Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kursy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Zacząłem interesować się programowaniem.

I chciałbym się dowiedzieć czy warto szukać płatnych kursów, oczywiście nie internetowych tylko w jakiś fizycznych miejscach.

Jeżeli tak to poprosiłbym kogoś kto taki kurs przeszedł czy jest to opłacalne, gdzie najlepiej w okolicach Krakowa znaleźć taki kurs.

A jakie książki polecacie jeżeli bym zaczął sam się uczyć.

Głównie chodzi mi o język C++.

Dziękuje i proszę o wypowiedzi osób, które miały z tym do czynienia już!

Weteran
Opublikowano

Dlaczego chcesz iść na taki kurs? Żeby ktoś ci wiedzę na siłę do głowy wciskał?

Jeżeli na prawdę masz do tego chęci, sam się ucz - dobry informatyk = samouk

Co do książek, jeśli masz już jakiś pojęcie o tym, klasycznie ci polecam "Symfonie c++" J. Grębosza, koniecznie najnowsze wydanie. W Polsce chyba nie ma lepszych tytułów od tego, reszta to jakieś badziewne instrukcje obsługi do windows forms.

Ewentualnie jeżeli sądzisz że sobie z tym nie poradzisz, zajrzyj do jakiś internetowych tutoriali, większość z nich jest nieaktualna i nie najlepiej napisana, ale na początek to wystarczy.

Opublikowano

Nie, nie warto.

Ucz się z darmowych tutów. Jeśli nie ogarniesz - to za żaden hajs nie ogarniesz.

W szczególności, że większość takich kursów jest prowadzona na gorszym poziomie niż to, co można znaleźć w internecie. Ich jedyną zaletą jest ścieżka audio. Statystycznie nauczyciel ma 3 minuty czasu na jednego ucznia ( chyba, że płacisz jakieś horrendalne pieniądze za korki 1v1 albo firma preferuję teorię nauczania opartą na mało-licznych grupach ). Wiem bo byłem, widziałem, veni vidi...

Google 1 : 0 Kursy.

To jest kierunek dla geek'ów. "Nauczanie się" ogólnie, nie informatyka. Jeśli nie ogarniasz tematu na poziomie, który pozwala Ci zrozumieć myśl profesora po doktoracie, nie warto wydawać pieniędzy na żadne kursy czy wykłady. A już szczególnie nie wtedy, gdy ludzie zupełnie for free siedzą na forach i pomagają noob'kom (którzy już przeczytali manual).

Przegląd kilku internetowych tutów/kursów C++ ( w miarę możliwości aktualnych i dobrze napisanych ) znajdziesz w:

http://www.mpcforum....ogramowaniem-c/

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Moim zdaniem także nie warto chodzić na kursy, większość potrzebnych informacji znajdziesz w google a nauczyc cie moze naucza a potem co gdy będziesz mial wiekszy problem będziesz musiał rozwiązać go samemu ew ktoś z forum może ci dać wskazówki co poradzic na to ..

A więc sięgaj po kursy na internecie !

Opublikowano

Polecam Ci kurs ze strony

www.cpp0x.pl

Osobiście zacząłem przygodę z C++ z tej oto strony i jestem zadowolony.

Kocham mame

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, wszystko co umiem w kwestii informatyki sam się uczyłem w oparciu o kilka informacji i na własnych błędach.

Myślę, że sobię poradzę tylko po prostu chciałem dowiedzieć się czy warto wydawać kasę na to.

Startuje od zaraz. :D W razie problemów będę pytał na forum tak jak proponujecie.

Opublikowano

Ja się wszystkiego uczyłem sam :) z różnych kursów z net'u większość po angielsku ;p

w języku ojczystym polecam Ci megatutorial Xion'a "Od zera do gier kodera" bardzo dobry, długi kurs, możesz go znaleść na warsztat.gd :)

Opublikowano

Jeśli nic nie rozumiesz z książek , tutoriali itp a masz dość ogólnej wiedzy to możesz spróbować sobie na tych tutorialach Video: (Autor korzysta z Code::Blocks

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...