Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tak tylko się upewniam

RasAnjo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to znowu ja - ten noob

Złożyłem dla kuzyna kompa, nie do domu po prostu robię sobie z nim takie gniazdko w garażu i taki komp do muzyki i netu, wygrzebałem trochę części ponieważ mam tego w cholerę około 5 skrzyń po 20 litrów każda i złożyłem kompa z zasilacza 145 W(możliwość zamiany na 300W serwerowy) pentium III socket 370 1GHz 512 RAM 2x 256 SDR SDRAM, DVD ROMU i zaśmieconego dysku 40 gb IDE i mam problem uruchomiłem na nim neta bez antivira i po ponownym włączeniu komp zwieszał się za każdym razem w Windows XP na oknie "Zapraszamy", czy przeinstalowanie systemu załatwi sprawę i mam pytanie czy idzie jakoś wyczyścić doszczętnie dysk np za pomocą jakiejś zworki? aaaa jescze grafa - GeForce FX5600 256MB DDR

Opublikowano

Reinstal pomoże, ale spróbuj odpalić na lepszym zasilaczu. Cholera wie. Gdyby hardware sie uszkodził, to by w biosie piszczał, tak więc luzik, rób reinstal. Jeśli na tym dysku nie miałeś partycji (miałeś tylko 1) to przy ynstalacji windy automatycznie się formatowała. O zworce nic nie wiem, ale raczej takiego dyngsa nie ma.

Opublikowano

ee mam takie głupie pytanie bo nie mam pasty termo przewodzącej a temp osiągają po 35 stopni podczas tego reinstala wiec trochę dużo więc dałem trochę pasty do zębów(wiem mega głupie)i tempy spadły do 27 stopni i czy mogę to zostawić bo pasta tak ładnie stwardniała i wypełniła wszystkie pory

Opublikowano

Buahahahahah paste do zębów dał bo nie miał termo.

Nie no chłopie jak to przeczytałem to myślałem, że spadne z krzesła xD

Idź do sklepu i kup najtańszą pastę (Może być nawet silikonowa)

A tą do zębów używaj do zębów a nie do procesora hehe :D

Podejżewam, że procesor można uszkodzić bo nie wiadomo co tam w tej paście może się znajdować.

Pozdrawiam.

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Hehe, człowieku, aż czekam, żeby zobaczyć cię na miszczach.

A co do tematu- Rób ja radziu up, ja od siebie dodam, że 35 stopni to jest MAŁO!

Dużo to jest 90.

PS- nigdy nie odpalaj procka, który nie ma założonego chłodzenia- spali ci się.

Opublikowano

Ba nie takie rzeczy sie z prockami robilo. Np zamiast pasty taki klej do pistoletu albo chlodsenie z szklanki wody albo komp w oleju...

Opublikowano

@up

Komp w oleju to bardzo dobry pomysł, bo olej nie przewodzi prądu :) Wystarczy dobry zasilacz, podkręcasz procka i masz komp zajebisty ;)

Ze szklanki wody też dobre ale słabo z przewodzeniem ciepła przez szkło

klej do pistoletu - to pozostawię bez komentarza....

Myślę że radiator to jednak najlepszy pomysł, ja mam takiego starego kompa do rozwalenia to przyczepiłem sobie radiator- między niego włożyłem rurki miedziane i gumową rurką do wiadra z wodą+ pompka z spryskiwaczy do samochodu. ;) Muszę teraz skombinować jakoś lepszą wymianę ciepła miedzy radiator|rurka. gorzej jak mi zacznie przeciekać o.0

fajny masz ten garaż ;) dla mnie raj na ziemi ;)

@GramNaMacu

Ja właśnie zakładam konto xD Ehh musi minąć godzina.

Opublikowano

Pasta do zebow lekko podsuszona + wazelina kosmetyczna w stosunku 1:3 i jest dobra pasta termoprzewodzaca, nic nie zrobi procesorowi jak jest zalany metalem (bez rdzenia na wierzchu). Moze sie on grzac do 75st. wiec nie masz problemow z temperatura :)

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Ogólnie, to jeśli kogoś interesuje temat chłodzenia, to niech wygoogluje sobie system o nazwie kaskada.

Działa na zasadzie lodówki (nie będę opisywał tu jak działa lodówka).

Mam już zakazany freon, teraz tylko wykombinuję sobie sprężarkę i jade z koksem :D

Opublikowano

Ojj oszołomki... Kaskada na azot odpada. Po 1: Freon to jest gaz i cała zabawa polega na skraplaniu. A ciekły azot jest CIEKŁY Po 2: Skąd ja, urwa, wezmę 5 KG azotu?!

Po 3: Sprężarka jest na daną gęstość gazu, więc z cieczą nie wyrobi. A sam ciekły azot wystarczyłoby do jakiegoś układu z pompką walnąć, nie trzeba kaskady.

Opublikowano

Dołożyłem do niego 3 dyski scsi na raid i mam razem 160 gb dysku ale się grzeją a wiatrakiem dysku razem nie wychłodzę a wszystkie się stykają bo miejsca nie ma

Opublikowano

A nie masz możliwości zostawiena otwartej obudowy?? Będzie dużo lepiej. A ja na twoim miejscu skołowałbym małe akwarium i zalał olejem wszystko :) Tylko dvd-rom i dyski na zewnątrz. Dlaczego dyski? Bo olej ma większą gęstość od powietrza i silniczek by nie wyrabiał :D Tak mi się wydaje, jak coś to mnie poprawcie.

Po takim zabiego O/C jak złoto i możecie nawet w Skyrim pograć. Tylko polecam lepszy zasilacz skołować. :D

Opublikowano

@up

zasilacza nie trzeba, ale pewnie ktoś nie chciał tracić gwara, bo musiałby wykręcić wiatrak, a otwarcie zasilacza jest równoznaczne z utratą gwarancji.

Opublikowano

a wiec tak moje dyski są dyskami scsi i one nie są hermetycznie ponieważ ten silniczek ma 10k obrotów i gdyby był hermetyczny po prostu w próżni talerz by poszedł w drobny mak i mają takie małe dziurki na górze obudowę zostawie otwartą i wiatraczek 125x125 na przód żeby dmuchał i jedyne co się przegrzewa to dyski bo mają po 45 stopni i zasilacz troche bo on jest na wydmuch i całe ciepłe powietrze musi przez niego przejść

Opublikowano

45 stopni na dysku to ujdzie nic mu się nie powinno stać.

Nie mam pojęcia poco ta cała dyskusja, ludzie Wy chyba na głowe kurwa upadliście, żeby takie głupoty dzieciakowi pisać.

Komputer zalewać w oleju, po jakiego chuja za przeproszeniem?

Jak działa to działa nie ma potrzeby nic kombinować, a jak nie będzie Ci to dobrze działało to nic nie zrobisz, najlepiej idź do sklepu i kup se najtańszego laptopa/PCta i tyle.

Z niczego nie wyczarujesz cudów.

Pozdro. <3

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...