Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Za pomocą Dev-C++ pobrałem sobie bibliotekę allegro ( najnowszą wersję jaką znalazłem, nie instalowałem AllegroGL ). Chciałbym wiedzieć pod jakim rozszerzeniem powinienem zapisać plik który napisałem. Kiedy stworzyłem nowy projekt i po wpisaniu tego kodu

#include <allegro.h> 
int main()
{
   allegro_init();
   allegro_exit();
   return 0;
}
END_OF_MAIN();

Plik się nie kompilował. Przydałaby mi się pomoc krok po kroku co źle robię, że plik się nie kompiluje.

Korzystam z tego kursu :

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-Allegro-4-x-C++/21

Proszę mi nie pisać, abym zainstalował sobie bibliotekę Allegro w C::B, ponieważ chciałbym ją odpalić w Dev-C++ chyba, powodem nie działania biblioteki może być właśnie Dev-C++.

Kocham mame

Weteran
Opublikowano

Nie musisz zmieniać rozszerzenia, przecież allegro to tylko biblioteka, taka jak iostream.

Z tego co pamiętam, w dev-c++ wystarczyło pobrać devpacka, zainstalować go, a nastepnie utworzyć nowy projekt allegro, to wszystko.

Nie kompilował się? Podaj log, bo my też nie wiemy dlaczego.

Opublikowano

Wyświetla mi się błąd :

allegro.h no such file or directory

Oczywiście się domyślam, że nie może znaleźć biblioteki.

Zauważyłem teraz, że w kursie jest coś takiego

Czas na odpalenie i napisanie pierwszej aplikacji. [b]Plik - > Nowy - > Projekt - > Przechodzimy na zakładkę MultiMedia - > Allegro Application Static.

[/b]

Ja czegoś takiego nie mam w MultiMedia tylko mam Allegro w Basic.

Jednak przy kompilacji dalej wyskakuje ten sam błąd.

Kocham mame

Weteran
Opublikowano

Wyświetla mi się błąd :

allegro.h no such file or directory

Oczywiście się domyślam, że nie może znaleźć biblioteki.

Tak, faktycznie nie może znaleźć biblioteki, a raczej nagłówka :)

Nie widzę przeszkód abyś sprawdził folder include w folderze swego kompilatora. Możliwe że nie ma tam tego nagłówka.

Myślę też że devpack zainstalował się gdzieś indziej, niż kompilator z którego korzystasz. Ten błąd występuję często, kiedy próbujesz zainstalować kilka tych samych kompilatorów czy IDE.

Opublikowano

Dziękuję za wyjaśnienie, teraz już wiem w czym jest błąd. Devpack zainstalował mi się dobrze, tylko ja podpinałem do Dev-C++ kompilator ściągnięty osobno, ponieważ miałem problemy z MinGW pobrany razem z Dev`em ;d

Kocham mame

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...