Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[grafika] Dziwne temperatury.

GramNaMacu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem!

Dziś wymieniłem sobie pastę pod coolrem od grafy (8600GT a nazwy chłodzenia nie pamiętam)

I macie screen, który wypluwa mi speed fan:

http://imageshack.us/f/16/lulzsl.png/

Jak dla mnie, to jest jakiś błąd, bo niemożliwym jest, żeby grafa na idle (nic nie było włączone) miała tyle stopni!!!

Chłodzenie działa, kręci się. Wydaje mi się, że program źle interpretuje temperatury i temperatura GPU to wcale nie ta wyświetlana w sekcji gpu tylko np. w temp1/temp2

Jeśli ktoś się spotkał z takim błędem, to proszę o pomoc...

A co do samego wiatraczka- Jest podpięty taką specjalną złączką, której nazwy nie pamiętam, ale tylko na 2 z 3 pinów. Jeden pin (ten od kontroli RPM) jest wypięty. Moja mobo to Gigabyte P35C-DS3R- i niedaleko karty grafy mam 3 pinowe wyjście na wiatrak z podpisem sys_fan. Pytanie brzmi- Mogę tam bez obaw podpiąć grafę, czy się spali??

Aha i jeszcze jedno. Karta na 100% nie ma 90 stopni, bo chłodzenie nawet nie jest dobrze ciepłe, mogę normalnie trzymać na nim rękę...

edajt: Obawiam się, że jest lipa. GPU-Z pokazuje takie same temperatury. Sam nie wiem

Po 3 sekundach gry w MC mam ponad 110 stopni... :(

Opublikowano

LOL :D

Chociaż na gazie możesz zaoszczędzić gotuj na Swoim PC.

A tak serio sprawdź jeszcze temperatury w programie : EVEREST Ultimate Edition

Jeżeli ten program też pokaże takie temperatury to lepiej skonsultuj się z jakimś serwisem PC

Lub czujniki jebnięte.Wydaje mi się że gdyby jakiś podzespół w PC dostał taką temperaturę długo by nie podziałał

Opublikowano

Stare serie GF 8XXX miały takie tempy. Jak się rozjebały to hop do piekarnika odgrzać i działały, jak nowe. Skoro karta jest zimna, a pokazuję 90*C, to czujnik temp. poszedł.

Opublikowano

Ja pierdziele.........

Dałem nową pastę i już działa normalnie...... Sorka.

Jeszcze jakby ktoś mi powiedział, czy mógłbym wpiąć cooler grafy do tego SYS_FAN to daje limit 5 :)

Opublikowano

Chyba tak, ale może pracować z zaniżoną prędkością, ale lepsze to niż jakby wcale nie była podłączona. Zdaje mi się że to jest na wiatraczek taki np. od obudowy, mogę się mylić więc niech jakiś Misiekantos albo Anoizm za mnie poprawi :P

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

SYS_FAN jest od wiatraka obudowy, wątpię czy Cooler GPU w to wejdzie (wtyczka jest o wiele mniejsza, sam próbowałem u siebie tak zrobić ale to może zależeć od karty)

Opublikowano

Podlaczysz do sys_fan to bedzie wantylator chodzil na full, bedziesz musial bok obudowy otworzyc bo jak sie zagotuje w srodku obutowa to nie bedzie fajnie.

Jak koniecznie chcesz miec inna regolacje obrotow wentylatora to kup sobie regolator obrotow i tam podlacz do niego wantylator od karty a z niego kabel do plyty glownej do sys_fan. Wtedy regulator sobie wywal poza obudowe i bedziesz mogl ja zamknac ale nie bedziesz mogl ustawic za niskich obrotow, bo grafika moze sie zagotowac (a nie masz jak sprawdzic temperatury).

Oczywiscie zakladam ze wtyk od wentylatora od grafiki pasuje w te zlacze ;d

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...