Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie procesora.

LordDiablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam. Mam problem. Mam zamiar kupić dobry procesor, ale jeszcze przed tym długo czasu minie. Muszę mieć o troszkę szybszy komputer. Więc zależy mi na podkręceniu procka Intel Celeron 530 1.73 GHz do 2.0 (jak się da).

Nie wiem ile wytrzyma laptop, i mam nadzieje, że się nie spali (innaczej urwię sobię łeb).

Laptop chodzi na baterii (rzecz jasna) Acera (no bo to laptop Acer).

Mogę podać więcej ale to bym musiał wszystko przepisać na kartkę.

Proszę o pomoc!

@edit na baterii jest wszystko po chińsku (prawie) więc mogę użyć everesta.

Opublikowano

Więc nie pozostaje nic innego jak czekać do wypłaty? Nie chodzi mi już o przyśpieszenie taktowania procesora! Zwyczajne zwiększenie wydajności komputera np. czyszczenie rejestru (u mnie to mało daje).

Opublikowano

Ja używam TuneUp Utilities. Z 2GB wolnego na C:/ zrobił mi 17 usuwając tylko zbędne śmieci (kopie zapasowe itp.). Do tego przeprowadza konserwacje sam, nawet jak zapomnę to on i tak zrobi to za mnie (wystarczy mu chwila nie używania komputera). Rejestry czyści, dyski defragmentuje. Prosto i szybko.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Ten procesor mozesz podkrecic tylko i wylacznie robiac mostek z cienkiego drucika na sockecie. Ja mam dokladnie taki sam model w swoim laptopie i z 1.73 podkrecilem do 2.0 robiac polaczenie dwoch stykow w dziurkach na nozki procesora. Oczywiscie wtedy musisz zadbac o dobre chlodzenie, ewentualnie zmodyfikowac troche uklad chlodzenia w laptopie i kupic podstawke chlodzaca. Wtedy musisz miec wykrecona oslone na dole laptopa przy procesorze, bo kratki nie wystarcza.

Jak chcesz sie dowiedziec jak dokladnie trzeba zrobic zebo go podkrecic to odezwij sie na PW.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

stary i dobry sposób, w serwisie mówią ci ze zmienili procesor a tu tylko założony drucik, jak mówisz jedyna wada że zaczyna się grzać jak cholera bez modyfikacji. procesor można zjarać dosłownie w kilkaminut stawiając laptopa na miękkim podłożu; poduszka, kołdra czy nawet koc , do 90stopni działa nawet w miarę potem to już ryzyko szybkiego padu

osobiście raczej odtaktowywuje procesor zwłaszcza kiedy na baterii ma dłużej działać, laptop z tak mało wydajnym procesorem nie służy do niczego innego poza edycją tekstu czy do oglądnięcia filmu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Czyli jak bym go położył na kolanach (tak aby chłodzenie miało wolną przestrzeń) to by się i tak zjarał?

TuneUp mało daje :/

O robieniu mostka wiem. Wywalili mnie z wcześniejszej pracy, bo na innym laptopie zrobiłem jak mówisz "mostek". Można nazwać go "mostkiem ognia" :).

Chyba nic innego nie pozostaje.

Technologio! Szanuje cię ale nie zapierdalaj tak do przodu bo nie wyrabiam!

Proszę o zamknięcie tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...