Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

podzespoły komputerowe- co i jak?

Eryk.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

niedawno zacząłem interesować się informatyką, dużo osób u mnie mówi : "...na tej karcie graficznej DIABLO III ma 42 FPS.." "ten procek lepszy od tego ... " i tutaj moje pytanie bo dla mnie sprzęt ma spełniać swoje działanie, nie bardzo wiem na jakiej zasadzie ocenia sie np. karty graficzne czy procesory? jak by mi to ktoś mogl na "chlopski rozum" wytłumaczyć był bym wdzięczny.

Opublikowano

dziękuje za przeniesienie a do tematu: jak dobrze dobierac podzespoly, czym sie sugerowac itp. wlasne propozycje bym prosil

Opublikowano

Procesor ocenie się pod względem taktowania, Wielordzeniowości, technologii(np,Hyper Threading, Turbo Boost)

Kartę Graficzną ocenia się pod względem pamięci(Nie zawsze im więcej tym lepej ponieważ 2 gb DDR3 będzie znacznie gorsze niż 1Gb DDR5)taktowania rdzenia,zastosowanym directX, shaderach,jednostkach ROP,procesory strumieniowe.

Opublikowano

Karty graficzne można oceniać po kilku kryteriach

1. Pamięć - im więcej tym mniejsze ściny na dużych rozdzielczościach

2. Typ pamięci - obecnie są DDR5 i DDR3, DDR5 to już raczej standard, jest 2 razy szybsza od DDR3

3. Rodzaj szyny - najsłabsza karty mające 4 GB pamięci i szyny 64 bit nie nadają się do niczego oprócz filmów. Szerokość szyny decyduje o szybkości przepływu danych, czyli tym razem idziemy na ilość. Obecnie szyny 256 bit to standard

4. Technologia - Direct 11, Open GL 4.2 czy Pixel Shader 5.0 - to obecnie jedne z najnowszych technologii odpowiedzialnych za grafikę. Najlepiej kupować kartę obsługującą Direct minimum 10.0, niższe wersje (9.0 itp.)

Te 4 główne punkty decydują o jakości karty graficznej. Jeszcze krótko Ci je opiszę:

Pamięć - Powyżej 1/2 GB nie daje większej różnicy, tutaj nie idziemy na ilość

Typ pamięci - DDR3 już nie są produkowane, lecz często można spotkać tzw leżaki magazynowe (jakoś tak) czyli karty które nie chciały się sprzedać

Rodzaj szyny - Tutaj stawiamy na ilość, karty z 128 bitową szyną już przestają być produkowane, w dzisiejszych czasach standar/minimum to 256 bit jak pisałem wcześniej

Procesory oceniasz po:

1. Taktowania, im więcej tym NIE ZAWSZE lepiej, jednak czasami zasada się sprawdza

2.Ilości rdzeni - obecnie produkowane minimum to 4 rdzenie, lecz niektóre 4-rdzeniowce są lepsze od 6/7 rdzeniowców :)

3. Technologii ( np. SandyBridge, IvyBridge w przypadku INTEL'a )

4. Pamięci Cache - L1, L2 L3, najlepsze są pamięci L3 i to je głównie się teraz produkuje

5. Ilość pamięci Cache - Obecne minimum to 4 MB, większość procesorów ma 8-16 MB

6. Technologia wykonania - 22, 32, 44, 55 nm, im mniej tym lepiej :)

Opublikowano

no dobrze, ale tak szczegolowo ocenia się glownie procesory pamieci RAM, karty dzwiekowe i graficzne, a przy okazji czym powinna sie charakteryzować dobra karta dzwiękowa lub plyta głowna?

przepraszam jak to są dla was glupie pytania ale od czegoś muszę zacząć;]

Opublikowano

O procku i grafie dałem już info, teraz może RAM i płyta główna:

Pamięci RAM:

1.ilość - tutaj dosyć ważna, na systemach 32 bit oraz na każdej wersji WinXP system odczytuje max 3,5 GB RAM. Żeby odczytać (wykorzystać) więcej pamięci trzeba wyposażyć się w system o strukturze 64 bitowej

2.Typ pamięci - DDR, DDR2 lub DDR3, wiadomo im wyższy numer tym szybsza pamięć. DDR najdroższe, DDR3 najtańsze (taki paradoks - lepsze=tańsze)

3.Opóźnienia (timingi) - DDR ma najmniejsze opóźnienia (np. CL5), DDR3 największe(CL7-9), jednak nadrabia ilością oraz taktowaniem.

4.Taktowania - tutaj DDR3 posiadają największą "ilość". Najlepsze pamięci mają taktowania rzędu 1800 Mhz, standardowe po 1333

Płyta Główna

1. Socket - gniazdo dla procesora, INTEL ma tego mnóstwo (coś koło 10) AMD około 5

2. Chipset - P67, P55, Z68, H77, H61 i inne, jest to W PEWNYM SENSIE jakość płytki, H61 są najgorsze a najlepsze Pxx albo Zxx (xx odpowiada liczbom)

3. Ilość wejść SATA, PCI itp. - decyduje o możliwości zainstalowania np. 4 kart graficznych czy 5 dysków. Płyty mATX mają zazwyczaj 1 slot na kartę graficzną i 4-6 na dyski twarde/nagrywarki

4. USB - 2.0, 2.0+ lub 3.0 - Szybkość USB czyli szybkość przenoszenia plików

5. Rozmiar płyty - mATX czyli microATX jest do małych obudów, mają małą ilość wejść, gniazd itp. są też płyty ATX przeznaczone do większych obudów, posiadają dużo wejść, złącz i gniazd.

6. Zintegrowane układy graficzne/dźwiękowe - najtańsze płyty ich nie mają, najdroższe nie mają tylko zintegrowanej grafiki (oszczędność ?)

Opublikowano

RAM

1. ilość jest ważna? pff... Do dzisiejszych gier wystarczy 8GB, ale co tam jebnij sobie 64GB RAM i zrób z tego Ram Diska...

2. lepsze = tańsze? Ja odczuwam różnicę między Kingstonem za 150zł, a Ripjaws'ami, Reapami.

3. Po co brać DDR3 CL7? Lepiej brać tańsze CL9 i poustawiać umiejętnie je w biosie.

4. Różnica między taktami 1333MHz, a 1800MHz wynosi zaledwie 1-2 FPS.. BTW. Do o/c i tak się bierze najtańsze low profile ew. Ripjawsy etc(to już do bicia rekordów), bo i tak takty schodzą do 400-666MHz (odpowiednio 800 i 1333MHz) na CL5-CL6.

MOBO

1.AMD teraz ma wspierane AM3 i AM3+, ale oprócz tego są AM2, AM2+ i starsze. Intel ma od .... i jeszcze więcej. LGA1356,LGA1366,LGA1156,LGA1155,LGA1150,LGA2011

2. H61 starcza do SB/IB z zablokowanym mnożnikiem, a inne tego typu płyty, czyli B75 etc mają integralne USB 3.0 i PCI-e 16x 3.0 (przy czym topowe GPU na 2.0 jedzie) a i jeszcze jedno H61 NIE SĄ NAJGORSZE :)

3. Nie zawsze mATX mają 1x PCI-e 16x.

4. Nowe płyty mają już USB 3.0, do starszych trzeba dokupić banki.

5. ---

6. Po co integra, jak ma się dedyka? :)

GPU:

1. Mniejsze ściny? Gdzieś ty to wyczytał? Teraz nowe serie HD78xx+ mają już 2GB i więcej. To tylko odpowiada za lepszy komfort grania. Jeśli gra ci ścina i spada z 60FPS do 30 FPS to jest to wina gry, komputera, ale nie VRAM'u.

2. DDR3 nadal są stosowane w budżetówkach (GT520, 620 etc),a GDDR5 mają już prawie każde GPU.

3. Powiedz to panom z NV :) Obcięli GTX680 na części, a do 660 trafi 1.5GB VRAM i szyna 192 bit.

4. Dlaczego wymieniłeś te techy dla all GPU? Gdzie 3D Vision, CUDA, PhysX (dla NV) i Eyefinity, Havoc (dla AMD)

CPU.

1. To po co wtedy jest o/c?

2. Minimum 4 rdzenie? Powiedz monopoliście, który produkuję i3 SB, jak i IB 2 jajowe.

3. Ta technologia za dychę..

4. ----

5. ----

6. Nie sprawdziło się to w CPU :) IB się strasznie grzeje i ma małe o/c przez 22mm proces.

Moja kontra na twoje posty :)

Opublikowano

@Anoizm

Powiedz mi co pamięć karty graficznej ma do komfortowego grania, wytłumacz mi to, gdyż ja znam inną teorię. RAM na chwilę obecną wystarcza 4GB, 8 gb stostuje się do typu gier które są źle zoptymalizowane czyt. crysis 2

Dziwi mnie twój tok rozumowania na temat procesorów 2 rdzeniowych gdyż nie każdy potrzebuje demona prędkości, a używa komputera głównie do prac biurowych. Jak dla ciebie ważne są 4rdzenie to wytłumacz mi czemu AMD FX4100

jest dużo gorsze od i3 na 2rdzeniach.

Jeżeli przesyłasz duże pliki danych USB 3.0 się przyda, jeżeli nie jest to zbędny bajer a na rynku jest garść sprzętu który obsłuży ten interfejs. Najważniejszym podzespołem w komputerze jest markowy zasilacz oraz dysk twardy czyt. SSD.

Opublikowano

8 gb stostuje się do typu gier które są źle zoptymalizowane czyt. crysis 2

Crysis 2 źle zoptymalizowany? Źle zoptymalizowane to jest GTA IV... Athlon II x3 455, Radeon HD6770, 4GB RAM 1333MHz i mam go na ultra w rozdzielczości 1280x1024.

Najważniejszym podzespołem w komputerze jest markowy zasilacz oraz dysk twardy czyt. SSD.

o.O

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...