Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

RAM - Wybór itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1336405398-U368925.png

Ten duży poradnik dotyczy pamięci RAM. Piszę ten poradnik z dwóch powodów - chcę, aby ludzie wiedzieli co nieco oraz dlatego że ludzie często o to pytają. Zatem zacznijmy. RAM z angielskiego oznacza Random Access Memory, czyli pamięć o swobodnym dostępie. Pamięć ta jest podstawowym rodzajem pamięci cyfrowej. W pamięci RAM przechowywane są aktualnie wykonywane programy oraz dane dla tych programów i to co zostało przez nie wykonane. Niestety wyniki pracy naszych programów muszą być zapisane na innych nośnikach bo zawartość pamięci RAM jest tracona co kilka sekund.

Pamięci RAM dzielimy na dwa rodzaje, pierwszy to pamięci statyczne (SRAM), a drugi to dynamiczne (DRAM). Te pierwsze są szybsze. Pamięci SRAM są dużo droższe i w praktyce używa się pamięci DRAM. RAM jest stosowany jako pamięć operacyjna komputera, wykorzystuje się ją w komponentach komputera np. kartach graficznych, kartach dźwiękowych itd. Współczesna pamięć RAM to specjalistyczne układy scalone występujące w różnych technologiach lub jako fragmenty bardziej złożonych scalonych układów cyfrowych (np. pamięć cache L1 procesora, L2 itd) oraz w postaci różnych modułów stosowanych w komputerach.

1336405465-U368925.png

Pamięci dzielimy na:

SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory) jest to pamięć statyczna, pracuje synchronicznie z magistralą systemową. SDRAM zazwyczaj stosuje się w zastosowaniach serwerowych. Polega to na tym, że ogólnie wszystko(dane) cały czas wszystko tkwi w tej pamięci, dopiero wskutek spadku napięci "ucieka".

DDR (Double Data Rate) - Stara technologia, na jedną kość przypada bardzo mało samej pamięci. Są nisko taktowane, ale za to mają mniejsze opóźnienia*.

DDR2 (angalogicznie Double Data Rate 2) - Nowsze pamięci. Na kość jest przydzielone maksymalnie 4GB pamięci. Ich taktowanie jest średnie, tak samo jak opóźnienia.

DDR3 - Najnowsza technologia, w kości może być dużo pamięci, są wysoko taktowane lecz ich opóźnienia są wysokie.

*Opóźnienia - CL czyli Cas Latency.

Teraz rodzaje. To jest proste. Są pamięci DIMM, czyli do zwykłych komputerów i SODIMM do netbooków bądź laptopów. Pojawiają się również pamięci ECC i non-ECC. To jest pewnego rodzaju mechanizm antybłędowy. Mimo tego, że pamięci są pozornie lepsze ponieważ są 72 bitowe, nie są polecane dla domowych komputerów (graczy) ponieważ powodują spadki wydajności. Pamięci z korektą błędów są przeznaczone dla zastosowań serwerowych. Ten podzespół dzieli się również na pamięci dla użytkowników domowych, graczy bądź też entuzjastów. Czasem można to ocenić nawet po wyglądzie. Pamiętajcie również, że nie liczy się tylko ilość, ponieważ 32GB DDR o częstotliwości 400mhz nie równa się z nowoczesną pamięcią 8GB DDR3 o częstotliwości 1866hz. Istnieją również pamięci tzn. low profile służące do komputerów biurowych, cechują się one niższym poborem energii od innych, mimo to że pamięć z reguły pobiera bardzo mało energii. Standardy i taktowania:

SDRAM

- PC66 66MHz
- PC100 100MHz
- PC133 133MHz
DDR
- PC2100 266MHz
- PC2700 333MHz
- PC3200 400MHz
DDR2
- PC2-4200 533MHz
- PC2-5300 667MHz
- PC2-6400 800MHz
DDR3
- PC3-8500 1066MHz
- PC3-10600 1333MHz
- PC3-12800 1600MHz
- PC3-14933 1866MHz
- PC3-17066 2133MHz

1336415983-U368925.png

zwykła pamięć

1336416006-U368925.png

pamięć dla entuzjastów

1336416602-U368925.png

Na jaki typ pamięci należy się zdecydować? Jeśli chodzi o procesory Intela, wybór nie jest zbyt łatwy.
Decydując się na jednostkę centralną pracującą z szyną FSB 200 (800 efektywnie) lub 266 MHz (1066 MHz efektywnie), zakup pamięci DDR3nie jest tak opłacalny. Wystarczy nabyć układy DDR2 o częstotliwościach pracy odpowiednio 800 i 1066 MHz.
Wybór pamięci DDR3 na platformie LGA 775 ma sens tylko wtedy, gdy komputer będzie pracował na magistrali wyższej niż 333 MHz (1333 MHz efektywnie).

Jeśli nie chcemy zmieniać domyślnej częstotliwości, wystarczą moduły DDR2, które zapewnią w pełni zadowalającą wydajność. Ogólnie rzecz biorąc, szybsza pamięć zawsze spowoduje szybsze działanie komputera, jednak staje się to widoczne przy wyższym FSB. Zwiększa się wtedy przepustowość magistrali łączącej procesor z chipsetem i pamięcią RAM, co pozytywnie wpływa na wydajność platformy i niweluje problem tzw. wąskiego gardła.
Warto zauważyć, że wiele płyt z gniazdem Intel LGA 775 pozwala na nominalną pracę przy FSB 400 MHz (1600 MHz efektywnie). Skoro producenci sprzętu udostępniają taką możliwość, nie ma powodu, aby jej nie wykorzystywać. Nawet jeśli nie zamierzamy podkręcać procesora i RAM (wystarczą drobne manipulacje mnożnikiem procesora oraz dzielnikami RAM, tak aby pozostały one przy standardowych taktowaniach), wyższe FSB przyniesie nam korzyści.
Należy także pamiętać, że niektóre płyty główne i procesory mogą obsługiwać wyłącznie nowszy typ pamięci - DDR3. Jest tak w przypadku platform wykorzystujących procesory oparte na mikroarchitekturze Nehalem (Intel Core i7).

1336416903-U368925.png

Osoby zainteresowane procesorem AMD nie mają wyjścia, jeśli decydują się na układy pracujące z podstawką AM2/AM2+, bo obsługuje ona wyłącznie pamięci DDR2. Warto więc zakupić do nich pamięci DDR2-1066, które będą odpowiednio wydajne i pod żadnym pozorem nie będą stanowić wąskiego gardła podczas podkręcania procesora. Dzięki wykorzystaniu technologii HyperTransport pamięci takie czasami mogą pracować znacznie efektywniej niż na platformie Intela opartej na FSB (LGA 775).
Po premierze procesorów Phenom II i Socket AM3 użytkownicy otrzymali możliwość wykorzystania pamięci DDR3. Kontroler pamięci wbudowany w procesory Phenom II obsługuje zarówno pamięci DDR3, jak i DDR2. Aby jednak wykorzystać te drugie, należy skorzystać z płyty z podstawką AM2+, która obsługuje procesory Phenom II. Jednakże istnieją takie płyty główne które wspierają DDR2 i DDR3.

1359893345-U368925.png

Reasumując. Stare komputery korzystały z pamięci DDR, drogiej, mało wydajnej i dziś już nie używanej. Jeszcze pięć lat temu na rynku dominowały DDR2. Dziś jeszcze niektóre komputery korzystają z DDR2. No a teraz standardem jest DDR3, za rok może dwa będzie DDR4. Warto pamiętać, że jeśli nie zamierzasz znacząco podkręcać procesora nie musisz mieć najlepszych pamięci. Dodam też, że dobre pamięci warto mieć jeśli korzystasz z APU. Przy zwykłym procesorze nie uświadczysz różnicy wydajnościowej między 1333MHz i 1600MHz. Jedynie w benchmarkach możesz osiągnąć lepsze wyniki.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

CL - to nie Cycle Latency, tylko Cas Latency.

Opisz pamięci do OC, low profile, które nadają się do coolerów (na mojej Performię mam 1 slot na RAM wolny, bo wentyl się nie mieści wtedy, takie duże radiatory), obniżanie taktów pamięci podczas wysokiego O/C CPU. błędy związane ze zbyt wysokim/zbyt niskim taktowaniem, jakie RAM'y starczą do użytku normalnego etc.

Opublikowano

Brakuje tu czegoś np. o ECC, non-ECC. Uzupełniaj to szybko, chcemy zobaczyć końcowy efekt.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Zbyt wiele tutaj nie napisałeś/skopiowałeś :P Jak się poprawi trochę ten poradnik może dam Like'a ;]

Daj Like'a ^^

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Poradnik został uzupełniony i poprawiony. Wiem, że troszkę późno, ale lepiej późno niż wcale.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Co do AM2 to ja nie jestem pewien, ja ostatnio znalazłem ASRocka z AM2 i obsługą DDR3. Jest to model N68C-GS FX.

- Support up to 95W Socket AM3+ processors

- Support up to 95W Socket AM3 processors: AMD Phenom™ II X6 / X4 / X3 / X2 (except 920 / 940) / Athlon II X4 / X3 / X2 / Sempron processors

- Support up to 95W Socket AM2+ / AM2 processors: AMD Phenom™ FX / Phenom / Athlon 64 FX / Athlon 64 X2 Dual-Core / Athlon X2 Dual-Core / Athlon 64 / Sempron processor

Napisz o tej płytce jak możesz :)

Opublikowano

Co do AM2 to ja nie jestem pewien, ja ostatnio znalazłem ASRocka z AM2 i obsługą DDR3. Jest to model N68C-GS FX.

Napisz o tej płytce jak możesz :)

Gdzie w tym cytacie masz napisane o DDR3?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Zapomniałem napisać, ale wpisz w Google, pierwsza lepsza strona i masz w specyfikacji płyty

edit:

Jednak nie, ja patrzyłem na allegro i chyba tam pisało, że obsługuje DDR3 na AM2 :P

Opublikowano

dodaj że ECC mimo że lepsze bo 72 bitowe niż non-ECC 64 bit nie powinny być stosowane w zwykłych komputerach dla graczy bo powodują spadek wydajności

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dodane.

@CiasteczkoMen

Są takie płyty główne które obsługują DDR2 i DDR3 ale to to takie wyjątki i są one "inne". Po prostu jakieś tam technologie i już. O nich za dużo nie wiem, ale wiem że często występują problemy gdy ma się DDR2 i DDR3 na jednej płycie, który niby obsługuje i to i to.

robem sprostował moją wypowiedź.

Opublikowano

ale działa!

właśnie... ale jak działa to osobny problem, zwłaszcza ze w wielu przypadkach działa po prostu jak piszesz do dupy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Odświeżam.

Wkrótce dodam informacje o nowej prototypowej pamięci DDR4 która w chwili obecnej jest w fazie testów itd, więc nie można ów pamięci dostać.

Opublikowano

Osoby zainteresowane procesorem AMD nie mają wyjścia, jeśli decydują się na układy pracujące z podstawką AM2/AM2+, bo obsługuje ona wyłącznie pamięci DDR2. Warto więc zakupić do nich pamięci DDR2-1066, które będą odpowiednio wydajne i pod żadnym pozorem nie będą stanowić wąskiego gardła podczas podkręcania procesora.

Bardzo ciekawe stwierdzenie ja mam AM2+ i jakoś normalnie pracuje mi z pamięciami DDR3 1333Mhz. I nie mają jakieś wielkiego względu w podkręcaniu.

Gdzie w tym cytacie masz napisane o DDR3?

Moja płyta ASROCK n68c-s ucc

4Aw3R.jpg

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Poprawiłem, ponieważ są takie specjalne płyty główne, ale nie wiem jak to z tym jest do końca.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik zaktualizowany; dodałem standardy i taktowania danych pamięci.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Znów mała aktualizacja - dodane podsumowanie :D

Opublikowano

Tak tak, dla mnie nic nowego a rejestracja dziś, pewnie starej wersji nawet nie czytałeś xD Mógłbyś coś wnoszącego do tematu napisać (np. podaj proponowane pamięci, co i tak wkrótce zrobię xD).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...