Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] rootowanie..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam szajsung galaxy mini (android 2.3.4) z Orangee i teraz mam pare pytań dot rootowania...

1. Jaki najlepszy sposób na rootowanie i najbezpieczniejszy ?

2. Jeśli zrootuje fona wiem że traci się gwarancje itp. ale czy da się tego roota "skasować" by jak fon szedł do naprawy to by nie było nic widać że się robiło rootowanie :) ?

Proszę o zdjęcie tych %. Dziękuję.

Opublikowano

forum.amdroid.com.pl znajdź telefon to pisze wszystko

nie traci gwarancji , zresztą uaktualnienie z programu usuwa roota, przez telefon nie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

dzięki wielkie :)

ale jak mam uaktualnić oprogramowanie ? mam najnowszą dostępna wersje od Orange (nowszych na pewno nie będzie).

gdzieś czytałem że trzeba jakiś program i plik usunąć, ale wolę się upewnić

Opublikowano

Zeby skasowac roota trzeba usunac program superuser i skasowac plik su z partycji systemowej.

Jak chcesz szybko zrootowac telefon i masz zainstalowane sterowniki na komputerze do telefonu to polecam programik SuperOneClick.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Uczeń
Opublikowano

Kolego tylko jedna ważna sprawa. Pewnie będziesz też wgrywał CWM, czyli recowery. Najprawdopodobniej będziesz robił to przez rom managera. !!!!!UWAŻAJ NA TO CO ROBISZ BO WYSTARCZY ŻE KLIKNIESZ ZŁY MODEL PODCZAS INSTALACJI I TELEFON UCEGLONY!!!!! Mój lumpel wgywał CWM i podczas wgrywania kliknął zły model zanim się kapnął co zrobił zresetował telefon, który już się nie włączył. Dzieje się tak ponieważ zmieniły się stery USB i przycisków. Nie pomogły żadne JIG i boxy, czyli to wszystko czym operują serwisy. Nie pomogło nawet odpowiednie zwarcie styków na płycie głównej telefonu, które wymusza start. Uważaj na to bo będzie smutno :)

Opublikowano

nie ma możliwości uszkodzić telefonu wgrywając CWM albo ROM , dopiero przy ściągniętym bootloaderze i wgrywaniu kernela istnieje możliwość fizycznego uszkodzenia telefonu

ROM można odzyskać w każdej chwili wgrywając oryginalny soft

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Uczeń
Opublikowano

No nie wiem, mój ziom wgrywał CWM i przy flashu wybrał zły model. po wyłączeniu telefon się już nie włączył. Były próby przywrócenia go do życia ale nic z tego jak dotąd nie wyszło.

Opublikowano

Dzięki groky02, a jak usunę te pliki to oni się nie skapną że coś z rootem robiłem :D ?

a co do tego SuperOneClicker to mam kiesa a co za tym idzie też stery USB.

Ale wydaje mi się że rootowanie na 2.3.4 to najlepiej przez ten plik co sie wrzuca na karte i przez recovery (chyba) się roota "instaluje", a jak ma się 2.1 to wtedy SuperOneClicker.

Opublikowano

CWM wgrywa się z kernelem czyli trzeba mieć odblokowany bootloader

inna opcja wgrywa się pod systemem ( to tylko 3-4 pliki do wrzucenia do odpowiednich katalogów i ustawienie praw )

więc jak można świadomie uwalić rotowanie albo wgranie CWM ?

co do plików serwis nie obchodzi co masz na telefonie, czy używasz roota czy nie, czasem zwraca tylko uwagę na bootloader usunięty ale skoro tego nie robisz to o co się martwić

modyfikacje softu nie brane sa przy awariach spowodowanych przez system, uszkodzenia mechaniczne czy elektroniki nie podlegają tej zasadzie

oddałem telefon do naprawy ( wyświetlacz uwalony ) z odblokowanym bootloaderem, kernelem freexperia do cm7 i z cm7 wgranym i usterkę naprawiono, wymieniając wyświetlacz i nie zmieniając mi softu w telefonie co zastrzegłem oddając na gwarancję

oryginalny system wgra z programu w każdej chwili, chyba że uwaliło się telefon całkowicie że nie działa

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Przykladowo na galaxy gio bawilem sie z kolega rom managerem, wrzucilismu cwm od jakiegos huawei i telefon nie ruszyl. Jak oddawalismy na gwarancje to powiedzielismy ze telefon sam sie ywlaczyl i nie chcial wlaczyc, telefon po 3tyg. przyszedl do salonu naprawiony.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

już się pogubiłem....

czyli mogę normalnie wgrać roota z pliku upd_1.zip który mam z forum.android.com ?? .

Czy muszę tym SuperOneCLickerem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...