Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Świetna pułapka na graczy

Gryfek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Dzisiaj wymyśliłem pułapkę której budowę i działanie przedstawię w tutorialu.

Krok 1. Ustawiamy pistony oddalone od siebie o 4 kratki. Między nimi dajemy plytki naciskowe ( zaznaczone na czerw. ). Łączymy redstonem pistony tak jak na zdjęciu a następnie podłączamy kabel pod płytki. To już jest pół mechanizmu. Może uwięzić gracza ale go nie zabije.

tz98m.png

Krok 2. Dokańczamy ,,tunel'' i dajemy drzwi dla zmyły ( gracz pomyśli że płytki otwierają drzwi ). ojgupu.png

Krok 3. Robimy dach a nad płytkami naciskowymi robimy dziurę. Umieszczamy piston tak jak na zdjęciu (żeby to zrobić trzeba podłożyć klocek a na klocku postawić piston :> ). Na drugim klocku nad nim dajemy czerwoną pochodnię. Za nią repeater, i prowadzimy po schodkach redstone od repeatera do dolnych pistonów. Z drugiej strony robimy to samo.

bh8k4.png

Krok 4. Do pistonów ,,doklejamy'' budulec. Obudowujemy to ( na zdjęciu użyte diamenty ) i na nasz budulec ( u mnie jest to kamień ) wlewamy wodę.

nwygkm.jpg

Działanie

Ofiara, która wejdzie do tunelu pomyśli, że płytki otwierają drzwi. Kiedy na nich stanie, ściany przed nim i za nim odetną mu drogę ucieczki a na jego głowę wyleje się woda. Po kilkunastu sekundach braknie mu tlenu i zginie.

Podsumowując: Pistony dolne tworzące ścianę tunelu są domyślnie otwarte i zamykają się po stanięciu na płytki. Pistony górne utrzymujące wodę są domyślnie zamknięte a po stanięciu na płytki otwierają się i wypuszczają wodę. Żeby była większa szansa na złapanie kogoś za drzwiami w tunelu robimy małe pomieszczenie i dajemy tam skrzynie ( oświetlamy żeby były widoczne z początku tunelu ).

Tutorial zrobiony w 100% przeze mnie. Od nikogo nie ściągnąłem pomysłu. Jeśli taki tutorial już gdzieś był to przepraszam - ja to pisałem z głowy.

Uwagi: Nie dajemy na górze lawy, tylko wodę. Woda, gdy gracz zginie i już nic nie będzie naciskało na płytki zniknie, ponieważ pistony się zamkną. Z lawą jest inaczej, nie zniknie ona tylko będzie się wylewać na zewnątrz.

Jeśli Ci pomogłem, i mój poradnik Ci się podobał, proszę o ,,Lubię To''.

Pasjonat
Opublikowano

Ciekawy mechanizm, ale gdzieś go już widziałem.... jednak widać, że to ty pisałeś, i nie jest od nikogo skopiowane, więc plusik.

1336249565-U623110.png

Wartością człowieka jest umiejętność korzystania z google

Opublikowano

Zapewniam, że od nikogo nie ściągnąłem pomysłu no ale na YouTube na pewno jest coś takiego ;D I dzięki za lubka.

PS UWAGA!! W kroku 2. zniknęło zdjęcie: to jest mało istotny punkt, chodzi o to, żeby pociągnąć tunel w jedną i drugą stronę oraz zrobic zadaszenie. A drzwi przed plytkami, żeby gracz pomyślał ze jak stanie na płytkach to drzwi mu sie otworzą.

Opublikowano

Jesli komuś nię bedzie sie chcialo czekac az ofiara sie zadusi,to może wykorzystać lawe zamiast wody.Śmierć natychmiastowa gwarantowana.Za pomysłowość LIKE ...

Opublikowano

Może to u mnie coś jest nie tak, ale lawa jakoś ,,wspiera'' sie na plytkach i jak pistony sie zamkną to nie znika tylko leje się na zewnątrz. Przez co pułapka jest jednorazowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...