Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Heap size

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wam :)

Otóż mam problem z uruchomieniem gry - kiedy chcę odpalić minecrafta wyświetla się error:

"Error:Could not create the Java Virtual Machine.

Error: A fatal exception has occured. Program will exit."

Jak to naprawić? Słyszałem coś z plikiem ".bat" ale dokładnie nie wiem o co chodzi, mógłby ktoś mi napisać jak powinien on wyglądać? Mam 3GB Ram.

Proszę o pomoc.

Dzięki z góry

P.S kiedy wpisuję coś takiego:

java -Xms650m -jar "C:\Documents and Settings\Daniel_2\Desktop\minecraft.exe

To pojawia się czarne okienko (takie jak np. w cmd) na około 0,5 sekundy i się wyłącza. Z czego tam wyczytałem to pisze coś w stylu

"Invalid or corrupt jarfile /i znowu ścieżka do minecrafta/"

Gram na nieoryginalnym launcherze.

Można jakoś to naprawić?

Opublikowano

Zainstaluj najnowszą jave i przeznacz na Minecraft'a więcej ramu.

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

1. Jeśli mamy oryginalną wersje MC to kopiujemy plik "Minecraft.jar" z folderu z grą na pulpit. Jeśli wersję piracką to kopiujemy na pulpit "Minecraft.exe" z tego samego folderu.

2. Otwieramy notatnik

3. Wpisujemy: java -XmsIlość twojego ramu w mbm -jar "C:\Documents and Settings\Nazwa Użytkownika\Pulpit\Minecraft.exe (lub .jar)

4. Zapisujemy to na pulpicie jako "Minecraft.bat"

5. Uruchamiamy i cieszymy się działającą grą

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Tutaj masz napisane jak przeznaczyć więcej ramu:

http://www.mpcforum.pl/topic/481266-nowy-launcher-minecrafta-new-minecraft-launcher/

Opublikowano

wpisałem coś takiego

-Xms2048m -jar "C:\Documents and Settings\Daniel\Pulpit\Minecraft.exe"

kiedy to odpalam to pokazuję się tylko czarne okienko (coś takiego jak cmd) na jakieś 2-3 sekundy, wyłącza się i zero reakcji :/

_______

nie naprawiłem jednego, popsułem drugie, kolejny błąd (kiedy próbuję odpalić minecrafta normalnie przez zwykłego launchera) :

"Error: Could not create the Java Virtual Machine.

Error: A fatal exception has occurred. Program will exit."

________

java -Xms2048m -jar "C:\Users\Daniel\Desktop\Minecraft.exe

pause

tak poprawnie jest ale następny błąd -.- pojawia się okno i : "Error: Invalid or corrupt jarfile C:\Users\Daniel\Desktop\Minecraft.exe"

Opublikowano

Zainstalowałeś to najnowsza jave?

8can.png

Opublikowano

"[...]or an antivirus or firewall tool could block the execution." Antywirus nie blokuje albo firewall?

Opublikowano

Nie, bo patrzałem nawet bez antywirusa i wyłączonym firewallem. Raz działa, raz nie. Sam nie wiem :<

Tak czy siak, niedługo i tak planowałem formata, bo jest kilka potrzeb :)

Ale może ktoś jednak coś poradzi.. ?

Opublikowano

Na początek nie musisz przypisywac wiecej ramu , gdy wlaczasz czystego minecrafta. Sprobuj wylaczyc zapore

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Na początek nie musisz przypisywac wiecej ramu , gdy wlaczasz czystego minecrafta. Sprobuj wylaczyc zapore

Tak, ale ja próbowałem wejść do gry jak była wyłączona całkowicie zapora i wyłączony antyvirus.

Wcześniej ten błąd się pojawiał i jakoś działało normalnie, bo samo się naprawiało O_o

Tylko, że teraz mam ten błąd jak chcę wejść przez launcher(tego błędu nie było dopóki nie wlazłem do właściwości launchera <skrótu> i usunąłem linijkę na końcu po "Minecraft.exe":

"Error: Could not create the Java Virtual Machine.

Error: A fatal exception has occurred. Program will exit."

Opublikowano

ile masz ramu? jak 4 gb to wtedy dajesz 2 gb jag 2 gb to 1.

i czy masz 32 bitowy system czy 64 bo 64 moze miec 4 gb czyli na mc pojdzie 2 a jak 32 bity to 3.2(ja tak mam)

Opublikowano

Mam 32 bity, 3 ramu. Ale teraz jak włączyłem kompa, to minecraft znowu działa normalnie -.-

Sam już nie wiem o co chodzi. I później znowu nie będzie działał.

Tak czy inaczej, dzięki za chęci, TEMAT DO ZAMKNIĘCIA.

Wszystko się na pewno naprawi przy najbliższym formacie :)

Opublikowano

za mało ramu :D i nowsza wersja java potrzebna

Kolejny, który nie doczyta wątku, a pisze bez sensu, tylko po to, żeby mieć posty? -.-

Jakbyś wcześniej nie zauważył - java zainstalowana najnowsza była od razu, po samym błędzie.

Za mało ramu? Jakoś wcześniej mi śmigało normalnie, bez żadnej zwiechy. 3GB starcza normalnie dla Minecrafta.

_______

Coś ciekawego zauważyłem (nie wiem czy to ma faktycznie wpływ, czy może to tylko lucky :D), kiedy komputer się włącza i jestem już na koncie (zanim wszystko się załaduje) włączam szybko minecrafta i działa normalnie, ale kiedy już go wyłączę, muszę robić znowu resa i od razu klikać na minecrafta :) To tyle, taka rada dla innych, którzy mają ten sam błąd i najwyżej go tylko zminimalizować, pójść grać w coś innego (bo nie dużo spowalnia) i wrócić z powrotem do maniaczenia :)

Już po formacie, wszystko okej, java dopiero co zainstalowana..

No i wchodzę do minecrafta <bynajmniej próbuję> sru ten sam błąd -.-

Could not create Java Virtual machine, bla bla bla.

Jezu, sam już nie wiem o co chodzi!? :x

Opublikowano

ile masz ramu? jak 4 gb to wtedy dajesz 2 gb jag 2 gb to 1.

i czy masz 32 bitowy system czy 64 bo 64 moze miec 4 gb czyli na mc pojdzie 2 a jak 32 bity to 3.2(ja tak mam)

Jeżeli mam 3 ramu, to jak wpisać 1,5 ? 1 5... bo za bardzo nie znam się na tym rodzielaniu ^_^

Nie wiem, czy ktoś jeszcze tutaj jest w stanie pomóc.

Ciągle ten sam błąd, ciągłe resetowanie kompa jest uciążliwe - może ktoś pomóc z tym ?: x

Opublikowano

Jak i tak planujesz format to zrób jeśli chcesz, ale jak chcesz to mniej zabawy z MC jest na linuxie (Szczególnie Ubu10LTS który ma Synaptic no i masz odrazu wszystkie pakiety np.: OpenOffice itp.)

Opublikowano

Jak i tak planujesz format to zrób jeśli chcesz, ale jak chcesz to mniej zabawy z MC jest na linuxie (Szczególnie Ubu10LTS który ma Synaptic no i masz odrazu wszystkie pakiety np.: OpenOffice itp.)

Juz jestem po formacie, zapomniałem o tym wspomnieć.

Nie będę się bawił w linuxxa żadnego - windows <3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...