Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum elektroniczne - czego już mogę próbować się uczyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po wakacjach zamierzam iść na technik elektronik z rozszeżoną informatyką i mam pytanie:

Czego mógłbym się zacząć już po woli uczyć, żeby nie marnować czasu? Jakiegoś języka programowania, czy czegoś innego? Najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto już był na takim kierunku....

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

Raczej to się nazywa Teleinformatyk, nie masz po co się samemu uczyć bo nie ogarniesz zawodowych przedmiotów typu, KWP, EiE czy też PeTl, musisz znać dobrze podstawy.

Opublikowano

ja jestem w 1 klasie na tech. informatyk i powiem ci tak... jak sie interesujesz informatyką idź na to a nie elektronika. bo elektronika to bardziej "mechatronika" (jak myle pojecia to przepraszam) a wiesz na informatyce masz:

systemy operacyjne i sieci komputerowe- budowa windowsów oraz sieci, połączeń itp

Urzadzenia techniki komputerowej jak sama nazwa mowi wszystko z komputerami do najmniejszych skladników urządzeń

TI- technologia informacyjna w sumie to taki ogól jest bo tam glownie internet i wiadomosci z internetu.

oprogramowanie biurowe- word excel power point

programowanie strukturalne i obiektowe- pascal, c++ itp

ja szczerze mowiac cenie sobie informatyke a z racji tego ze mam leniwą klase latwo zablysnac;]

nie bierz takiego profilu ktorego nie lubisz lub nie ogarniasz bo nie mimo tego ze w informatyce jest 5 zawodowych przedmiotów nie możesz umiec wszystkiego idealnie. ja akurat lubie programowanie i systemy z sieciami bo poprostu lubie. ale weź pod uwagę że w informatyce nowości dosyć często wychodzą i mimo tych 5 "kierunków" w informatyce jest ona niesamowicie szeroka i cięzko wszystko idealnie ogarnąć. ja polecam Ci po jakims czasie zobaczyc co cie bardziej interesuje i w to bardziej się kierować. w sumie w informatyce to systemy, sieci programowanie i utk jest takie jak by wazniejsze bo TI i OB to takie bardziej ogolne lub mniej potrzebne dane ( chyba ze idziesz do biura albo cos) jak byś chciał się dowiedzieć co robi się na takich przedmiotach troche dokladniej pisz na pw;]

Opublikowano

Eryk, na informatyce, nie wiesz może, czy jest np. php?

I skoro teleinformatyka jest też w temacie, są tam może też języki programowania i większość tego co na samej informatyce?

Opublikowano

No właśnie mnie nie tyle interesują typowo programy komputerowe, ale np. jakaś zabawka która jest sterowana za pomocą komputera, ale żeby móc sterować to trzeba jakiś program opracować do tego itd.... czy takie coś robi się na profilu elektronicznym?

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

Eryk, na informatyce, nie wiesz może, czy jest np. php?

I skoro teleinformatyka jest też w temacie, są tam może też języki programowania i większość tego co na samej informatyce?

tzn po tej reformie w pierwszej klasie nie ma byc pascala juz tylko php html itp ale czy to prawda to akurat nie wiem

No właśnie mnie nie tyle interesują typowo programy komputerowe, ale np. jakaś zabawka która jest sterowana za pomocą komputera, ale żeby móc sterować to trzeba jakiś program opracować do tego itd.... czy takie coś robi się na profilu elektronicznym?

jak chcesz programowac sprzęt to elektronik to glownie sie tym zajmuje bo elektronika jak sama nazwa mowi sprzętem elektronicznym, programowac roboty, bramy automatyczne czy lampki... kwestia wiedzy;] a informatyka glownie komputery sieci programy;] bo programowanie w informatyce chodzi glownie o programy komputerowe ale nie wykluczone jest to ze mozna cos zaprogramowac itp ale jak nastawiasz sie glownie na programowanie to elektronik

Opublikowano

To aktualnie nie ma żadnych języków wykorzystywanych na stronach? html, php, js? Mam zamiar na teleinformatykę startować, tylko nie wiem jak tam dokładnie będzie z tą informatyką...

Opublikowano

To aktualnie nie ma żadnych języków wykorzystywanych na stronach? html, php, js? Mam zamiar na teleinformatykę startować, tylko nie wiem jak tam dokładnie będzie z tą informatyką...

php i html jest chyba w 3 albo 2 klasie;] a i java;] ale tez nie ma tego niewiadomo ile;]

wiec ze na tym elektroniku nie masz tego co na samej informatyce czyli systemow sieci oprogramowania biurowego bo to glownie informatyka;] moze gdzies w ulotkach szkoly albo cos pisze wiecej o jezykach albo co sie robi na danym profilu;) na informatyce wiem bo sam chodze ale elektronik tylko slyszalem;/

Opublikowano

przepraszam was ale chyba pomylilem mechatronika z elektronikiem a tutaj co znalazlem na stronie tak dokladniej:

technik elektronik

Zajmuje się instalacją, montażem, konserwacją i naprawą aparatury i urządzeń elektronicznych. Jest też odpowiedzialny za organizację pracy w placówkach badawczo-rozwojowych, zakładach wytwórczych i naprawczych oraz w innych gałęziach przemysłu i jednostkach, gdzie są szeroko stosowane urządzenia elektroniczne. Technik elektronik może zajmować się serwisem urządzeń elektrotechnicznych i elektronicznych.

Zadania zawodowe

• czytanie i wykonywanie schematów ideowych, blokowych oraz montażowych układów i urządzeń elektronicznych
  • interpretowanie zjawisk i stosowanie praw z zakresu elektrotechniki i elektroniki
  • posługiwanie się instrukcjami obsługi i dokumentacją serwisową urządzeń elektronicznych, katalogami elementów i układów elektronicznych
  • posługiwanie się techniką komputerową, oprogramowaniem narzędziowym i użytkowym wspomagającym projektowanie i diagnozowanie urządzeń elektronicznych
  • montaż, uruchamianie i testowanie urządzeń elektronicznych, posługiwanie się nowoczesnymi narzędziami montażu elementów i układów elektronicznych
  • wykonywanie oraz uruchamianie modeli oraz prototypów układów i urządzeń elektronicznych na podstawie dokumentacji techniczno-konstrukcyjnej
  • dokonywanie pomiarów wielkości elektrycznych i nieelektrycznych oraz parametrów technicznych układów i urządzeń elektronicznych
  • diagnozowanie stanu elementów, układów i urządzeń elektronicznych oraz naprawianie uszkodzonego sprzętu
  • posługiwanie się aparaturą pomiarową i diagnostyczną
  • projektowanie wyspecjalizowanych testerów dla różnych układów elektronicznych

Przedmioty zawodowe

podstawy elektrotechniki i elektroniki, technologia i materiałoznawstwo elektryczne, pracownia elektryczna i elektroniczna, układy automatyki

a tutaj mechatronik:

technik mechatronik

Projektuje i wytwarza części i oraz zespoły maszyn i urządzeń mechanicznych z wykorzystaniem technik komputerowych; wykorzystuje nowoczesne techniki sterowania maszynami i urządzeniami łączące w sobie elektronikę, informatykę, mechanikę, automatykę i robotykę; opracowuje dokumentację techniczną urządzeń i systemów mechatronicznych; instaluje i obsługuje systemy sieciowe transmisji danych stosowanych w mechatronice; montuje i demontuje, uruchamia oraz wyłącza a także diagnozuje i naprawia urządzenia i systemy mechatroniczne.

Zadania zawodowe

• pozyskiwanie, ocenianie i tworzenie dokumentacji technicznej do urządzeń i układów mechatronicznych
  • dobieranie elementów, podzespołów, zespołów, modułów, wskaźników i połączeń do urządzeń i systemów mechatronicznych
  • przygotowywanie elementów, wskaźników, podzespołów i zespołów do montażu urządzeń i systemów mechatronicznych
  • projektowanie i opracowywanie procesów technologicznych produkcji części urządzeń i układów mechatronicznych
  • testowanie elementów, modułów i podzespołów oraz obliczanie ich parametrów
  • wykonywanie pomiarów wielkości elektrycznych i nieelektrycznych oraz interpretowanie ich wyników
  • instalowanie i testowanie oprogramowań sterujących
  • kontrola prawidłowości pracy urządzeń i systemów
  • instalowanie i uruchamianie urządzeń i systemów mechatronicznych
  • dozorowanie pracy urządzeń i systemów oraz ocena ich stanu technicznego
  • montowanie i demontowanie urządzeń i systemów mechatronicznych
  • prowadzenie diagnostyki zapobiegawczej, wyszukiwanie błędów, usuwanie awarii w urządzeniach i systemach mechatronicznych
  • przygotowywanie i prowadzenie dokumentacji technicznej i ruchowej
  • sporządzanie protokołów z uszkodzeń i awarii

Przedmioty zawodowe

podstawy mechatroniki, technologie i konstrukcje mechaniczne, urządzenia i systemy mechatroniczne, pracownia urządzeń mechatronicznych, język obcy zawodowy, podstawy przedsiębiorczości

WEZ POD UWAGE SZKOLE BO SĄ W INFORMATYCE TAKIE PRZYPADKI ZE "PROGRAMOWANIE" PISZĄ W WORD wybaczcie ale to wiocha dla informatyka;] pozdrawiam;=]

Opublikowano

Jak chcesz iść na informatyka to idź na informatyka, jak chcesz być elektronikiem to zostań elektrykiem bo jako elektronik kasy się nie dorobisz mogę ci to zagwarantować. Więc jak jarają cię obwody elektryczne lub układy scalone lub jak działają bloki energetyczne to idź na elektryka. Jeżeli nie to na informatyka, powiem ci że jak coś jest do wszystkiego to znaczy że jest do dupy, bo masz 2 okrojone przedmioty, rozumiesz?

A i jeszcze jedno, nie myśl że dzieki technikum nauczysz się projektować i składać roboty :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...