Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie własnego programu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie dodam, że jestem laikiem w sprawach porogramowania, no i chciałbym się troche tego poduczyć...

Interesowało by mnie na początek tworzenie jakiegoś prostego programu, który ma jakieś określone zadanie, np. kiedyś widziałem taki program, że po włączeniu, wyskakiwał jakiś ustalony komunikat, a następnie ten program wyłanczał komputer, (czyli uruchamiał "shutdown.exe"). No i chciałbym się dowiedzieć na czym to wszystko się opiera, od czego zacząć? Chciałbym na początek zrobić coś prostego a potem to udoskonalać... albo coś co w przyszłości przynosiłoby zysk, no bo po co się czegoś uczyć, jeśli potem nie będzie to potrzebne, teraz wiele osób zajmuje się jakimś programowaniem, bazami danych, ale czy mógłby mi ktoś to prościej wytłumaczyć do czego przydaje się ta ich praca, no w naszym życiu codziennym :D

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

wejdź do działu autoit i masz wszystko

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Już ci wyjaśniam jest to tak że w naszym życiu codziennym ( jako programista lub ktoś kto lubi zabawe z komputerem, potrzebuje coś zrobić ) użyć może wszystkich opcji, języków programowania lecz to od niego zależy jaki

język programowania, narzędzie wybierze do określonego celu ...

Teoretycznie można posłużyć się np. taką małą skalą:

AutoIt V3 = Przeważnie mniejsze programy lecz da się w nich napisać też coś większego język dobry do mini cheatów sam kod wykonywalny nie pobija rekordów prędkości :D

Delphi = Następca pascala a raczej powiedział bym bardziej wizualny język jest na niezłym poziomie lecz nie tak dobrym jak C czy C++

C = Szybki język wykonać w nim można praktycznie wszystko lecz z tego co wiem ( tu nie jestem pewny ) nie da się w nim programować obiektowo raczej tylko source

C++ = Szybki język następca C z możliwościa programowania obiektowego można programować gry uzywając np takich bibliotek graficznych jak : Allegro,SDL i wiele innych

Assembly = Tutaj ci dużo nie powiem, sam język dla początkującego takiego jak ty jest strasznie trudny do opanowania instrukcje (chyba) są pisane do procesora co uświadamia nas o trudności tego języka.

Myśle że z języków skryptowych było by na tyle pozostaje jeszcze Java

Php = Język głownie używany do tworzenia skryptów na strony itp

Flash = Tworzymy w nim bannery, animacje

Html = Banalny język używany do tworzenia stron

Css = Kaskadowe Arkusze Stylów wykorzystywane do ustawiania elementów graficznych na stronach itp

Mógłbym wymienić całe multum języków bo tyle ich jest np Perl,Python,Ironphyton itp itd więc wiecej znajdziesz w googlach ;p

Jako początkującemu radze ci zaczynać tak Html( NIEKONIECZNIE ALE MOŻE ULATWIĆ PRACE Z AUTOIT) => AutoIt V3 => Delphi lub C++ (Ja wybrałem C++ na tym etapie)

Jeśli gdzieś się pomyliłem to wielkie sorry to ja mogę być w błędzie.

Opublikowano

HTML to nie język programowania, nie mam pojęcia co robi na powyższym spisie.

Nauka HTMLa nie ma *nic* wspólnego z nauką programowania.

To samo tyczy się CSS.

Java to nie język skryptowy.

@TOPIC

To się wszystko opiera na wywoływaniu odpowiednich funkcji z bibliotek systemowych i graficznych.

Praca programisty przydaje się do produkcji wszystkiego, co posiada układ scalony. Czyli do bardzo dużej ilości rzeczy.

Możesz zacząć od AutoIt'a albo C++. Swój pierwszy program, który opisałeś, szybciej napiszesz w tym pierwszym. Będzie to:

MsgBox(0, "", "")
Shutdown(5)

W c++:

#include <windows.h>

int main() {
  MessageBox(NULL, "", "", 0); 
  ExitWindowsEx(EWX_POWEROFF, SHTDN_REASON_FLAG_PLANNED); 
}

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...