Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik elektryk czy elektronik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elektronika=naprawa starych telewizorów za krajówkę miesięcznie

Elektryk=praca na rozdzielni, budowie, energetyce, instalacje domowe, energoelektronika, elektroenergetyka, maszyny elektryczne

Sam zdecyduj,

Opublikowano

Jak mawia nasz profesor od elektroniki:

"Elektronika to subtelne napięcia. Elektrotechników nazywalismy młotami udarowymi" :)

Jeżeli jesteś dobry w tym co robisz i masz jakieś perspektywy (np. pomysł na badania, wyjazd za granice kraju) to praca jest i bedzie. Bezrobotni są Ci którzy nie mają na siebie pomysłu, albo studiowali dla papierka z ksiązek.

Mi też mówili że oszalałem, no ale jestem gdzie jestem, nie zmieniłbym swojej decyzji. Teraz większość osób mi zazdrości.

f.png

Opublikowano

Ps: Elektronika jest trudniejsza w szkole niż elektryka. I jakby nie patrzeć jest większe zapotrzebowanie na elektryków. Nawet gdybyś chciał otworzyć własną firmę która zajmowała by się projektowanie i zakładaniem instalacji w domu to jako elektronik nie masz prawa tego zrobić :D

Elektronicy mają ciężko z znalezieniem dobrej roboty.

Ciekawa dyskusja na forum o tematyce które interesuje mnie, ciebie i Filowskiego (zakład o piwko że znasz te forum :)http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic835529.html Nie jest to żadna reklama żeby nie było...

Opublikowano

Na pewno nie idź do zawodówki na elektyrka (zapierdalaine w zimę na polu )

Patrząc po twojej lokalizacji no to tak może być bo to Śląsk, ale w każdej szkole nie jest tak samo.

Elektryk to głównie instalacje elektryczne w domach, drobne naprawy sprzętu domowego itp.

Elektronik to więcej pierdolenia i bardziej zaawansowany zawód.

Tu i tu w szkole masz samą fizykę więc wybór należy do Ciebie

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

Patrząc po twojej lokalizacji no to tak może być bo to Śląsk, ale w każdej szkole nie jest tak samo.

Elektryk to głównie instalacje elektryczne w domach, drobne naprawy sprzętu domowego itp.

Elektronik to więcej pierdolenia i bardziej zaawansowany zawód.

Tu i tu w szkole masz samą fizykę więc wybór należy do Ciebie

Pisząc to obraziłeś mnie swoją nie wiedzą... I wgl nie masz pojęcia co piszesz drobne sprawy sprzętu domowego tak tak o napięciu SEP do 1kV i jak ktoś sobie zrobi wyższe uprawnienia to drobne napięcia według ciebie to np 22kV, 110kV

Z elektryki odchodzą jeszcze 4 specjalizacje jakbyś nie wiedział

-instalacje elektryczne

-maszyny elektryczne

-energoelektronika

-elektroenergetyka

No chyba że masz racjonalne argumenty na to że elektronik jest bardziej zaawansowany niż elektryk hmm?

Opublikowano

Technik elektronik, kuzyn poszedł rok temu i nie narzeka.

Wina zawsze leży po środku. Nie wiadomo tylko, gdzie leży środek.

Opublikowano

Ja znam kilku elektryków i są naprawdę zarobieni. Do 15 pracują w firmie, później jeżdżą prywatnie po budowach i robią to czym się zajmują i kasują niemałe pieniądze za to :)

Wierzysz w czary? Masz czar goryczy wypij. 

Wierzysz w dary? Masz dar pierdol czary idź z tym ...

Opublikowano

Elektryk no to kolo od wszelakich spraw związanych z prądem.

Elektronik to kolo od urządzeń elektrycznych, większosc z wykształceniem <to mi wiadomo>

Elektronik wg mnie

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...