Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pewna Ankieta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy użytkownicy Mpc Forum !

Chciałbym was zachęcić do wzięcia udziału w krótkiej sondzie dotyczącej tego czy jesteście za czy przeciw budowie elektrowni jądrowej w Polsce wystarczy wybrać Tak, Nie lub nie mam zdania w tej kwestii Dodatkowo jeżeli chcecie możecie pod spodem pisać dlaczego wybraliście tą a nie inną odpowiedź i (oczywiście jeżeli chcecie) zargumentować dokonanego wyboru a nie nabijać posty pisząc np. "ja wybrałem odpowiedź x gdyż uważam ją za słuszną" A po co to wszystko ? Jest mi to potrzebne do projektu z chemii który przygotowuję z kilkoma osobami i jeżeli byłaby jakaś na prawdę mądra, sensowna odpowiedź mogłaby zostać (chociaż częściowo) w projekcie :) z góry dziękuje wszystkim.

Oto SONDA:http://sonda.hanzo.pl/sondy,156903,0sYC.html

Opublikowano

Jestem za, a jak jebnie to będzie beka.

Zresztą nie budowanie elektrowni w Polsce z powodu czarnobyla to tak jakby

Zakazanie jazdy na motorze bo ktoś kiedyś zginął.

Opublikowano

Nice jestem zaskoczony odpowiedziami gdyż myślałem że ludzie będą na to patrzeć "przez pryzmat czarnobyla" ale paczacat wszystko wyjaśnił ja osobiście od początku jestem za :)

Opublikowano

Up mam rozumieć że nie masz światła w domu a kompa napędzasz dynamem od roweru?

Jestem za budową elektrowni gdyż:

-nie jest ona taka straszna jak to wszyscy głośno krzyczą że jebnie jak w czarnobylu, my będziemy mieli technologię francuską IV klasy bodajże jak dobrze pamiętam

-polska energetyka potrzebuje sporego zapasu energii który pozyskamy z elektrowni atomowej

-koszt wytworzenia 1kWh w elektrowni atomowej to tylko 7 groszy, gdzie dla porównania w konwencjonalnej jest to aż 31 groszy za każdą kWh i paradoksalnie koszt 1 kWh jest najdroższy w przypadku elektrowni solarnych ponad 1 zł za każda kWh, co wydaje się śmieszne

-dofinansowanie projektu z UE

-zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza spowodowane zamykaniem elektrowni starszej generacji na rzecz atomowej

-brak potrzeby dowożenia paliwa do takiej elektrowni

Wady:

-możliwość awarii, ale nie takiej jak w czarnobylu, są zabezpieczenia które bez ingerencji człowieka zamykają reaktory

-pełna sprawność elektrowni dopiero po 25 lat od uruchomienia

-potrzeba budowy przy dużym zbiorniku wody

A i jeszcze jedno moja nauczycielka powiedziała że polskie linie energetyczne nie są gotowe na przyjęcie takiej ilości energii, gówno prawda, obciążenie linii jest zależne jedynie od odbioru a nie jakiej mocy dostarczamy do niej. Chcesz coś wiedzieć pytaj, miałem to w technikum na lekcjach z profesorem xD

Opublikowano

Wiecie.

Ludzie się boją bo:

*Były 2 przypadki wybuchów (tych groźniejszych) Były one w krajach bardzo blisko polski. W ogóle prawie na granicy.

*W polskie co rusz słyszy się o tornadach, tajfunach. Trzęsienie ziemi to jest normalka i nikt w ogóle na to uwagi nie zwraca.

*Dzisiejsza technologia jest bardzo zacofana. Bezpieczeństwo takich eletrowni jest bardzo małe.

*Polsa byłaby jednym z pierwszych krajów w których wybudują taką elektrownię,

Ludzie. Pierdolicie. Nikomu nic się nie stanie, a pozytywy mówią same za siebie.

za, za i jeszcze raz ZA!

Opublikowano

Jestem za. Na pewno bardziej przyjazne środowisku od węglowych. A to, że kiedyś elektrownia w Czarnobylu wyleciała w powietrze, to nie wina elektrowni, tylko ludzi w niej pracujących. Jak by Ruscy nie eksperymentowali "co by było gdyby" to pewnie do dzisiaj by działała.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

A myślisz że dla kogo? Dla prezydenta? Nie będzie to pierwsza taka technologia w polsce, jak już wyżej pisałem będziemy mieli sprawdzoną i dobrą technologię francuską :]

Za 40-50 lat elektrownia będzie działać pełną parą xD

Opublikowano

Najgłupszym argumentem przeciwko jest to, że może się zepsuć. Przecież jak się rozwali u naszych sąsiadów to też to odczujemy. Poza tym nie można porównywać dzisiejszych elektrowni do tej z Czarnobyla.

Jak najbardziej na tak jestem.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

@ 2up jeżeli do 50 lat elektrownia nie powstanie to prąd nam odetną bo te są już za stare .

Ale wymyśliłeś...

Budowa takiej elektrowni to 10-15 lat w polsce będzie z 20 lat i jak już pisałem ona nie pracuje z pełna parą już od samego uruchomienia, swoje 100% sprawności osiąga dopiero po 25 lat, pozatym jak będą braki w energii to dostawią więcej elektrowni szczytowo-wodnych i rozłożą w czasie szczyty energetyczne

Opublikowano

Daje radę, wystarczy dorzucić parę bloków o mocy kilkunastu MW i jazda z węglem, tylko chodzi o to że wegla na całe życie nie starczy. W sumie gdzieś czytałem że przy dzisiejszym zużyciu uranu, starczy nam go tylko na 50 lat?

Opublikowano

Oczywiście że jestem na TAK! Ludzie się po prostu boją! nie biorą pod uwagę korzyści jakie za sobą niesie budowa gdyż coś może się stać.. kto nie ryzykuje ten nie żyje :D ludzie którzy są przeciw to przeważnie: mohery, ekolodzy i ludzie którzy wierzą we wszystko co jest w telewizji.

2nbcax2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...