Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kodowanie ciągu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można przerobić tablice pod co tylko chcemy ;)

Local $string = "Zakoduj mnie" ; string

Dim $Package[25] = ["A", "B", "C", "D", "E", "F", "G", "H", "I", "J", "K", "L", "M", "N", "O", "P", "R", "S", "T", "U", "W", "X", "Y", "Z", " "] ; alfabet
Dim $Reverse[25] = ["Z", "Y", "X", "W", "U", "T", "S", "R", "P", "O", "N", "M", "L", "K", "J", "I", "H", "G", "F", "E", "D", "C", "B", "A", " "] ; paczka kodująca

MsgBox(262144, "Debug", "Zakodowany: " & _doIT($string) & @CRLF & "Odkodowany: " & _doIT(_doIT($string)))

Func _doIT($string)
Local $return ; resetowanie zmiennej
$explode = StringSplit($string, "", 2) ; rozbicie stringa na pojedyncze znaki

For $i = 0 to UBound($explode)-1 ; ilosc znakow w stringu
	For $a = 0 to 24 ; szukanie kazdego znaku pokolei i zamiana go w reversie $Package[$i] = $Reverse[$i] -- ex. A=>Z
		If $explode[$i] = $Package[$a] Then $return &= $Reverse[$a] ; dodawanie nowych znakow do zmiennej
	Next
Next
Return $return
EndFunc

Opublikowano

Nie jest sztuką wkleić gotowy skrypt kodujący, nie opisując i przedstawiając go itp.

Rozpisz to.

Nie mówiąc o tym.. czy to bug(?):

Jeśli masz słowo "zakoduj mnie" to ci zakoduje go do "aznjweo lkpu". Ale jeśli zamiast "zakoduj mnie" wstawisz "aznjweo lkpu" to podczas kodowania wyjdzie "zakoduj mnie" a odkodowania "aznjweo lkpu".

9obpmnjr.png

Opublikowano
Nie jest sztuką wkleić gotowy skrypt kodujący

masz racje. sztuką jest napisanie go

ja w ogóle leje z tego, że zrobiłeś to w dwóch osobnych funckjach xD haha

ewentualnie cała funkcja może wyglądać tak.

Func _cryptORdecrypt($string)
Local $return
$string = stringlower($string)
$explode = StringSplit($string, "")
For $i = 1 to $explode[0]
	 $return &= chr(122-(asc($explode[$i])-97))
Next
Return $return
EndFunc

Opublikowano

W sumie nie pomyślałem o wprowadzaniu na upartego już zakodowanego stringa znowu do kodowania -.-

Kod jest napisany przeze mnie, bez wcześniejszego korzystania z google, więc to jest sztuka..

@up

Co do Twojego kodu, łatwiej jest chyba zamienić sobie elementy w tablicy i stworzyć swoje własne szyfrowanie, niż bawić się z ASCII..

Nie każdy jest tak zajebisty, aby skracać kod do zajebistego minimum, żeby zajebiście utrudnić sobie życie...

Opublikowano
Co do Twojego kodu, łatwiej jest chyba zamienić sobie elementy w tablicy i stworzyć swoje własne szyfrowanie, niż bawić się z ASCII..

lepsze rozwiązanie to to szybsze i "jedzące" mniej zasobów, a nie prostrze

zawsze można napisać wytłuamczenie w komentarzu, czy nawet kawałek kodu gorszego, ale lepszego do zrozumienia

w dodatku skracanie kodu do minimu jest fajne i lubie to robić (każdy powinien) ;P.

ja zawsze staram się używać jakiegoś algorytmu. Jak wiem, że przyjdzie mi się zmagać z dużą ilością ifów, to mam to w dupie i tego nie robie (chyba, ze jest to bardzo konieczne do ukończenia czegoś dla mnie ważnego)

@edit.

taka ciekawostka ;p, jak dla mnie takie rzeczy są zajebiste i wtedy dopiero czuć tą sztukę programowania

http://gynvael.coldwind.pl/?id=247

Opublikowano

rozjebała mnie tablica reverse...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Prosiłbym o wypowiadanie się w temacie, nie hejcenie itp.

Program wygląda na totalnie amatorski i taki niestety jest. Dużo mu brakuje do tego, do czego miał być stworzony.

9obpmnjr.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...