Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Misja Finałowa ME2

Borini

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim. Mam prbolem w finalowej misjo. Otuż przeszedłem mass effect 2 wczesniej i przeżył mi tylko mordin, mirinda i jacob. teraz zrobilem te misje lojanlosciowe dla prawie kazdego, ale znowu w drodze umarla mi tali, jack i tchane. co zrobic, zeby wszystcy przeżyli i czyto możliwe

Opublikowano

By wszyscy przeżyli misje samobójczą, nie wliczając Zaeeda i Kasumi bo u nich wystarczy misja lojalnościowa.

Musisz kupić ulepszenia Normandii, nawet te które daje nam doktor Chakwas, wtedy przeżyją ci wszyscy.

Do tego też odpowiednio musisz dobierać specjalistów i dowódców np.

Legion, Tali i Kasumi najlepiej nadają się do wentylacji w bazie zbieraczy, Jacob jako dowódca drugiego oddziału. Oczywiście wcześniej w Normandii weź Legiona i Tali do walki z Oculusem. Jeśli chodzi o eskortę ocalałej załogi Normandii, najlepszy wybór to Garrus jeśli jest lojalny, ale każdy inny kto jest lojalny podoła eskorcie. Do Barier biotycznych tylko Samara lub Jack, gdyż Miranda jest za słaba na barierę nawet jeśli jest lojalna.

Opublikowano

Żeby wszyscy przeżyli - musisz wykonać wszystkie misje lojalnościowe. Najlepiej wszystkie zrobić przed wyruszeniem na Żniwiarza po moduł identyfikacyjny, a później tylko wykonanie misji Legiona z Heretykami. Tali, Jack/Kasumi i Thane giną, bo nie wprowadzasz ulepszeń statku. Żeby przeżyli musisz wziąć upgrady od Jacoba (poszycie statku), Garrusa (działo Thanix) i Tali (tarcze wielordzeniowe). Reszta, jak ilość sond, skaner minerałowy czy pojemnosć paliwa nie są ważne.

Jeśli zrobisz misje lojalnościowe Jack i Mirandy oraz Legiona i Tali to będziesz miał cutscenke, gdzie - jeśli nie masz wystarczająco dużo punktów prawości/degeneracji, musisz wybrać i poprzeć zdanie jednego z nich. Wtedy ta druga osoba nie będzie lojalna, ale i tak powinna przeżyc.

Kogo wybierać:

1) Szyb - Tali

2) Dowódca drugiej drużyny - Garrus

3) Pole biotyczne - Samara/Jack

4) Dowódca drugiej drużyny - Garrus

5) Odeskortowanie załogi - wszystko jedno, byle nie Miranda/Jack i Legion/Tali, jeśli któreś z nich nie jest lojalne, wtedy zginie.

Pod koniec bierzesz ze sobą ekipe taką, która jest lojalna, ja wczoraj wziąłem Legiona, który nie był, bo wziąłem strone Tali i zginął, a później, gdy został przy drzwiach, przeżył.

Opublikowano

heh, a ja specialnie nei robiłem tych ulepszeń bo mi było szkoda surowcuw xDD.

Ja do szybu puściłem jacoba a grunta

jako dowudce drugiego oddziału i jacob zginoł, potem zginoł garus w polu biotycznym i grunt bo był dowudcom drugiego oddziału a później zgineła samara, legion itp itd

Opublikowano

Musisz kupić ulepszenia Normandii, nawet te które daje nam doktor Chakwas, wtedy przeżyją ci wszyscy.

Nieprawda, regeneracja twarzy za 50k platyny wcale nie jest obowiązkowa, wystarczą w/w przez Zawetiego ulepszenia od Tali zorah, garusa i jacoba

@ej nie chce zakładać nowego tematu

Jak mam Kasumi i Zaeeda w dwójce to oni będą w trójce? i w jakich misjach?

Opublikowano

Misja z Zaeedem będzie dopiero po Tuchance w ME3, a Kasumi zaraz po Palavenie jak porozmawiałeś z Baileyem kiedy u niego dziennikarka była.

W sprawie Kasumi skontaktuje się z tobą Jondum Bau, ale tylko wtedy jak z Baileyem porozmawiałeś przed ostatnią misją na Tuchance.

Mój przepis na przeżycie w bazie zbieraczy.

Bariery Normandii - Legion i Tali.

Szyb wentylacyjny - Legion.

Drugi dowódca - Jacob.

Eskorta ocalałych - Garrus.

Bariera biotyczna - Samara.

Walka z żniwiarzem - Legion i Tali.

Zavetii. Nawet jak uzyskasz Legiona z modułem, to po aktywacji go przed atakiem zbieraczy na Normandię, zdołasz jego misje lojalnościową zrobić. ;)

Opublikowano
Zavetii. Nawet jak uzyskasz Legiona z modułem, to po aktywacji go przed atakiem zbieraczy na Normandię, zdołasz jego misje lojalnościową zrobić.

Wiem, o tym mówie. W przeciwnym razie nie miało by to sensu :). Ja mam zawsze wszystkie misje, włączając tu wszystkie DLC np z zbunotowaną WI zrobione przed wyruszeniem na Żniwiarza.

W ogóle, jak to możliwe? 37 milionów lat temu ssaki stawiały pierwsze kroki i były prymitywne jak Salarianie w czasach Javika, a mimo to, zniszono w tych czasach Żniwiarza..

Opublikowano

Wiem, o tym mówie. W przeciwnym razie nie miało by to sensu :). Ja mam zawsze wszystkie misje, włączając tu wszystkie DLC np z zbunotowaną WI zrobione przed wyruszeniem na Żniwiarza.

W ogóle, jak to możliwe? 37 milionów lat temu ssaki stawiały pierwsze kroki i były prymitywne jak Salarianie w czasach Javika, a mimo to, zniszono w tych czasach Żniwiarza..

Może to szczątki z cyklu proteańskiego ?

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Ten żniwiarz wrak ma 37 milionów lat, więc musiał już istnieć w czasie cyklu Protean, tak mnie się wydaje.

Ten żniwiarz bodajże wywołał nieudaną planetę w Hawking Eta, bodajże wynika to z rozmowy Sheparda z Timem.

Opublikowano

To na pewno nie byli proteanie, Żniwiarze przychodzą co 50 tysięcy lat, a nie co 50 milionów więc to było już kilkaset/kilkadziesiąt cyklów przed proteanami i ktoś już mówił, że w tamtych czasach były tylko prymitywne ssaki.

Opublikowano

Nie powiedziałbym.

Jak sam Suweren w ME1 mówi, przed Proteanami były też inne cywilizacje, i że cykl trwa już miliardy lat. Więc zapewne jakaś poprzednia cywilizacja zniszczyła tego żniwiarza w Hawking Eta. Tak samo z Lewiatanem z Dis nad którym pracowali Batarianie.

I o dziwo ciekawostka... Nawet jeśli taki żniwiarz jest już nie aktywny, nadal może indoktrynować on, wychodzi na to że indoktrynacja Sheparda mogła już rozpocząć się od penetracji żniwiarza w Hawking Eta. Widzieliście co stało się z zespołem Doktora Chandany w ME2. :)

Opublikowano

Fakt. W dodatku, przez tyle lat mógł utrzymywać osłonę kinetyczną i generator pola efektu masy. Szkoda że nie ma danych o cywilizacjach przed proteanami.

Opublikowano

Tam coś Javik wspomina o cywilizacjach które istniały za jego cyklu, ale tego jest nie wiele.

Tak, a gdy te pole efektu masy zostało zniszczone, to żniwiarz opadł na ziemię powodują pewnie efekt nie udanej gwiazdy albo coś ten deseń. Bo Tim wspomina że krater na Klendagon został stworzony przez pocisk z akceleratora masy, a tylko żniwiarze są zdolni do takiej broni. No i poniekąd też Turianie, bo po bitwie z Suwerenem zaczęli produkcje dział Thanix bazujące lekko na technologii żniwiarzy.

Opublikowano

Temat indoktrynacji rozpoczął się już w pierwszej części książkowej serii, czyli przez pierwszą częścią gry. Wtedy to jakiś naukowiec (nie kojarze nazwiska) odkrył dziwny obiekt w przestrzeni, który okazał się być Suwerenem. On już wtedy był pod jego wpływem i to on go przebudził, umożliwiając mu rozpoczęcie działań mających prowadzić do powrotu kombajnów. To dlatego Saren stał się tak bezwzględny, wysadził całe centrum badawcze i pozbawił Andersona możliwości bycia Widmem - chciał zatrzeć wszelkie dowody o tym "statku", żeby przejąć go na własność.

Poza tym indoktrynacja to długi proces, Shepard nie mógł po nawet parugodzinnym pobycie na Żniwiarzu zostać przekształconym na umyśle, w takim krótkim czasie musiałby zostać nabity na pal i zrobiony na wzór zombiaka.

FrediBlog - lifestyle'owy blog młodego internauty

Opublikowano

Shepard nie był zaindroktryzowany na pewno do odkrycia proteańskiego nadajnika na Thessi w ME3, bo dopiero po przybyciu Kai Lenga WI powiedziało "wykryto zaindroktryzowane istoty".

Opublikowano

Tylko że w książce Odkrycie o której Fredii wspominasz, indoktrynowany był Saren.

Anyway... Wspomniałem wcześniej o Lewiatanie z Dis... Jest teza, że żniwiarze zaczęli inwazje od ojczyzny Batarian, czyli od Khar'Shanu. Ponieważ naukowcy badający Lewiatana z Dis, byli zindoktrynowali. O czym wspomina Shepard w ME3, jak spotyka Balaka, który może uciec pod koniec Brind Down The Sky.

Ale proces indoktrynacji zależy nie tylko od tego, jak przydatna jest ofiara, bo w przypadku Sarena to była jego zguba. Ale zależy też od stanu psychicznego, bo Shepard długo się opierał końcu jakby nie patrzeć.

Opublikowano

Książka nazywała się Objawienie, nie ma żadnej z tytulem "odkrycie" :D I Saren jeszcze nie był zindoktrynowany bo dopiero wtedy dowiedział się o tym statku, a stał się podatny na indoktrynacje właśnie dlatego, że pragnął władzy i Suwerena dla siebie.

FrediBlog - lifestyle'owy blog młodego internauty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...