Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[CHAMPION]Lux vs Akali

Palmer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.png

Postacie: Lux vs. Akali

Zależy mi na: Dobrym dmg i na dobrym mid game.

Dodatkowe informacje: Proszę podać + i - postaci jak i build najlepiej po polsku.Nie piszcie o innych postaciach tylko o tych.

RXhpbGltNzg2X19fZXVuZV9fXzEyMF9fX05VTExfX18zX19fMTAwX19fUG9sYW5kLnBuZ19fXzJfX18zX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

Lux:

Plusy:

- bardzo daleki zasięg umiejętności

- dobre CC (slow, snare)

- ultimate o bardzo dalekim zasięgu zadający spore obrażenia z bardzo krótkim cooldownem

- potrafi nakładać tarczę absorbującą obrażenia na siebie i sojuszników

- duże obrażenia jak na postać z klasy support

Minusy:

- brak możliwości leczenia siebie i sprzymierzeńców

- typowe wady casterów

- Q skillshot wymaga pewnej wprawy

- maksymalny potencjał obrażeń osiąga dopiero będąc na odległość autoataku

Akali:

Plusy:

- energia zamiast many

- po zdobyciu ulti znakomita postać do ścigania innych championów

- spory survival dzięki Twilight Shroud (W skill)

- dobry harraser (Q skill)

- dobry farmer (E skill)

Minusy:

- wymaga wprawy, inaczej energia kończy się w najmniej odpowiednim momencie :)

- mechanika "ninja" nie wszystkim musi odpowiadać

- dosyć łatwa do zabicia kiedy skończy się Twilight Shroud lub kiedy ktoś ma Oracle Elixir

Jak na mid'a to polecam te 2 postacie, lecz najlepszym z nich Casterem jest Lux. Akali nadaje się tylko na Solo Top'a (choć i tak dużo postaci ją kontruje) i mid'a. Jeśli chce wciskać combo'sa w parę sek. to bierz Akali, Ult do 3 razy mini Falsh do przeciwnika, olbrzymi DMG z Q + Shen, Dobry Passyw SPellVamp + większy DMG, i ta chmurka z W co ratuje dupe w 1000 przypadkach :) Build sobie znajdź na takich stronkach jak Solo Mid.

wobqx.jpg
Opublikowano

@kamko a akali to bardziej hybryd? czy ad/ap? Jak widziałem innych graczy co grali nią to dawali ad ,ap a najczęsciej hybryde.

RXhpbGltNzg2X19fZXVuZV9fXzEyMF9fX05VTExfX18zX19fMTAwX19fUG9sYW5kLnBuZ19fXzJfX18zX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

Hybryde nie robi się po to, zeby miec wiecej DMG z E, tylko po to, zeby miec wiecej spellvampa z passywa ( im wiecej ad tym wiecej spellvampa ). Dobra i jako caster, i jako hybryda, sam wyprobuj jak ci sie lepiej gra.

Opublikowano

Ale sie właśnie pytam ,bo już prawie mam 3150IP tylko został mi jeszce jeden mecz ale musze wymienić karte graficzną i jescze dodali te ip boosty więc.

Opublikowano

Nie gralem Akali ale lux jest bardzo dobra

+

duze dmg

duży zasieg skilli

tarcza pochlaniajaca dmg ktora można dac na sojusznika

-

okropny papier

Polecam

Opublikowano

Mam obie postacie, z skinem i gram obiema.

Jeśli zależy ci na cięciu AD Carry / AP Carry na combo to świetna jest akali,

ale byle jaki tanky lekko / Stun i dostajesz w dupe. Jej niewidke kontrują skille AOE,

które na midzie sporo osób ma, oracle i niewidka nie daje ci prawie nic poza armorem i MR.

Lux jest bardzo przyjemna w grze, ogarnięta kontruje więkoszść postaci z mida, ma bardzo niski CD

w late ( 20 sekund na ulti bijące po 1k i mające zasięg odległości między towerami na lane? Lux :) ),

klatke oraz tarcze która często ratuje dupe, szczególnie tarcza, gdy ktoś rzuca podczas walki ignite,

pada on, ty zostajesz 50hp i ignite na tobie. Koleś cieszy jape z killa, a tu tarcza i ni ma :D No i na lux

można grać rankedy, bo jest dobrą postacią na midlane, można grać jako support, tarcza, i klatka dużo dają naszemu carry :D

@Down

Wiem, ale tarcza daje dodatkowe HP, niezależnie od dmg ;)

Opublikowano

@up ignite to nieuchronne obrazenia -.-ale like za to

Temat można zamknąć wybrałem lux :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...