Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Obraz 16:9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, z okazji iż dostaję kurwicy gdy widzę wasze filmy w kwadracie na YT, napiszę Wam tuta jak temu zapobiec.

Dlaczemu tak się dzieje?

Ponieważ macie "Kwadratowe monitory" albo jak kto woli 4:3 / 5:4 a nie tak jak wymaga Jutjub 16/9

Jak teraz zrobić aby nie mieć kwadratu na jutjubie

W ustawieniach gry utawiamy rozdzielczość na 1024/720 i gramy na prostokątnym obrazie, co mnie osobiście wkurwia, albo tracimy troszeczkę na jakości i bawimy się w Sony Vegas.

Otwieramy Sony Vegas (na przykładzie w wersji Pro 11 Trial dostępny na stronie producenta)

Wrzucamy plik Video (najlepiej nagrany jakimś programem do nagrywania, nagrywarka CA potrafi popsuć pliki)

klikamy prawym na klip Video i wybieramy opcje Video Event Pan/Crop

m5n1ek.jpg

Potem w opcji source zmieniamy Maintain Aspect Ratio z Yes na No

x9btux.jpg

Efekt początkowy

0zvpg6.jpg

Efekt końcowy

2h9oa9.jpg

Może się wydawać że jest zrąbana jakość, lecz nie, jakość jest taka sama jak nagraliście.

W SV Pro 11 polecam renderować do .MP4 w zależności jaką wasz monitor obsługuje maksymalną rozdziałkę. U mnie jest to 720p.

0f6psc.jpg

W efekcie otrzymamy coś takiego : 0:26 - skip intro

Filmik z przykładu

Propsy i mam nadzieję że już więcej nie będzie ciulwych kwadratów.

Nie urodziliśmy się w szpitalu, tylko w internecie

Opublikowano

To da się zrobić dużo razy szybciej xD

To może napisz ten sposób, jak zrobić to szybciej, a nie piszesz jakieś głupoty i niepotrzebnie nabijasz tym posta.

Dzięki, sam miałem taki problem, podczas nagrywania miałem lagi, zmniejszyłem rozdzielczość gry i okazało się, że w kwadracie, teraz sobie z tym poradzę, chociaż do niektórych to i tak nie dotrze >.<.

Opublikowano

To da się zrobić dużo razy szybciej xD

szybciej ?

Odpalenie SV u mnie trwa 1min, 3 kliknięcia myszką ~20 sekund a renderowanie jest już zależne od wagi filmu, więc powiedzmy będzie to 10 minut.

13,20 to dużo ?

Opublikowano

Szacunek zawsze jak coś robisz to z głową ;).

Temat bardzo przydatny i bardzo podstawowy jeżeli chodzi o robienie jakiś lepszych filmików (chodzi o lepszy montaż)

Temat podpinam ;).

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Znam obydwa sposoby i przyznaje ze ten co podal up jest lepszy bo szybszy. To powinno byc w poradnikach w fanarcie, bo to jest ogolny poradnik do sv a nie do ca.

beznazwygr.png

Opublikowano

może i tak, ale jak widzisz, w tucie jest mowa całkowicie o CA

Jak teraz zrobić aby nie mieć kwadratu na jutjubie

W ustawieniach gry utawiamy rozdzielczość na 1024/720 i gramy na prostokątnym obrazie, co mnie osobiście wkurwia, albo tracimy troszeczkę na jakości i bawimy się w Sony Vegas.

a tutek do SV jest takim jakby dodatkiem dla tych którym przeszkadza to że gra jest "spłaszczona"

Opublikowano

Można też aby odznaczyć Maintain aspect ratio i wyrenderować w 720/1080. Wtedy też będzie :P

Albo nagrywać od razu w 16:9 :D

rydah for life

Opublikowano

@Up

Ja to zrobiłem 1 kliknięciem !! Ten tut jak dla mnie jest zabawny !!

Lenarciku mama w domu wie, że tak brzydko się wyrażasz ?

Ty człowieku umiesz czytać ?? i powiedz mi chcesz cały czas dostawać warny za free ?? Jak ci na tym forum zależy zmień swoje wypowiedzi :) Proszę to nie boli !

Pomogłem? Kliknij : 83ab61d98042655cm.jpg

Opublikowano

dla mnie te całe forum jest zabawne i żyję.

To że Ty dzieciaku nie masz szacunku dla rodziny, nie znaczy że inni nie mają, nie potrafisz po kimś jechać to na rodzinę jedziesz? proponuję zrobić tak w realnym życiu, do ludzi z jakimś honorem to wtedy zobaczysz.

Jeśli nie wiesz o czym mówię, to obejrzyj sobie np. Ojca Chrzestnego, i zrozumiesz o co mi chodzi, i nie jest to wątek mafijny.

Opublikowano

Widzisz na tym filmiku jakiś kwadrat ?

Nie nie widze?

Widze że nie chcesz dostawać warnów i sie starasz ale oszczędź sobie takie komentarze bo nic nie wnoszą do tematu.

Tutaj mozemy ocenic poradnik wprowadzić inne rozwiązania opisanego problemu itp itd

@Len~

Nie musisz tak wybuchać (Tak na przyszłość)

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

@Up2

Chcesz żeby ten temat był za raz zamknięty ?? Ja nie wiem co miał na myśli autor robiąc go ! Wystarczy zobaczyć liczbę "Lubie to"

i jego piękny tytuł ehh

Opublikowano

Ja nie wiem co miał na myśli autor robiąc go ! Wystarczy zobaczyć liczbę "Lubie to"

i jego piękny tytuł ehh

Miałem na myśli to, że chuj Cie to obchodzi. To po raz, po dwa, nie pasuje Ci że są robione "tuty" do tego działy? Kuźwa, no problemo, nie będę robił więcej.

I jeśli dla Ciebie ilość Lubię to świadczy o czym kolwiek to pozdro, a nazwę w każdej chwili mod/kidmod mogą zmienić, jakoś im się nie pali.

@NN

Tak, tylko za teksty Twój stary/ Twoja stara etc. już dawno dostał by po ryju, cwaniaczek internetowy.

Opublikowano

@NN

Tak, tylko za teksty Twój stary/ Twoja stara etc. już dawno dostał by po ryju, cwaniaczek internetowy.

Zią co tak słabo ?

Ja bym mu ryja zanurzył w sedesie, i kazał wpierdalać gówna do usranej śmierci xD

(@Top poradnik mi się przyda, niedługo zaczne zabawe z vegasem itp.

Bo kanał na YT trzeba wypełnić czymś ^^

Tak jestem w tej dziedzinie noobem)

Opublikowano

Kurwa jebany dzieciaku gdzie ja napisałem twoja stara ?? Czy mnie coś ominęło ?

Ja bym mu ryja zanurzył w sedesie, i kazał wpierdalać gówna do usranej śmierci xD

Jesteś zabawny !! Ja ci napisałem już kiedyś "kozak na forum cipka w realnym świecie" i taka jest prawda !!

Opublikowano
Jesteś zabawny !! Ja ci napisałem już kiedyś "kozak na forum cipka w realnym świecie" i taka jest prawda !!

Dzięki.

Ale nadal czekam, aż podjedziesz do Radomia ;D

Zobaczymy co powiesz, jak mi spojrzysz prosto w oczy ^^

(Pewnie się obsra xD)

@Down

Wal się na ryj.

Czekam dziffkoo

Opublikowano

@Up

Znasz mnie, że tak na mnie czekasz ? Powiem ci tak struganie kozaka przez neta nic ci nie da !! Rozumiesz ?? Czasem możesz się pomylić !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...