Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Wyjaśnienie rootowania Samsung galaxy y young

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem już z tymi podpiętymi poradnikami ale tam są nieaktualne zdjęcia i nie za bardzo wiem i chciałbym żeby mi kto napisał co i jak oraz w punktach co daje rotowanie.

Opublikowano

ROOT'owanie, to tak jak byś na zwykłym komputerze był użytkownikiem i nagle dostał prawa administratora mniej więcej na tym polega root. Masz wgląd na pliki systemowe i każdej aplikacji jaka jest na twoim telefonie, jak Ci się podoba to nawet możesz usunąć aplikację "aparat" lub "kontakty" itp. :P . O ile się nie mylę root jest wymagany abyś mógł wgrywać inne wersje systemu tak zwane ROM'y. Jeśli masz zamiar poznawać świat androida, z czego się składa jak działa czy też wgrywać inne wersje systemu to zrób root'a, jeśli jednak jesteś zwykłym użytkownikiem czyli dzwonisz, sms'ujesz, grasz lub przeglądasz internet root jest Ci nie potrzebny.

Opublikowano

internet by się szybszy przydał oraz chciałbym usunąć parę plików które są od początku a szatę graficzną ikonek też mogę zmienić oraz ułożenie tych ikon na pulpicie co są na tym pasku na dole?

Opublikowano

No nie root na pewno nie sprawi że będziesz miał szybszy internet...xD ani mocniejszą baterię jak to niektórzy mówią.

Ułożenie ikon możesz zmienić tak: wchodzisz do Menu (ten niebieski kwadracik który ma w sobie 4 białe kwadraciki) i jak masz 3 przyciski pod ekranem Home, Wstecz i ten trzeci nie wiem jak się nazywa ( ten z lewej strony), to klikasz ten trzeci potem opcję "edytuj" i już możesz sobie zmieniać, wystarczy przytrzymać palec na danej ikonce.

Co do tego czy będziesz mógł coś skasować to na pewno, tylko będziesz musiał trochę poszperać w tym telefonie bo trochę tych plików i folderów to jest.

Opublikowano

@mikaele94, podręcznikowa wiedza, o ile dobrze udało Ci się wyjaśnić pojęcie roota to już w praktyce jest gorzej.

O ile się nie mylę root jest wymagany abyś mógł wgrywać inne wersje systemu tak zwane ROM'y.

Pozwól, że rozwinę twoją wypowiedź; root nie jest konieczny do wgrywania ROMów, chyba, że wgrywamy z trybu recovery

No nie root na pewno nie sprawi że będziesz miał szybszy internet... xD

Mało widziałeś. Testowane przez wiele osób i opinie są pozytywne. Dzięki zrootowanemu telefonowi możemy użyć sztuczki korygującej ustawienia.. Kiedyś się w to bawiłem to niby coś tam dawało.

http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=89518

EMPTY :C

Opublikowano

wystarczy poczytać więcej o linuxie , zasady i podstawy w Androidzie te same , w końcu to nic innego jak zwykły linux

root ułatwia i umożliwia działanie niektórych programów wymagających bezpośredniego dostępu do systemu z uprawnieniami superusera ( administratora ) , jego plików czy poleceń i nic więcej nie robi

root nie przyspiesza internetu w żaden sposób, przykład to tylko zwykły tweak skryptu ustawienia połączeń , identyczne stosuje się i w windows

do romów nie jest wymagany root jednak większość go i tak wymaga ze względu na programy w nich zawarte które już go wymagają

domyślnie flashowane kernele już mają odblokowanego roota + recovery , jednak to już odrębna sprawa bo do tego potrzebujesz odblokowanego bootloadera ( zrotowanego ) by zmieniać kernel

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Myślę że kolega robem chyba najlepiej z nas wyjaśnił temat.

@Xinquo

Ten link co podesłałeś, ogólnie sposób wygląda sensownie ale moim zdaniem internet dostarczany przez operatora wystarcza do przeglądania stron i nie widzę sensu żeby go przyśpieszać, nie wiadomo też o ile ani czy w ogóle przyśpieszy więc jeśli chce mieć szybki internet to podłączam się w domu przez wi-fi i mam, poza domem w zupełności starcza ten mobilny.

Opublikowano

ja jakoś nie mam problemu z netem, spokojnie działa bezproblemowo z BC w telefonie i przy okazji na 2-3 laptopach podłączonych do niego jak robi za router

zresztą internet w telefonie działa zawsze wolniej niż internet w podłączonym do niego nawet laptopie , to już problem z małą ilością pamięci w telefonie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

mówisz o jakichś zdjęciach w tutorialu, nie widziałeś tego poradnika?

http://www.mpcforum.pl/topic/465727-co-daje-rootowanie-telefonu-z-androidem/

fs_overall.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...