Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] IS-3 vs Tiger II

keisyr11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:)

aktualnie mam IS-3 i chcialbym sie dowiedziec o atutach tych obu czolgach (slyszalem ze to dwa nalepsze czolgi VIII tier)....

z gory dzieki za odpowiedzi:)

ps.... ma ktos moze hity gdzie walic w oba czolgi od PRZODU

Opublikowano

Ja stawiam na is3. Według mnie najprzyjemniejszy czołg w grze. Przedni "dzióbek" rykuszetuję naprawdę wiele a w dodatku ma zarąbiste działo BL9.

mruczuś jest trochę bardziej mułowaty. Ta sama moc silnika przy dużo większej masie nie wpływa na jego korzyść. W dodatku działo z mniejszymi obrażeniami i mniejszą celnością. Jego działo ma za to trochę większą szybkość celowania.

pancerz

TygrysII

kadłub150-80-80

lepsza wieża 185-80-80

IS3

kadłub 110-90-60

lepsza wieża 220-110-110

Widać że tygrys ma większy pancerz ale is 3 nadrabia to pochyłościami które zwiększają pozorną grubość pancerza oraz dają duże szanse na ryko.

Podsumowanie;

tygrys;

+pancerz

-brak kątów pancerza

is3

+działo

+mobilność

+kąty pancerza

-strasznie słaby tył czołgu

-słaby pancerz

-często zdarzały mi się zniszczenia amunicji.

Ogółem rzecz ujmując IS3 nadaję się bardziej do walk w mieście lub górach. Tygrysek ma dużo lepszy pancerz który po ręcznym zkątowaniu może stanowić spory problem.Żaden z tych czołgów nie wykazuje dużej przewagi nad przeciwnikiem. Oby dwa są fajne a wybór zależy przede wszystkim w jakich warunkach chce się go używać.

Opublikowano

Tak się składa, żę również gram IS-3 często razem z kolegą który jeździ TK.

IS-3 zdecydowanie ma przewagę nad tygrysem mobilnością. Jest bardziej zwrotny, ma lepsze przyspieszenie oraz większą prędkość maksymalną.

Porównująć opancerzenie widać, że tygrys ma go na kadłubie więcej, jednak szczupaczek ISa nadrabia tą słabość.

ISek ma również przewagę w swoich gabarytach. Jest płaski przez co trudniej go trafić. Gdy stanę obok TK to wieża ISa jest na wysokości kadłuba TK.

Co do dział są one dość na równym poziomie. Ta sama penetracja, IS trochę większy dmg, za to Tiger lepsza celność jak i czas skupienia celownika. Osobiście wolałbym działo tygrysa, ze względu na celność ;D

Co do poważnych minusów IS-3 w moim odczuciu:

- magazyn amunicji - potężna słabość tego czołgu, często można zostać zniszczonym jednym hitem przez jakieś gówno, warto zainwestować w mokry magazyn, oraz bezbieczne magazynowanie na ładowniczym

- wychylenie działa w dół - nie powala, co stanowi duży problem na większości podjazdów gdzie trzeba wyjechać prawię na płaską powierzchnię by móc oddać strzał

Osobiście jeżdzę na mechaniźmie dosyłającym, stabilizatorze pionowym, wentylacji i póki co jestem zadowolony ;)

Osobiście uważam, że oba te czołgi są najlepszymi VIII tierami. Stoją na bardzo podobnym poziomie. Jednak trochę różni styl gry nimi. Pozdro!

Opublikowano

Potężnym atutem tygrysa jest świetna celność, dzięki której może strzelić natychmiast po zatrzymaniu się. Na dodatek pancerz po nachyleniu jest bardzo ciężki do przebicia. Miałem sytuacje gdzie E-75 nie mógł się w ogóle przeze mnie przebić. Co do prędkości to jest zwrotny i ma dobre przyspieszenie, ale małą prędkość maksymalną. Stosunek mocy do masy jest podobny jak w IS-3. Jeżeli chodzi o wielkość to jest krótszy, ale za to wyższy. Jeszcze nie miałem sytuacji, aby amunicja mi wybuchła.

Ogólnie całkiem przyjemnie się nim gra.

Opublikowano

po aktualizacji 7.3 wziąłbym jeszcze pod uwagę KV-4, mobilny to on nie jest, ale do obrony nadaje się chyba najlepiej, a wiadomo ze obrona to w tej grze podstawa :D

Opublikowano

Jako przeciwnik tych czołgów mogę powiedzieć, że IS-3 jest bardziej denerwujący dla wyższych tierów (taki niby-piździk, a ugryźć potrafi), natomiast na tierze VIII i niższych bardziej obawiam się KT niż IS-3, a to z powodu bardzo dobrego pancerza, który dodatkowo można kontować. Strzał w IS-3 to czysta losowość: raz wejdzie, a raz nie. Natomiast w KT trzeba na prawdę się pomęczyć żeby coś weszło.

Mimo wszystko twierdzę, że T32 i tak rozwali prawie wszystko w kontakcie :D

roomy.png

Wczoraj do ciebie nie należy. Jutro niepewne... Tylko dziś jest twoje.

Opublikowano

tak masz racje też z chęcią podyskutował bym o kv4. Możesz założyć taki temat bo ja mam dużo do roboty?

Opublikowano

tiger szybciej celuję ale celność większą ma IS (popatrz w staty)

Skąd te herezje? Działo KT jest znacznie bardziej celne od ISowskiego.

Opublikowano

Korosor ma racje, ty zresztą też.

Działo 105 mm celuje szybciej, ale do mniejszego stopnia. Natomiast 122 mm celuje wolniej, ale mocniej.

Tygrys może maksymalnie przycelować tak: O

IS-3 może maksymalnie przycelować tak: o

Z tym że IS-3 celuje dłużej. :P

Opublikowano

Osobiście nie grałem TK, więc nie wiem jak to ma się w grze, ale patrząc na statystyki na papierze topowych dział powinno być odwrotnie.

Opublikowano

Działo KT ma rozrzut 0,34m/100m, a BL-9 ISa 0,4m/100m, więc wydawałoby mi się, że pod tym względem KT wygrywa...

Też stawiam na ISa, z tego względu, że tigera bardzo łatwo przebić i z boku (nawet w wieże wchodzi wszystko), jak i z przodu (brzuszek i właz dowódcy, jeśli tiger postanowi się do ciebie przykleić.

signature@501527218-Arthei@eu@106@0@1101garage@501527218@eu@0@321000@-1.png

Opublikowano

Nie chce nic mówić bezsensu ale ja w PZ38NA w isa-3 od gory zabrałem 76hp. A w Tigera II z takiej samej pozycji zabrałem 84hp . Strzały z góry w tył.

A nawet czołgi tieru V jak sie nimi potrafi grać potrafią uszkodzić tiery 7-8 , a zwłaszcza PZIV z ostanim 7.5cm potrafi coś takiego.

Taka krótka wypowiedz nt. tylnych pancerzy .

Główne hobby - Jazda Oplem Signum 3.2 v6 2003.
League of Legends - Plat (nickname KiesieK v3)
Minecraft - głównie serwery modowane, pod nickiem "KiesieK"
PC: CPU i5 6600k @ 4.5GHZ, MOBO Z170A Gaming Pro Carbon, CPU Cooler Cryorig H5 Ultimate, RAM Geil Dragon 2x8GB 3000MHZ, GPU Asus Strix GTX 1060 @~2137mhz boost, PSU SilentiumPC Vero M1 600W, Case SilentiumPC Aquarius X70W, HDD 2xBarracuda 500 i 320, BRAK SSD - planowany SM961.<p> 

Opublikowano

Obydwa czołgi są dobre. Jednak co [po nich.

IS-3 używa się (chcą) na kampaniach, Tigera niekoniecznie.

Zaletą ISa jest jedo niska budowa i duże kąty co ułatwia rykoszety.

Tigera jeszcze nie posiadam ale z obserwacji tez sobie radzi.

Co do KV-4 to wielka porażka. Wielkie bydle z prostopadłym pancerzem i kiepskim działem jak na VIII tier (obr. 150-250) to troche mało.

A co do T32 to trzeba odblokować wieżę bo inaczej to wszystko wchodzi jak w masło. A poza tym ładnie bije

Jednak zastanów się jaki czołg chcesz zdobyć (X tier) i idź w tą ścieżkę

Opublikowano

Co do KV-4 to wg mnie bardzo dobry czołg, i nie wiem czemu nazywacie go ,,niemoblnym'' , bo z silnikiem 1200KM i gąskami to taki jak Tiger II, IS-3 nie przebije go z BL-9 od przodu

Opublikowano

KV4 wielki, kanciasty cel dla przeciwnika ze słabym działem. Is3 nie powinien mieć problemu ze zniszczeniem go.

Opublikowano

KW-4 od przodu przebije prawie każdy czołg (tak samo jak w przypadku KW-5). IS-a jest również trudniej trafić od KT, ponieważ jest on niższy i posiada bardziej opancerzoną wieżę. KT od boku to prawie każdy jest w stanie przebic, IS-3 -> trudniej (gąski lubią brać na siebie całą siłę uderzenia, a wieżyczka jest mocno opancerzona i ma ładne kąty)

Opublikowano

Może pancerzowo tak, ale kąty stosunkowo to wyrównują (mimo wszystko przebić czołg od tyłu to nie problem, chyba że weźmiemy za cel jakiegoś superciężkiego niemca)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...