Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Komputer się wyłącza.

kubusik707

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem- otóż coraz częściej wyłącza mi się komputer. Często ,,wywala" go przy grach z ,,wyższej półki" takich jak Wiedźmin 2 czy Battlefield 3 lecz ostatnio wyłącza się przy LoLu czy Fifi-e 11. Czasami nawet przy zwykłej pracy w word-zie lub gdy poprostu serfuje po necie.Czy może być to wina słabego transferu danych? Mam bowiem przestarzały dysk twardy (około 6 letni :) ) Z góry dzięki za pomoc.

Tutaj dorzucam informacje o moim ,,blaszaku":

Intel Core i5 2.90 GHz (4 rdzenie)

NVIDIA GeForce GTX 460 1GB pamięci.

4GB RAM-u DDR3

Pentagram Silent Force 430W - zasilacz

Windows 7 64 bit

PS. Ostatnio kupiłem chłodzenie Fortis HE1225 gdyż myślałem ,że może być to wina słabego chłodzenia lecz problem występuje wciąż.

76561198022992378.png

badge-10.png minecr10.png tribal10.png redsto10.png destro10.png pyroma10.png

Opublikowano

Proszę o wykaz temperatur z programu SpeedFan albo Core Temp, podczas stresu i surfowania po niecie.

i jeszcze jedno. Jaki masz zasilacz?

@up byłeś pierwszy :)

Opublikowano

Temperatury prawidlowe na procesorze. Najlepiej zebys jeszcze zrobil screeny temperatury karty graficznej podczas grania w te mocniejsze gry.

Zasilacz sprawdzisz odkrecajac bok obudowy (z tej strony gdzie sa kratki wentylacyjne).

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Nie ma na nim naklejki?!

Może po 2 stronie?!

Jeśli nie ma na nim NIC, to go wymień!

Cholera wie jaki to jest zasilacz, a masz niezły proc i szkoda by było go spalić :)

Opublikowano

Mam jeszcze dwa pytania :). Pierwsze - na ile procent wyłączanie się mojego komputera jest spowodowane słabym zasilaczem? Drugie- Ile kosztuje nowy (może jakiś polecisz) i czy wymienić go można ,,domowo" czy trzeba iść do fachowca ?

76561198022992378.png

badge-10.png minecr10.png tribal10.png redsto10.png destro10.png pyroma10.png

Opublikowano

1. na 80% (Jeśli się nie grzeje to jest to zasilacz, albo coś się zwaliło i musisz iść do serwisu. Ale wymiana zasilacza ci raczej nie zaszkodzi. Bo jak masz noname, to lepiej go wymienić nawet jak jest sprawny) A zamontujesz sam z palecem w dupie. Wystarczy dokręcić i na bierząco przepinać kable (stary wykręć, ale nie wypinaj kabli i po prostu kiedy odłączysz od mobo "stary" kabel wrzucaj na jego miejsce "nowy".)

2. Chieftec 500W (modelu nie pamiętam, wpisz na allegro to ci się wyświetli.)500W wystarczy do i5 (zakładam, że nie masz zadnej wyjebanej w kosmos karty i 24 GB ram `~`)

Koszt: 120 zł + 20 przesyłka. Sam go wczoraj zamówiłem

PS: Sprawdź dokładnie ten zasilacz. Tzn odkręć go i zobacz, czy nigdzie nie ma karteczki żadnej. I podaj podzespoły kompa (programem everest możesz sprawdzić)

Opublikowano

W takim razie zamawiam lubie to :D

I pamiętaj- jeśli planujesz modernizacje kompa- kup sobie już jakiś zasilacz 600/650 W- przyszłościowo.

Aha i pamiętaj- Kupując zasilacz, który ma 100 wat więcej wcale nie zwiększysz sobie rachunku za prąd.

hmmmm... może inaczej. Jeśli twój komp bierze na razie 400 W to ty będziesz miał takie same rachunki na zasilaczu 500 W jaki i 100000000000 W.

A jeśli będziesz chciał coś modernizować, to się okaże, że brawkuje ci mocy (W) i musisz kupić nowy, mocniejszy zasilacz. A jeśli teraz kupisz mocniejszy, to zaoszczędzisz 140 zł :D (oczywiście jeśli planujesz rozbudowę kompa.)

Opublikowano

Może od razu niech kupi 1000w, bo będzie robił OC do niewiadomo ilu ?

Ivy bridge mają TDP max 77w, więc raczej idziemy w kierunku energooszczędności.

Chieftec za 120zł to iArena, nie wiem, czy taki dobry wybór.

Ale weźcie, nie tak mocno.

Opublikowano

Cheftec'i to tanie i dobre zasilacze. Co do TDP IB ono jest na razie w granicach 95W, bo była jakaś nie doróbka i trzeba czekać na next rewizję z poprawionym grzeniem i TDP.

Opublikowano

Kup Chiefteca 500W, tak jak mówią oni, ale nie rozumiem jednego faktu, jak można nie wiedzieć jaki się ma zasilacz? :P

Daj Like'a ^^

Opublikowano

Kupno używanego dobrego zasilacza to żadna zbrodnia, więc proponuję:

http://allegro.pl/zasilacz-ocz-sxs-stealthxstream-600w-okazja-i2312839009.html

lub modularne:

http://allegro.pl/coolermaster-700w-max-realpower-m620-modularny-i2317480829.html

http://allegro.pl/tagan-600w-tg600-u35-modularny-gwarancja-i2334857989.html

Modularny zasilacz to taki, w którym niepotrzebne kable możesz wypiąć żeby mieć w obudowie porządek. Zarówno OCZ, Tagan jak i CoolerMaster są bardzo dobrymi firmami.

Opublikowano

Markowe zasilacze nie nie psuja, dlatego nie ma ryzyka jak kupujesz markowy uzywany zasilacz. Wyjdzie jakies 100-150zl taniej a jakosc dzialania bedzie taka sama jak w nowym.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Panowie, a to nie jest tak, że transformatory się zużywają?? Bo z tego co wiem, to mój zasilacz ma po 5 latach zamiast 350W max 300 (podłączyłem pod niego kompa kumpla i przy 290 W się wyłączał już. Ale ja mam niezbyt firmowy zasilacz (Feel III) i to może z tego powodu.

I jeszcze jedno: 500 W to dość dużo. Najmocniejszymi sensownymi zasilaczami są 750, ale taki to do podkręcaniej i7 najnowszej generacji, 16 GB ram i karty grafiki wyjebanej w kosmos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...