Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mechanik -> Informatyk

ruku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam do was takie pytanie,

z egzaminu gimnazjalnego nie bardzo mi poszło i w sumie, wraz z ocenami miałem blisko 90pkt, do technikum informatycznego było blisko 110-120pkt. No to poszedłem na mechanika, zawodówka, teraz będę kończył pierwszy rok. Po przemyśleniach stwierdziłem, że to jednak nie to, czego oczekuję, i nie chcę tego robić, bo mnie to tak naprawdę nie kręci. Moim konikiem jest informatyka tj. HTML, PHP, CMS-y. W małej mierze programowanie, którego mam zamiar się uczyć tj. C#, au3 etc. Podanie składałem, ale się nie dostałem. Od września, chcę chodzić do informatycznej, ale nie wiem jak dokładnie z tym jest. Czy muszę powtarzać rok, czy normalnie wbiję od razu do drugiej klasy? Słyszałem, że w pierwszej klasie jest przedmiot, który wlicza się w świadectwo, a w kolejnych klasach go nie ma (technologia informacyjna) - excel, word itd. ogólnie to jest dla mnie łatwe do ogarnięcia, mógłbym to zaliczać stopniowo w drugiej klasie, nawet po lekcjach? Sporo czytałem na temat techników inf., słyszałem sporo dobrych i złych opinii. Interesuje mnie również sprawa praktyk. Ponoć w 3 i 4 klasie praktyki trwają około miesiąca. Szkoły zazwyczaj załatwiają, bądź możemy załatwić samemu, wysyłając podanie do firmy, i późniejsze zgłoszenie to szkole. Czy jest możliwość, aby w drugiej klasie dobrać sobie praktyki w firmie, która mnie interesuje? Tak dodatkowo, dla udoskonalenia moich zalet.

Z góry mówię, że chciałbym, aby wypowiadali się Ci, którzy kształcą się w tym kierunku, bądź mają pojęcie o tym. Nie interesuje mnie wypowiedź kogoś, kto od infy trzyma się daleko. Jak coś przyjdzie mi namyśl to jeszcze podpytam.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Jak chodzisz do zawodówki i chcesz do technikum to zaczynasz naukę od 0 także będziesz rok w plecy.

Nie da się tego jakoś obejść? :P

Szczerze, szkoda mi tego jednego roku... A jak wygląda sprawa z tym, że miałem tak mało punktów? Mogą mnie przez to nie przyjąć?

Muszę zebrać wszystkie potrzebne informacje, żeby się przenieść... Bo przejdę, i nawale sobie w papiery bardziej.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Nie łatwiej było zapytać:

Czy jest możliwość, aby w drugiej klasie TI dobrać sobie praktyki w firmie, która mnie interesuje? Tak dodatkowo, dla udoskonalenia moich zalet?

W drugiej klasie nie.

Czy zawodówka i technikum o których mowa, znajduje się w tej samej szkole?

@Edit

Mi też zabrakło parę punktów na informatykę.

Zastanawiałem się powtórzyć 3kl gim. :P

Ale nie warto, korupcja KURWA.

Źle to rozegrałem i dlatego mnie nie wzieli.

Nie dlatego, że miałem mniej pkt.

obraz24.png

Opublikowano

Coś mi się wydaje że takie przejście jest niemożliwe.Możesz przejść np.z LO do technikum , z technikum do zawodówki ,ale w drugą stronę chyba się nie da.

Może się mylę.

Opublikowano

Coś mi się wydaje że takie przejście jest niemożliwe.Możesz przejść np.z LO do technikum , z technikum do zawodówki ,ale w drugą stronę chyba się nie da.

Może się mylę.

Dokładnie tak jest, ewentualnie po zawodowce mozesz isc do technikum ale to 3 lata w plecy.

Opublikowano

Nie łatwiej było zapytać:

Czy jest możliwość, aby w drugiej klasie TI dobrać sobie praktyki w firmie, która mnie interesuje? Tak dodatkowo, dla udoskonalenia moich zalet?

W drugiej klasie nie.

Czy zawodówka i technikum o których mowa, znajduje się w tej samej szkole?

@Edit

Mi też zabrakło parę punktów na informatykę.

Zastanawiałem się powtórzyć 3kl gim. :P

Ale nie warto, korupcja KURWA.

Źle to rozegrałem i dlatego mnie nie wzieli.

Nie dlatego, że miałem mniej pkt.

Lubię się rozpisywać.

A w mechanice Ci nie szło ? czy jak,

Rok w plecy niestety .

Idzie, nawet dobrze, ale jakoś mnie to nie kręci, szczerze mówiąc. Wziąłem ten zawód, na który mnie przyjęli.

Może się mylę.

Tak to wiem, mam nadzieję, że się mylisz. :D

@edit

nie, szkoła nie znajduje się w obecnej, wręcz przeciwnie, mieści się na drugim końcu miasta.

Jeszcze się przejdę, jak będę miał chwilę, popytać co i jak.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Jest taka możliwość, ale z tym że musisz mieć np, gdy przyjmują od 110 punktów to tyle musisz mieć, jeśli nie będziesz miał tyle to nie możesz. proste.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

A co uważacie o samodzielnej nauce, tego, co uczą w technikum? Jednak jest to trochę "nieopłacalne?", w końcu ten przedrostek przed nazwiskiem dobrze wygląda. No i jak najbardziej interesują mnie studia.

2009 - słyszysz mnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...