Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

c++ instalacja irrlichta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam problem ponieważ nie wiem jak dokładnie zaintalować bibliotekę Irrlicht do c++ próbowałem z lib'a do lib'a ...

dodawałem jakieś linkery i co chwilę przeinstalowałęm code block'a lub dev'a napisze mi ktoś jak normalnie zainstalować Irrlicht ?

Bo ja nie mam już sił siedziałem przy tym nie jedeń dzień więc... napiszcie jak to deb***.. ZAINSTALOWAĆpost-497834-0-17736500-1336055476.jpg

Weteran
Opublikowano

Instalowałeś do intuicyjnie czy jak? U niedoświadczonych programistów to zawsze źle się kończy.

W code blocks:

Pobierasz silnik i wypakowujesz całą jego zwartość do jednego, osobnego folderu.

Tworzysz nowy projekt irrlicht, tam gdzie ci kreator karze wpisać lokacje, wskazujesz mu na ten uprzednio stworzony folder.

**Koniec

Opublikowano

nie rozumiem a może podasz mi link do irr... i powiesz no wiem gdzie co i w jaki ktory linker wpisac... najlepiej pokaż mi zdjęciem z linkerem xD

Opublikowano

zawsze możesz się przejść do działu AutoIT i tam znajdziesz co nieco na temat irrlichta w autoicie (a jest bardzo prosty) bo trochę już w tym siedzę :)

btw: wszyscy mówili ,że sie AutoIT nie nadaje do gier, a o 3D mozna pomarzyć, zrobiłem grę 3D w AutoIT własnie i jakos zero zainteresowania ;/ no coż za chamstwo ;p

Opublikowano

THX jednak ja chciałbym instalację Irrlicht'a najlepiej jagby byla taka: emm... jaka wersje pobrac zeby nie bylo ze w tym fol.. nic nie ma gdzie i co

wgrać najlepiej i gdzie ku... linker wpisac i jak bo juz przy tym sie gubie i ten linker najlepiej z OBRAZKAMI (za pomocą 1 guziczka z prawej strony f12)

Weteran
Opublikowano

Próbowałeś zrobić tak jak ja napisałem?

Wtedy nie trzeba nawet zaglądać do linkera.

Jeszcze raz napiszę dla code blocks:

File->New->Project...->Irrlicht Project->Next->Nazywasz projekt i Next->w "Please select Irrlicht`s location:" Podajesz ścieżkę do tego folderu z plikami irrlicht np. u mnie tak to wygląda "C:\Program Files\IrrlichtSDK\irrlicht-1.7.2" i Next->Finish.

Jeżeli po tej " trudnej operacji" pojawi się jakiś błąd skopiuj go i wrzuć tutaj.

Opublikowano

Nie działa mi kod

#include <irrlicht.h>

using namespace irr;

using namespace core;

using namespace scene;

using namespace video;

int main()

{

IrrlichtDevice * device = createDevice( EDT_OPENGL, core::dimension2d < u32 >( 800, 600 ),

32, false, false, false, 0 );

video::IVideoDriver * video = device->getVideoDriver();

scene::ISceneManager * menage = device->getSceneManager();

menage->addCameraSceneNode( 0, vector3df( 0, 30, - 40 ), vector3df( 0, 5, 0 ) );

while( device->run() )

{

video->beginScene( true, true, video::SColor( 255, 0, 10, 200 ) );

menage->drawAll();

video->endScene();

}

device->drop();

return 0;

}

zdj..

A JESZCZE jedno mi się troszkę wydaję że to wina że co chwile dodawałem coś do lib i do innym...

post-497834-0-55195300-1336137440_thumb.jpg

Weteran
Opublikowano

Przecie to nie błąd linkera.

Jak masz

[irrlichtDevice * device = createDevice( EDT_OPENGL, core::dimension2d < s32 >( 800, 600 ),32, false, false, false, 0 );

to tam jest takie rzutowanie :

core::dimension2d < s32 >( 800, 600 )

wystarczy zamienić s32 na u32

Weteran
Opublikowano

aha nie wiem o co chodzi ale...

Nie musisz wiedzieć o co chodzi.

Masz taką linijkę:

IrrlichtDevice *device =
	createDevice(EDT_SOFTWARE, dimension2d<s32>(640, 480), 16,
		false, false, false, 0);

I zamieniasz ją na:

IrrlichtDevice *device =
	createDevice(EDT_SOFTWARE, dimension2d<u32>(640, 480), 16,
		false, false, false, 0);

I dlaczego zamieściłeś inny kod na forum, niż ten na screenie?

Weteran
Opublikowano

Eh...

Czemu nie masz tego w projekcie, nie zrobiłeś tak jak napisałem...

I końcówka pliku powinna być .cpp a nie .c

Na tym screenie byłeś bliżej "sukcesu":

post-497834-0-55195300-1336137440_thumb.jpg

Zrób tak, żeby miałeś tą samą sytuacje jak na tym screenie i zamień s32 na u32.

Jeżeli sobie z tym nie poradzisz, to nie pomogę ci dalej, bo po prostu nie mam jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...