Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[K] Mój poradnik do Mass Effect 3 ;]

marcin941

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich z tej strony Marcin, jak widzicie w temacie jest to poradnik do Mass Effect 3 i postaram się go zrobić jak najlepiej.

Tak więc zaczynam...

ZIEMIA:

Grę rozpoczyna seria scenek przerywnikowych i jedyne na co warto zwrócić uwagę, to możliwość dwukrotnego wyboru reakcji na wypowiedzi rozmówców. Generalnie obowiązują tu te same zasady, co w poprzednich grach z serii Mass Effect, tak więc wybieranie górnych opcji dialogowych zazwyczaj doprowadza do zdobywania punktów prawości (idealisty), a wybieranie dolnych opcji dialogowych zazwyczaj doprowadza do zdobywania punktów egoizmu (renegata). Niezależnie od podejmowanych decyzji będziesz też zdobywał punkty reputacji, pomocne w odblokowywaniu specjalnych opcji dialogowych (w niektórych rozmowach).

Do właściwej rozgrywki przystąpisz niedługo po tym jak Żniwiarze zaatakują budynek, w którym obradowała Rada Przymierza. Zaczekaj aż Anderson podaruje Ci pistolet [M?3 Predator I] i ruszaj za nim, poznając przy okazji podstawy sterowania (bieg, wykonywanie prostych skoków, korzystanie z drabin, chowanie się za zasłonami i wychodzenie zza nich). Gra wkrótce pozwoli Ci przetestować pistolet na wdrapujących się po ścianie zombie, przy czym nic złego się nie stanie jeżeli nie zdążysz ich wszystkich ustrzelić.

Najważniejsze jest to, że w Mass Effect 3 jest wszystko krok po kroku opisane m.in. chowanie się za osłonami wszystko co w poprzednich serjach prócz nowej przydatnej rzeczy, a mianowicie przeskakiwanie nie dużych odległości przytrzymując spację. Kontynując, wkrótce dotrzesz do miejsca, w którym nowe zombie będą próbowały przebić się do zabarykadowanego pomieszczenia. Gra pozwoli Ci zastrzelić tylko jednego potwora, a w przypadku reszty wymagane już będzie przetestowanie opcji walki wręcz (klawisz F). Uważaj też na dodatkowego zombie, który przeskoczy przez balustradę. Po eksplozji wejdź do zniszczonego pomieszczenia i rozejrzyj się za zestawem medycznym [100 PD]. Podejdź następnie do zamkniętych drzwi i przytrzymaj klawisz F żeby wykonać silny cios wręcz na nowym zombie.

MARS:

Następnie dostaje się (powrót do służby) i wylatuje się na marsa aby odzyskać dane.

Wyjdź z transportera i przystąp do eksploracji lokacji [Mars: Archiwa Proteańskie], docierając do miejsca, w którym można zeskoczyć na niższy poziom. Zainteresuj się ciałem sierżanta Reevesa i zabierz należący do niego karabin snajperski [M?92 Modliszka I], który warto od razu ustawić jako aktywną broń (lewy górny slot). Ruszaj w przeciwną stronę, a wkrótce zauważysz szturmowców Cerberusa rozstrzeliwujących niewinnych naukowców. Ustaw się za zasłoną i zaatakuj wrogów z zaskoczenia, w miarę możliwości nie pozwalając na to żeby zaalarmowali swoich kolegów. W trakcie tej bitwy polecam skorzystać ze zdobytej niedawno snajperki, ale nie jest to absolutnie wymagane.

CYTADELA:

Po dotarciu na nowe piętro wybierz się na zachód, a konkretnie do gabinetu ziemskiego członka Rady. Przed Tobą szereg nowych cut?scenek, obrazujących przede wszystkim spotkanie z Radą Przymierza, które zgodnie z oczekiwaniami zakończy się niepowodzeniem. Równie istotne jest spotkanie z Udiną i z turiańskim członkiem Rady, który zasugeruje żeby z prośbą o pomoc zgłosić się do Fedoriana, Prymarchy Palavenu. Dowiesz się jednocześnie, że odzyskałeś status Widma. Zlokalizowanie Fedoriana jest częścią kolejnego głównego questu ? Priorytet: Palaven.

Atak na bazę i ogólne zniszczenie:

Tak więc chciałem już zakończyć to wszystko bo trochę jeszcze pamiętam ale nie będę się rozpisywał bo trochę by to zajeło a nie chcę robić dodatkowej roboty dla jurorów ;] chociaż naprawdę polecam wg. mnie ostatnią misję kiedy to lecimy na planetę której nie pamiętam nazwy co pierw bronimy wyrzutni rakiet.

Jest bardzo dużo wrogów, ze wszystkich stron nadchodzą i w końcu kiedy już będzie można wystrzelić rakiety zaczynają się super scenki z reszta jak w całej ME3 :) ale w tej misji to przeszli samego siebie. Następnie kiedy biegniemy z całą wręcz armią i nagle wszyscy giną prócz Andersona i oczywiście naszego idola Shepard'a kiedy to wchodzimy do tego promienia i gadamy póżniej z iluzją i tym dzieckiem i kiedy wszystko rozwalamy póżniej.

To tyle mam nadzieję, że wam się podobało i liczę na dobre oneny od jurorów.

Acha chciałem jeszcze napisać, poradnik jest mój wszystko sam robiłem z pamięci i oczywiście żeby nie było, że kłamę to muszę się do czegoś przyznać, wchodziłem w ME3 i skrótowo przelatywałem galaktykę plus do tego troszkę mi kumpel pomagał bo on jest prawdziwym maniakiem i wszystkie nazwy pamięta z gry co opisałem wyżej... :D

banner.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...