870 WFx3, a ja mojego Asus'ka 560 non ti DCUII (karty chodziły na 950MHz, a moja robi na 1.1V 1050 więc)

On: 4446 3DMarks

Ja: 4785 3DMarks

Opublikowano

@Anoizm, a nie masz problemow z ta karta, bo slyszalem ze te GTX 560 maja wady ze piszcza sa jakies artefakty itd,, tylko nie wiem czy chodzi o konkretna firme czy wszystkich sie to tyczy???

Opublikowano

@Anoizm, a nie masz problemow z ta karta, bo slyszalem ze te GTX 560 maja wady ze piszcza sa jakies artefakty itd,, tylko nie wiem czy chodzi o konkretna firme czy wszystkich sie to tyczy???

Nie spotkałem się z takim czymś. Moja karta powoli wywala arty(najczęściej Wiedźmin 2), ale zobacz na jakich u mnie zegarach tyka z 3 miesiące już. Ja trafiłem na taką sztukę, gdzie nie pomagała zmiana biosu ;p(tak wentyle szalały)

@DOWN

To zupełnie inna architektura niż starsze GF ;p Pamiętam jak się dorobiłem kiedyś. (Po 20zł nie działające 9800GT) a sprzedawałem je po 150zł, po ówczesnym spotkaniu z piekarnikiem. Zresztą mam już kupca na niego (kolegę). GF 560Ti jest po 850zł, a najtańsza wersja 7850 po 960zł.

Opublikowano

7850 i 6950 masz w cenie 560ti więc sam pomyśl po co kupować geforce ?? To jest shit !!!

@UP

Jebnij karte do piekarnika na 190stopni i 8min :) i artefaktów nie masz

Pomogłem? Kliknij : 83ab61d98042655cm.jpg

Opublikowano

moze i te dwie karty sa w cenie GTX 560 TI ale ja mam troche slabszy procesor, bo pewnie juz do tego trzeba 4 rdzeniowy a ja mam jednak dwa rdzenie. i3 2120 2x 3,3 GHz dobry procesor nie narzekam na niego. ten procek 8Gb ramu i GF 9800GT ciaglem Battlefielda 3 na srednich w rozdzialce 1280x800. Tylko ze ona mi teraz zaczela siadac, artefakty itd, chlodzenie wymieniane, swego czasu troche podkrecalem. Chce wsadzic teraz karte aby wspolgrala z procem. Wiec za mocna byc nie moze, ale taka zeby starczyla na 4 lata. Na radeonach ja sie nie znam:D dlatgo cigle chce GF-a.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...