Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Teoria indoktrynacji Sheparda.

DesoPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myślicie, czy może okazać się prawdziwa ? Przedstawić tu chcę najważniejsze fakty w tej teorii.

1.

Indoktrynacja Sheparda mogła się zacząć w kilku kluczowych momentach całej fabuły gier.

A. W momencie, kiedy rozmawiał z Suwerenem na Virmirze, lub podczas starcia z Sarenem na Cytadeli.

B. Spotkanie z obiektem Rho z DLC Arrival do ME2.

C. Nie znany nam termin, czyli pomiędzy ME2 a ME3.

D. Projekt Łazarz mógł rozpocząć proces, bo jak mówi dzieciak przy Tyglu, Shepard w połowie jest syntetykiem. Zapewne przez implanty wszczepione podczas procesu ożywienia Sheparda.

Zastanawiające jest jednak to, że przez całe ME1 i ME2, Shepard twardo trzymał się swych przekonań, że żniwiarzy trzeba zniszczyć. A w ME3 nabrał mnóstwo wątpliwości po rzekomej śmierci dzieciaka z prologu ME3. Ma wątpliwości co do żniwiarzy, wojny itp.

Ja tam czekam na to DLC które ma wyjawić prawdę. :)

Opublikowano

A - napewno nie. Proces indoktrynacji to długi proces, potrzeba conajmniej kilkunastu dni.

B - tak jak wyżej. Samo spotkanie nic nie daje.

C - to juz bardziej prawdopodobne

D - nie, ponieważ wtedy jeszcze Człowiek Iluzja nie posiadał żadnej technologii żniwiarzy, dopiero po zniszczeniu bazy zbieraczy zaczął ją gromadzić

Wydaje mi sie, że to jest jedno z wielkich niedopowiedzeń... Również czekam na DLC

FrediBlog - lifestyle'owy blog młodego internauty

Opublikowano

Tylko że indoktrynacja jak wspomniałem, może ciągnąć się od kilku dni do nawet kilku lat. Więc teza że proces rozpoczął się podczas starcia z Sarenem. (Come on ! Suweren był na wieży cytadeli wtedy !) Albo spotkanie z Obiektem Rho. (Shepard słyszy głos Zwiastuna podczas obrony przy obiekcie) Mogą być prawdopodobne, bo indoktrynacja nie tyle co sugeruje zdradzanie przyjaciół i ufanie wrogom, a też słyszalne głosy żniwiarzy.

Opcja z projektem łazarz też możliwa choć nie do końca why ?

Skoro dzieciak przy tyglu mówi nam, że Shepard w połowie jest syntetykiem, to może implanty które ma w ciele są przyczyną tego ?

Opublikowano

Implanty miał napewno, ale nie z technologii Żniwiarzy - w trzeciej części serii książkowej pierwszą osobą z takimi implantami zostaje Paul Grayson i jest to pierwszy oraz ostatni taki eksperyment. To wyklucza indoktrynację z tego powodu.

Opublikowano

Czy ostatni eksperyment z Paul Graysonem to nie byłbym taki pewny.

Człowiek Iluzja po niepowodzeniu z Paulem, rozkazał poszukiwać kolejnych obiektów wśród nowych rekrutów albo kogoś innego. Więc to nie mógł być ostatni eksperyment.

Swoją drogą, zastanawia mnie jakim cudem Shepard jest w połowie syntetykiem ?

Opublikowano

Shepard jest w połowie syntetykiem, bo żyje tylko dzięki multum systemów wspomagania życia, wszczepionych mu przy łazarzu.

Jak dla mnie, Shepard zostaje indoktrynowany gdzieś pomiędzy ME2 i ME3, a całe ME3 to jedna, wielka wizja.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Przeraziłeś mnie słowami "jedna wielka wizja"... :D Czyli, że co? Wszystko co robimy to tak naprawdę do niczego nie prowadzi i Żniwiarze i tak niszczą galaktykę?

Opublikowano

Dokładnie tak, żniwiarze to inteligentne istoty, mogły stworzyć tak zaawansowaną iluzję, że nawet osoba o tak silnym umyśle jak Shepard w nią uwierzyła.

:)

Opublikowano

Nawet gdyby, od dotknięcia nadajnika w jedynce, zaczął się proces indoktrynacji i de facto nieświadomości Sheparda to i tak wątpie, by Tygiel zostałby ukończony na czas. Rada uważała Suwerena jako okręt flagowy Gethów i wąpie, by uwierzyli Shepardowi w wizję ich przybycia. Nawet archwiwa proteańskie na marsie by mało dały. Chyba, że Javik, ale to Cerberus go odnalazł, i to w 3, więc i tak by było po ptakach.

Co do teorii indoktrynacji, uważam, że to prawda, szczególnie po postrzale Andersona - to Shepard łapie się za bok i krwawi. To mnie utwierdziło w przekonaniu :)

cóż, tak czy siak czekam na dlc.

Opublikowano

Indoktrynacja od nadajnika Protean ?

To raczej niemożliwe, ponieważ te nadajniki wysyłały ostrzeżenie odnośnie żniwiarzy. Poza tym Shepard po walce z Torianem w ME1, nauczył się szyfru przy pomocy Shiali na Feros. W ME3 jak jesteśmy w świątyni Anatheme, to wyczuwa nadajnik Protean bo tego się nie zapomina raczej.

Czyli teoria że jest syntetykiem jest prawdziwa, bo implanty które mu wszczepili podczas projektu łazarz do tego się przyczyniły. A wspomnę tylko że poza Shepardem w projekcie tym był tylko Randall Enzo, bohater Mass Effect Infiltratora.

Co do nadajnika Protean. Ok może i od tego też jest indoktrynowany ale wait... Żniwiarze w nich dłubali ? Wtedy to byłby już chory wymysł serio...

Opublikowano

Indoktrynacja od nadajnika Protean ?

To raczej niemożliwe, ponieważ te nadajniki wysyłały ostrzeżenie odnośnie żniwiarzy. Poza tym Shepard po walce z Torianem w ME1, nauczył się szyfru przy pomocy Shiali na Feros. W ME3 jak jesteśmy w świątyni Anatheme, to wyczuwa nadajnik Protean bo tego się nie zapomina raczej.

Czyli teoria że jest syntetykiem jest prawdziwa, bo implanty które mu wszczepili podczas projektu łazarz do tego się przyczyniły. A wspomnę tylko że poza Shepardem w projekcie tym był tylko Randall Enzo, bohater Mass Effect Infiltratora.

Co do nadajnika Protean. Ok może i od tego też jest indoktrynowany ale wait... Żniwiarze w nich dłubali ? Wtedy to byłby już chory wymysł serio...

Czemu? To logiczne. Żniwiarze zaimplementowali swój kod w nadajnikach, aby następne cykle nie dowiedziały się o nich. Poza tym, nadajniki przenoszą dane, które proteanie mogli odbierać myślami, zgaduję też, że mentalnie mogli też je wgrywać. A jak wszyscy wiemy proteanie też byli indoktrynowani, może proces indoktrynacji zaczął się od impulsu z umysłu zindyktrowanizowanego proteana.

Opublikowano

Proteanie nie tyle co byli też indoktrynowani, ale przerobieni też na zbieraczy by robili dla żniwiarzy brudną robotę.

Inna sprawa, że każdego innego o słabszym umyśle, nadajnik Protean by po prostu zabił, a Shepard ma dość silną wolę skoro przeżył nadajniki, więc jego indoktrynacja trwała też latami.

Albo w najgorszym przypadku, to był początkowo plan żniwiarzy by zindoktrynować Sheparda, a na koniec my decydujemy jak to się skończy. Bo jak dzieciak przy tyglu mówi, Shepard jest pierwszą istotą która tak daleko w historii wszechświata dotarła.

Opublikowano

Ukończyłem pierwszy raz ME3 i to mi rzuciło trochę światła na sprawę... I tutaj nasunęło też wątpliwości, czy Shepard rzeczywiście był zindoktrynowany. Dzieciak przy Tyglu powiedział jakoś na koniec, że Człowiek Iluzja nie mógł ich kontrolować bo to oni kontrolowali jego, a jednocześnie dał Shepardowi możliwość pójścia drogą Iluzji - czy to by znaczyło, że Shepard pod koniec nie był jednak kontrolowany?

Chociaż z kolei droga do kanału, spotkanie z Andersonem wszystkiemu by przeczyło, bo jakim cudem Anderson mógł iść drugim takim samym korytarzem co Shepard, skoro droga do panelu sterowania była tylko jedna? I jeszcze ta końcowa scena, co pierś Sheparda się unosi w oddechu - leży na jakimś gruzowisku, napewno nie na Cytadeli bo ta została zniszczona, więc gdzie? Na Ziemi? Gdyby tam wylądował to musiałby się spalić w atmosferze, a nawet jakby i to się nie udało to nie przeżyłby upadku z takiej wysokości. Impossible, gdzieś tu jest haczyk :D

Opublikowano

http://www.youtube.com/watch?v=caAqFFhBn2U

Tu jest godzinny film wyjaśniający indoktrynacje i rzuca też kilka innych pytań jak np.

Jak to możliwe, że Zwiastun trafił promieniem Sheparda, skoro promień był kilka metrów dalej od Sheparda ?! Albo skąd te skupiska ciał zaraz po trafieniu Sheparda jak się budzi, i czemu ma domyślny zniszczony armor, skoro w grze mu zmieniliśmy ?

Jeśli chodzi o końcówkę... To spotkanie Andersona i Tima na Cytadeli, to walka w umyśle Sheparda, Anderson przedstawia wybór ide4alisty czyli walki z indoktrynacją, a Tim renegata czyli dać się kontrolować przez żniwiarzy.

Inna sprawa, że może faktycznie Shepard wygrywa pod koniec z indoktrynacją i może kontrolować żniwiarzy ? Końcu jak pozostawimy bazę zbieraczy w ME2, to po szturmie na Cerberusa dostajemy do tygla mózg żniwiarza dzięki któremu, możemy ich kontrolować, bo serce jest do zniszczenia żniwiarzy.

Opublikowano

Ciekawi mnie jeszcze, co robi dzieciak w tych wizjach Sheparda... Kompletnie bez sensu. Btw, znalazłem ciekawy filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=JlbEcnVMhXM

Pięknie objaśnia pierdoły w grze... Polecam!

Opublikowano

Ten dzieciak to iluzja wytworzona przez żniwiarzy, chociaż w teorii Angry Joe jest wzmianka że ten dzieciak, to coś więcej niż żniwiarze ? Jakiś nie materialny byt ? Who knows ?

Opublikowano

Ten dzieciak sam mówi, że to on stworzyl Żniwiarzy, ale Shepard nie rusza się na Cytadelę w ogóle, pozostaje nieprzytomny na Ziemi, więc nie może się z tym dzieciakiem oko w oko spotkać... Im więcej o tym oglądam tym bardziej pogmatwane to wszystko jest... Chyba pozostaje tylko czekać na to DLC i mieć nadzieję, że nie będzie płatne i wyjaśni to wszystko.

EDIT: Mam jeszcze jeden filmik Joe'a, o tym DLC wyjaśniającym zakończenie... Tam mówi, że BioWare nie potwierdza teorii indoktrynacji, jeśli dobrze zrozumiałem. Łapcie:

http://www.youtube.com/watch?v=zaXiOHfynmw&feature=relmfu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...