Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chłodzenie Komputera!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pewien problem z "wiartaczkiem" do chłodzenia procesora ponieważ jest on bardzo zakurzony i głośny jak traktor :P oczywiście mógłbym go wyczyścić ale boję się o żółty kabelek który ledwo sie trzyma, całość jest dość stara i nie wiem gdzie mogę kupić taki sam (lub lepszy jeśli by się dało).

Mam do Was prośbę, czy mógłby ktoś poszukać w internecie (najlepiej allegro) coś odpowiedniego,

a może jakiś użytkownik MPC posiada(pokryję koszty przesyłki i dorzucę cos od siebie)?

Oto zdjęcie:

wtrj.th.jpg

Za każdą pomocną informację daję 5*

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

pierwsze uno musimy wiedziec jaki to procek (socket wystarczy), drugie uno starych chlodzen juz nie znajdziesz, trzecie uno kup mugena II ktory wchodzi na 90% socketow. Bedziesz mial na przyszlosc, jak zmienisz komp.

Opublikowano

Na upartego mógłbyś przeczyścić.

Weź pensetke i wygrzeb zawartość :)

Koksika rozwiązanie b.dobre bo naprawde nie opłaca sie kupować mniejszego i głośniejszego chłodzenia :)

@up

Kupi stare ale stare = wyeksploatowane :/ I po jakimś czasie zacznie chodzić jak kosiarka ;D

f.png

Opublikowano

170 zł kosztuje mugen a on chyba chce po jak najnizszych kosztach, na socket A akurat nie pasuje ;p :D a w przyszlosci moze wyjdzie nowa v.

140mm schłodzi całego starszego kompa :D

Opublikowano

Zalezy ile on ma zamiar ten komp trzymac jeszcze. Ale kurde widzicie nie podal parametrow w ogole wiec trudno cokolwiek poradzic :P jak poda to sie wysile i cos znajde w cenie do 50 zł (potrzebuje Plyta glowna, procesor i grafika, obudowa rowniez, jak wentylek bedzie za duzy to bedzie blokowac przeplyw powietrza i twoj komp bedzie przypominac silnik odrzutowy, aha nigdy nie trzymaj klapki bocznej otwartej. Ja mam coolermaster elite 331 i przy otwartej klapie moja grafika i proc ma o jakies 2 stopnie mniej niz normalnie w stresie, ale za to pamieci na karcie jak i FPS sie grzeje o pare stopni bardziej. Po prostu nie ma przeplywu powietrza w obudowie :P)

Opublikowano

120 - aż za dużo. Zresztą to stary kompiak, da sobie rade z Aerodynamiką ;D

Najpierw niech przeczyści. Na czas poszukiwań i przybycia nowego chłodzenia to powinno wystarczyć :)

Aaaa pamiętaj o paście itp itd bla bla bla

f.png

Opublikowano

jezeli amd to zapewne socket A czyli nic ciekawego sie nie znajdzie. Pozostaje ten wentylator 140mm ;) + kropelka

tak list styknie ;)

120mm to zaduzo ale generuje wiekszy hałas ;) dlatego 140mm nie zaszkodzi a bedzie bardzo cicho ;) i chlodno

Opublikowano

ehehe, na allegro ni ma zadnego wentylka ktorego moglbym polecic. Polec do jakiego serwiso-komisu i zapytaj o stare chlodzenia, raczej cos znajda. :D

Opublikowano

mogą być jeżeli ty też masz 80mm zmierz swoj linijka ;)

ja i tak polecam 140mm + kropelka zawsze to wydajniej ;p

Opublikowano

no i dobrze wybrałeś ja tak mam na swoim starym Bartonie 3000+ temperatury o wiele niższe niż na 80mm