Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Fajniejsze screeny

hubertwalczak8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym pokazać wam coś, co możecie zrobić gdy wam się nudzi.

Materiały

1. GIMP 2.6
  2. GAP 2.6 (Plugin do GIMP'a)
  3. Minecraft

Otóż na czym to polega ta rzecz? Chodzi nam, żeby upiększyć screeny jakie robimy. Efekt ma być taki: (Niektóre screeny musiałem przyciąć)

niebo2.th.jpg

niebo1y.th.jpg

niebo3.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Można też zainstalować shadery dla lepszego efektu, ja polecam ShadowShader i WaterShader.

Teraz, kiedy mamy już zainstalowanego Minecrafta, GIMPA i GAPA (i opcjonalnie inne dodatki do gry upiększające grafikę) możemy zacząć robić te zdjęcia.

Instrukcja

1. Wybieramy sobie ujęcie w Minecrafcie które chcemy edytować. Wyłączamy HUD-a (F1) i robimy screena (F2). Musimy pamiętać by niebo było niemal całkowicie jednolitego koloru, inaczej sztuczka nie wyjdzie!

2. Ściągamy tło, czyli grafikę nieba. Najlepiej, by było one większe niż screenshot, inaczej byśmy musieli przycinać zdjęcie.

3. Klikamy prawym na zdjęcie nieba i wybieramy "Edit with GIMP" lub "Edytuj w GIMPie"

4. Teraz przeciągamy screenshot z gry do okna GIMPa. Powinno to wyglądać tak:

screen1fu.jpg

5. Z menu na górze rozwijamy pole Video i wchodzimy w opcję Bluebox. Powinno nam wyświetlić się coś takiego:

screen2jl.jpg

Sprawdźcie, czy parametry są takie same, jeśli jednak po ukończeniu efekt będzie niezadawalajacy to można cofnąć i pobawić się nimi.

6. Sprawdzamy czy niebo dobrze się usunie klikając "Preview". Jeśli wszystko OK, wyłączamy okienko które nam się włączyło i zatwierdzamy zmiany przyciskiem "OK".

7. Powinno być OK, u mnie jest niestety w nieco złej rozdzielczości, ale to się wytnie. Teraz klikamy PPM w okienku obok na warstwę która jest screenshotem i wybieramy pozycję "Połącz w dół", dzięki czemu warstwy się połączą. Teraz pozostanie mi jedynie wycięcie tego zdjęcia, gdyż jest ono za małe.

8. Gdy już wszystko zrobimy, jeśli ktoś jest bardziej zaawansowany może dodać inne efekty. Tutaj prezentuję wynik teraźniejszego eksperymentu:

beznazwyer.png

Enjoy!

wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku

Bywalec MPC | ProUser

Opublikowano

Przenoszę do FanArt.

|| exLider Minecraft || exMPC Media Lider || exModerator Single Player || exModerator Lineage2 || exModerator 4Story || exModerator Tibia || VIP ||

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...