Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AMD X8 FX 8120 VS Intel Core i5-2500

MaminSynek

Re procesory  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który lepszy procesor

• Intel Core i5-2500
    • AMD X8 FX 8120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AMD FX. Nie dlatego, że jestem zwolennikiem AMD, lecz jest on wyżej taktowany, ma więcej pamięci cache, rdzeni, nowsza architektura. Do tego po domowym overclockingu to jest ogień ponad wszystkie intele (oprócz najlepszego i7).

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

i5 o wiele lepszy ten amd to mniej do gier ogólnie to intele są wydajniejszę brałbym jego i robimy o/c do 4.3 ghz

Nie uzasadniłeś ... Czytaj ze zrozumieniem albo idź do szkoły

AMD FX. Nie dlatego, że jestem zwolennikiem AMD, lecz jest on wyżej taktowany, ma więcej pamięci cache, rdzeni, nowsza architektura. Do tego po domowym overclockingu to jest ogień ponad wszystkie intele (oprócz najlepszego i7).

Dziękuje za wypowiedź

graphic.png

Opublikowano

Rozważ jednak że do takiego fx trzeba dobrą płyte z mocną sekcją zasilania, Dobre i drogie chłodzenie żeby go schłodzić, dobry mocny zasilacz no i więcej kasy na prąd. Ten fx jest niezły ale prądożerny strasznie w stosunku do i5.

Wybieraj sam. FX jest wydajny i ma 8 prawdziwych rdzeni , choć gry tyle nie potrzebują , prądożerny i mniej przyszlosciowy.

i5 kup wersje z K bo sie podkręci go do 4ghz na chlodzeniu za 120zł , jest również bardzo wydajny , mniej prądożerny no i mozna go za pare lat zmienic na troche wydajniejszego odpowiednika i5 z rodziny Ivy Bridge.

Oba procesory są dobre , teraz tylko wybierz swoją drogę xD amd czy intel

Opublikowano

Widziałem ankietę na necie Intel Core i5-2500k vs AMD X8 FX 8120 to wygrał i5. Oczywiście swoją wydajnością . Ludzie też piszą to co z tego, że AMD X8 FX 8120 ma 8 rdzeni jak jest mniej wydajny i wpierdziela 2x więcej prądu

9368_gold.png

Opublikowano

Zależy do czego. Ja osobiście wybrałbym AMD. W zadaniach cięższych tj. rendering itp. radzi sobie lepiej, a w grach, w których obydwa mają 80+ fps to obojętnie, bo miedzy 60, a 1000FPS i tak nie widać różnicy.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Moim zdaniem Intel Core i5 2500k dużo, dużo wydajniejszy... Ma 3.3 GHz, więcej niż AMD, wydaje mi się, że więcej pamięci Cache od AMD, ale nie jestem pewny, ale jest droższy, kosztuje ponad 800-900 zl, a AMD 600-700 i wcale nie jest najgorszy, AMD także bardzo dobry, ale osobiście jestem za Intelem ;)

Daj Like'a ^^

Opublikowano

KURWA NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO "LEPSZY".

Do gier amd się nie nadaje.

To tak jakbyś próbował wybrać najlepszy samolot drugiej wojny światowej, jeden lata szybciej, ale ma cieńsze poszycie. Natomiast drugi to bombowiec nurkujący każdy jest dobry w tym do czego został przystosowany.

Chyba że należysz do ludzi "ale ja nei wiememe co mom kupćić i ujdaje że mamy kasdes napijając posty".

@edit W innym temacie napisałeś że masz tą płytę pzdr jak chcesz do niej Bulldo(Waty)zżera wsadzić.

http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2Plus/M2N68AM/

Opublikowano

Rozważ jednak że do takiego fx trzeba dobrą płyte z mocną sekcją zasilania, Dobre i drogie chłodzenie żeby go schłodzić, dobry mocny zasilacz no i więcej kasy na prąd. Ten fx jest niezły ale prądożerny strasznie w stosunku do i5.

Wybieraj sam. FX jest wydajny i ma 8 prawdziwych rdzeni , choć gry tyle nie potrzebują , prądożerny i mniej przyszlosciowy.

i5 kup wersje z K bo sie podkręci go do 4ghz na chlodzeniu za 120zł , jest również bardzo wydajny , mniej prądożerny no i mozna go za pare lat zmienic na troche wydajniejszego odpowiednika i5 z rodziny Ivy Bridge.

Oba procesory są dobre , teraz tylko wybierz swoją drogę xD amd czy intel

Pozdro, że do FX trzeba mocną sekcję. pcfoster z bmk.pl robi 4.7GHz na sekcji 3+1, a płyta za 170zł.. Do AMD nada się zwykły Fortris/Spartan, a do i5 musisz mieć co najmniej Macho za 170zł :)

Mało przyszłościowy? Poczekaj, aż wyjdą gry na Linuxa (trwa przepisywanie silników np. Fify, Crysisa, BF etc.), lub do Windows 8 gdzie FX dostaje nawet kopa do 40% :) Poprawiona wielordzeniowość. Buldek traci teraz, bo jego budowa jest modularna. Prądożerny? 8 rdzeni trzeba jakoś napędzić. Do tego zwykły XFX 550W/OCZ SxS 2 600W starczy na luzie. To już twój wybór czy wybierzesz monopol Intela, który wydaje kilkaset podstawek do jednego cepa (przykład? i7 na 1356, 1366,1155,1150,2011), a AMD ma od kilkunastu lat tą samą podstawkę, która jest wstecznie kompatybilna :) Na podstawkę AM2 wciśniesz cepa na AM3, na AM3 wciśniesz AM3+ i AM2. Różne są kombinację. Wracając do monopolu. Porównanie i7 vs FX:

http://www.hardwareheaven.com/reviews/1285/pg1/amd-fx-8150-black-edition-8-core-processor-vs-core-i7-2600k-review-introduction.html

FX8150 to podkręcony FX8120, a ten z kolei kosztuję 580zł. Intel 2600k masz za ile? 1100-1300zł. FX jest porównywalny z i7 i do tego kosztuję 1/3 2600k. W grach Intel ma przewagę, jak FPS są wgl nie potrzebne. Kto odczuję różnicę, jak FX ma 100FPS, a 2600k ma 120FPS w grze np. strategicznej? Optymalna ilość FPS do rozgrywki w każdą grę to 70-85FPS maksymalnie i nie trzeba więcej. Chyba, że chcecie 600zł dopłacić za puste FPS i za nazwę "INTEL". Również w encodingu różnica 5sekund was nie zbawi... FX na średniej płycie puścisz na 5.0+, gdzie nowsze modele 2500k/2600k kończą się na 4.7/4.8GHz. Starsze modele owszem dojadą do 5.2/5.3, ale Intel przyblokował możliwości 2500k z jednego powodu: Jakiego? Nikt wtedy nie chciał kupować 2600k.. Lepiej pomyśleć 2 razy niż wydać kasę w błoto. 600zł, a 1200zł to duża różnica.

Mój post z innego tematu

Opublikowano

KURWA NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO "LEPSZY".

Do gier amd się nie nadaje.

To tak jakbyś próbował wybrać najlepszy samolot drugiej wojny światowej, jeden lata szybciej, ale ma cieńsze poszycie. Natomiast drugi to bombowiec nurkujący każdy jest dobry w tym do czego został przystosowany.

Chyba że należysz do ludzi "ale ja nei wiememe co mom kupćić i ujdaje że mamy kasdes napijając posty".

@edit W innym temacie napisałeś że masz tą płytę pzdr jak chcesz do niej Bulldo(Waty)zżera wsadzić.

http://www.asus.com/...M2Plus/M2N68AM/

Ależ spokojnie nie ma co bluźnić bo to nie jest najlepsze rozwiązanie tylko niewiem bo neiktórzy ten procesor AMD chwalą do gier ..

graphic.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zalezy, bez podkrecania bedzie minimalnie lepszy intel, ale jak wkrecisz sobie AMD na 4.5GHz to bedzie AMD wtedy wydajniejszy.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Zalezy, bez podkrecania bedzie minimalnie lepszy intel, ale jak wkrecisz sobie AMD na 4.5GHz to bedzie AMD wtedy wydajniejszy.

Rozumiem, dzieki wielkie za odpowiedz ;)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

@UP

Tutaj masz miarodajne wyniki :)

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/AMD_Bulldozer_-_test%2C_cena_i_premiera-4147/strona/15700.html

Po co ktoś odkopał temat z maja?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...