Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Question] Modernizacja mojego kombajna :D Co najpierw polecacie ?

TrueFaith

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybra? na pocz?tku ?

• Grafika (68xx lub 58xx)
      5
    • Procesor (FX 8120)
      1
    • P?yt? g?ówn?
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. W tym, a może i w następnym roku zamierzam powoli wymieniać części w kompie, ma już w końcu 3 lata :D Najpierw zamierzałem kupić sobie obudowę lub płytkę główną, potem procka, a na końcu grafikę, ale sam nie wiem co jest "najbardziej potrzebne". Mój kombajnik:

Buda: NZXT. Beta EVO (można upchać płyty ATX i mATX oraz chłodzenie wodne bo ma dziury)

Zasilacz: OCZ StealthXStream 2 600W

DVD: LiteON iHAS224

Cep: Phenom II 955 BE (odblokowany mnożnik)

Płyta: ASUS M4A785T-M

http://pl.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A785TM/

CPU Cooler: O zgrozo... gorszy niż niejeden BOX: Zalman CNPS9300 AT

RAM: 2x2 GB Patriot DDR3 CL9 1333 albo 1600 (nie pamiętam)

Twardziel: Samsung HD103SJ 1TB

Grafika: przez tego potwora mam 30 stopni w domu w zimie i duże rachunki za prąd :D PowerColor Radeon HD4870 512 MB 256 bit podkręcony do 800/900 (z fabrycznych 770/900)

Są 2 plany działania:

1. Sprzedaję mojego HD 4870 (prosiłbym o wycenę) i kupuję HD6870 (na 7850 póki co nie ma kasy, ale może będzie)

2. Kupuję jakąś płytkę za 200+ zł żeby można było podkręcić FX 8120 + kupuję 8120 i sprzedaję obecnego procka i płytkę (też prosiłbym o wycenę)

Opublikowano

Jak to jest kombajn to ja kurwa nie wiem co to zegarek.

Opcja 1, bo ta grafa obsysa. A i ta grafika(4870) to co najwyżej "potfur".

P.S Skoro phenom BE to chyba wiadomo że mnożnik odblokowany.

Opublikowano

Bierzesz mnie za jakiegoś nooba ? Czuję się co najmniej urażony. Przecież widać ze sobie żartuję, dałem nawet buźkę jakby ktoś się nie skapnął. Czekam na dalsze wypowiedzi bo zwątpiłem w twoją wiedzę (bez obrazy). Grafika nie obsysa bo stoi w rankingu wyżej niż HD6770

PS chciałbym też usłyszeć co da mi większego "kopa" mocy w grach

PS 2 proszę też o wycenę grafy, mobo i cepa

Opublikowano

Panie, RAM. U mnie przy 4Gb system (+skype,GG, Origin etc.) Żre 2,5 Gb ! Battlefield 3 30 Fps na medium, nie więcej . Zainwestuj w Ram, co najmniej 6 albo 8 Gb, tam żeby mieć 2,5 Gb wolnego na Gry, a resztę na system i jakieś pierdółki ; )

@Edit.

Mój zdechlak:

Dual Core OC 3,0 GHz

DDR II 2x2 Gb 800Mhz bodajże

Nvidia GTS 250

Słabiutko ; ((

aqcu39P.png
Opublikowano

matisz - ja mam zuzycie na poziomie 800 MB :)

Anoizm - poleciał na 3,7bez zmiany napięć

groky02 - producent jak pisałem PowerColor :)

Pojawił się malutki problem... Wykrywa mi tylko 2 GB pamięci RAM od około 2 tygodni (nie przyglądałem się sprawie poważnie) Wykrywa tylko 1 slot zajęty i 3 wolne... Nie dociśnięta kość czy coś poważniejszego ? To się okaże jutro.

Czyli co w rezultacie wymieniać bo już sam nie wiem :D

Gigabyte 6850 480 zł na allegro odjąć 300 zł z mojego 4870 to 180 zł

FX 8120 590 zł odjąć 400 za mojego to 190

płytę musicie doradzić dajmy na to 250-300 zł odjąć z 80-100 za moją to będzie ponad 170

180 karta vs. 360 proc i mobo

Na mojego mobasa AM3 nie wcisnę tego FX'a pod AM3+ co nie ??

Opublikowano

Sprawdź te Ramy, 2GB przy Win7 to co najmniej ... MAŁO.

Wrzuć jeszcze 2x2 albo 1x4GB wyjdzie Ci koło 100 za nowe (używki nawet za 50-70 znajdziesz spokojnie).

A kopa sporego dostanie.

Mam tą samą kartę co ty - tylko że ASUS'a 1GB 256bit i szczerze - biorąc pod uwagę, że komp ma około 2 lat ... BF3 na Ultra spokojnie idzie z 30+ FPS przy 1920x1080.

Do tego mamy darmowe grzanie w zimie (po 24-25st w pokoju). Karty bym nie zmieniał jeszcze póki dobrze chodzi - spokojnie z pół roku na niej pociągniesz jeszcze.

Pobaw się w podkręcanie procka - AMD PII nadają się idealnie do OC.

Ja z mojego 945 4x3 wycisnąłem 4x3.6 przy oryginalnym chłodzeniu - i trzyma jakieś 45st.

• Płyta Główna MSI Gaming 970  • Procesor AMD FX 8350 8x4.0GHz (OC 4.5GHz)  • Chłodzenie Silentium PC Spartan PRO 

• Pamięć Ram (4x2GB) 2x 2GB A-Data Gaming + 2x 2GB Kingston HyperX 1600MHz CL9  • Zasilacz XFX Core 550W Bronze 80+  

• Grafika Gigabyte Radeon R9 270 OC 2GB WindForce2X (950/5600)  • Obudowa Silentium PC Brutus M25  • System Windows 10 Pro

• Monitor BenQ 24" XL2430T 144Hz 1ms  • Dodatkowo TV Samsung 40" 3D H6400 400Hz

• Klawiatura Razer Deathstalker Essential  • Mysz SteelSeries Rival  • Podkładka A4Tech Bloody B-070  Słuchawki MSI Gaming DS501

Opublikowano

Zanim zaczniesz wgl zabierać się za zakup Ramu, podaj jaki masz System operacyjny, XP możesz wsadzić i 8GB a on i tak nie zobaczy więcej jak 3,5GB....

Windows 7 32bit bodajże 4GB albo tak samo jak XP...

także jeśli chcesz kupować RAM to zmień system na 7 64bit... Albo wstrzymają się do gwiazdki i kupisz sobie Ram DDR 4 bo już niektóre firmy zaczynają je produkować. Ale do tego pewnie będziesz musiał inną płytę główną kupić :D....

I z doświadczenia wiem że nie opłaca się wymieniać po trochu rzeczy w kompie bo a to to lepsze a to słabe i defakto nic nam nie pójdzie. Jak kupować to od razu całego nowego Kompa ;)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

990fx extreme 3 weź. Z tego co się orientuję to za 400zł powinien dać się znaleźć.

400 zł ? Ja tutaj mówię o cięciu kosztów a ty mi dajesz płytę któa kosztuje 100 zł mniej od cepa :D Coś 200-300 zł bym prosił.

Sprawdź te Ramy, 2GB przy Win7 to co najmniej ... MAŁO.

Wrzuć jeszcze 2x2 albo 1x4GB wyjdzie Ci koło 100 za nowe (używki nawet za 50-70 znajdziesz spokojnie).

A kopa sporego dostanie.

Mam tą samą kartę co ty - tylko że ASUS'a 1GB 256bit i szczerze - biorąc pod uwagę, że komp ma około 2 lat ... BF3 na Ultra spokojnie idzie z 30+ FPS przy 1920x1080.

Do tego mamy darmowe grzanie w zimie (po 24-25st w pokoju). Karty bym nie zmieniał jeszcze póki dobrze chodzi - spokojnie z pół roku na niej pociągniesz jeszcze.

Pobaw się w podkręcanie procka - AMD PII nadają się idealnie do OC.

Ja z mojego 945 4x3 wycisnąłem 4x3.6 przy oryginalnym chłodzeniu - i trzyma jakieś 45st.

Mam Windowsa XP, sorka że nie napisałem :D XP więcej niż 3,25 nie zobaczy jak napisał CODER więc nic nie dokładam.

Zanim zaczniesz wgl zabierać się za zakup Ramu, podaj jaki masz System operacyjny, XP możesz wsadzić i 8GB a on i tak nie zobaczy więcej jak 3,5GB....

Windows 7 32bit bodajże 4GB albo tak samo jak XP...

także jeśli chcesz kupować RAM to zmień system na 7 64bit... Albo wstrzymają się do gwiazdki i kupisz sobie Ram DDR 4 bo już niektóre firmy zaczynają je produkować. Ale do tego pewnie będziesz musiał inną płytę główną kupić :D....

I z doświadczenia wiem że nie opłaca się wymieniać po trochu rzeczy w kompie bo a to to lepsze a to słabe i defakto nic nam nie pójdzie. Jak kupować to od razu całego nowego Kompa ;)

Jak wcześniej wspomniałem na razie systemu nie zmieniam więc RAMU nie dokładam :P Chcę zmieniać po trochu bo zasilacz, nagrywarklę, dysk, obudowę, RAM mam dobre więc chciałbym tylko grafę, mobo i procka zmienić. W przyszłości dojdzie te 4 GB RAM'u

Zostało jeszcze kilka kwestii:

1. Co wymieniać na początku, grafę, mobo czy procka (8120 na AM3+ ponoć wchodzi też na niektóre AM3)

2. Za grafę 300 zł, za cepa 400, za mobo 100 tak ???

Opublikowano

To ja bym w pierwszej kolejności zmienił system ... po co ograniczać się możliwościami XP.

Z 3.25GB Ramu to nawet zmiana Płyty Głównej / Procka / Karty Graficznej zbytnio dużo Ci nie pomoże.

• Płyta Główna MSI Gaming 970  • Procesor AMD FX 8350 8x4.0GHz (OC 4.5GHz)  • Chłodzenie Silentium PC Spartan PRO 

• Pamięć Ram (4x2GB) 2x 2GB A-Data Gaming + 2x 2GB Kingston HyperX 1600MHz CL9  • Zasilacz XFX Core 550W Bronze 80+  

• Grafika Gigabyte Radeon R9 270 OC 2GB WindForce2X (950/5600)  • Obudowa Silentium PC Brutus M25  • System Windows 10 Pro

• Klawiatura Razer Deathstalker Essential  • Mysz SteelSeries Rival  • Podkładka A4Tech Bloody B-070  Słuchawki MSI Gaming DS501

Opublikowano

GalactiX, zaczynam szczerze wątpić w twoją wiedzę. Kiedy gram zazwyczaj wyłączam GG i inne pierdoły, zużycie RAM'u wtedy utrzymuję się na poziomie 500 MB, więc te niecałe 3 GB w pełni wystarczą mi do gier. Mam do wydania około 500 zł a ty mi proponujesz zmianę systemu która będzie tyle kosztować... Możliwości XP są duże, bo nawet gdybym zmienił system nie dodałbym RAM'u a 7 zużywa o wiele więcej niż XP. Może ściągnę ultimatke 64 bit z neta, ale to też trochę potrwa. Jak wcześniej pisałem nie chcę dodawać RAM'u ani zmieniać system (póki co) bo na razie mam fundusze tylko na grafikę i procesor. Sam bym wybrał coś z tych dwóch wariantów, ale wolę się poradzić użytkowników co zmienić w pierwszej kolejności (chyba wezmę jednak grafikę, bo 4870 raczej będzie ograniczać FX8120)

Ostatnie słowo do GalactiX - nie mam 5 tyś zł, ty pewnie za tyle swojego kupiłeś. Chcę zmodernizować komputer, bo DX 10.1 i USB 2.0 to już trochę starocie...

PS na innym forum zamiast Gigabyte 6850 polecono mi MSI 6850 ze względu na większe możliwości OC, a wy jak myślicie ?

Opublikowano

Ja tylko wyrażam swoją opinię.

Za kompa dałem 1600-1800zł 2lata temu (nie pamiętam dokładnie ile).

Na płytach głównych nie znam się zbyt dobrze to nie pomogę.

Natomiast grafika powiedzmy tak po 400zł (odliczam 250-300 które weźmiesz za starą) czyli ok. 100-150zł dopłacasz:

- GeForce GTX 260 lub GTX 275

- AMD Radeon HD6870 (ewentualnie 6770)

Tak jak pisałeś w 1 poście - nic lepszego raczej za te pieniądze nie dostaniesz - chyba, że gdzieś okazyjnie używkę jakąś.

Opublikowano

@EDIT

Postanowiłem że biorę HD5870 na 100%, używkę znalazłem za 550 zł (Vapor-X od Sapphire, jeden z lepszych modeli)

Sprzedaję swoją 4870 za ok 300 zł, może ktoś się skusi, a może nie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...