Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Skrypt codziennie resetujący serwer VPS/Dedyk

carving85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciał bym wam przedstawić skrypt który codziennie o wybranej przez nas godzinie resetuje serwer.
No to najpierw wmusimy zalogować się np programem putty. Najczęściej loginem jest root no ale dobrze przejdźmy dalej.
Teraz wchodzimy do folderu z minecraftem u mnie będzie to

cd /home/mc

Teraz zaczynamy pisać skrypt zależnie od tego jaki mamy edytor tekstu może to być
pico bukkit_start.sh
lub
nano bukkit_start.sh

zaznaczam żę to są tylko najpopularniejsze edytory.
Jeżeli otworzył nam już się edytor to wklejamy do niego
#!/bin/sh
java -Xincgc -Xmx3G -jar craftbukkit.jar nogui

Następnie nadajemy chmoda
chmod +x bukkit_start.sh

Warto jeszcze stworzyć skrypt którym my będziemy włączac serwer w razie potrzeby
nano start.sh

I wklejamy
#!/bin/bash
screen -S minecraft -t world -d -m /home/mc/bukkit_start.sh

I oczywiście nadajemy chmoda
chmod +x start.sh

Teraz piszemy skrypt który będzie odpowiedzialny za resetowanie
nano restart.sh

A w edytorze wklejamy
#!/bin/bash
# Minecraft AutoRestart

cd /home/mc
screen -S minecraft -p world -X stuff "say Auto Restart"`echo -ne '\015'`
screen -S minecraft -p world -X stuff "say Restart za 1 Minute!"`echo -ne '\015'`
sleep 50
screen -S minecraft -p world -X stuff "say Restart za 10 Sekund!"`echo -ne '\015'`
sleep 5
screen -S minecraft -p world -X stuff "say # Restart za 5 Sekund Prosze sie wylogowac !"`echo -ne '\015'`
screen -S minecraft -p world -X stuff "save-all"`echo -ne '\015'`
sleep 5
screen -S minecraft -p world -X stuff "stop"`echo -ne '\015'`
sleep 5
screen -S minecraft -t world -d -m /home/mc/bukkit_start.sh
sleep 5
screen -S minecraft -X stuff "say Auto restart skonczony"`echo -ne '\015'`

Ponownie nadajemy chmoda
chmod +x restart.sh

I teraz musimy edytować crona nie będę się zagłębiał co to jest.
Powiem tyle że odpowiada to za cykliczne włączanie np własnie skryptów.
edytujemy ko komendą
crontab -e

i wpisujemy tam coś takiego
40 3 * * * cd /home/mc && ./restart.sh > /dev/null 2>&1

W tym przypadku nasz serwer będzie się resetował codziennie o 3:40.

Zaznaczam że skrypty nie są mojego autorstwa ja je tylko trochę modyfikowałem i udostępniam.
Opublikowano

Nie to sleep w tym skrypcie oznacza to ile skrypt czeka przed następną czynnością. Czy w tym przypadku po sleep 50 czeka 50 sekund i pisze na czacie restart za 10 sekund.

Opublikowano

da sie to zrobić że jak wpadnie w tryb sleep to wyłącza serwer na 30/3h ja to nazywam timer jak bendę miał czas to napisze tuta: )

2627930384.png

reklama w sygnie - MrPiotrek122

Opublikowano

Oczywiście że tak się da wystarczą 2 skrypty na wyłączanie i włączanie serwa. I w cronie trzeba edytować żeby te skrypty były uruchamiane np co 3 h

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy mogłbyś zrobić skrypt zeby server resetowal się co 2 godziny? I napisac jak dodać wiecej godzin w których ma się restartować server? Bo jak pisze:

40 3 * * * cd /home/mc && ./restart.sh > /dev/null 2>&1 to niewiem czy dopisac wiecej godzin tak: 40 3 * 20 2* * * cd /home/mc && ./restart.sh > /dev/null 2>&1 czy jak?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy mogłbyś zrobić skrypt zeby server resetowal się co 2 godziny? I napisac jak dodać wiecej godzin w których ma się restartować server? Bo jak pisze:

40 3 * * * cd /home/mc && ./restart.sh > /dev/null 2>&1 to niewiem czy dopisac wiecej godzin tak: 40 3 * 20 2* * * cd /home/mc && ./restart.sh > /dev/null 2>&1 czy jak?

Mam na to lek :) jest plugin na bukkicie specjalnie stworzony do takich zadań, oto link:

http://dev.bukkit.or...simple_restart/ <--- ten plugin zastąpi całą "robocizne" i można go łatwiej edytować :)

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...