Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Xbox czy komputer. Ogólnie dużo pytań.

GramNaMacu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Prosto z mostu- bardziej opłaca się kompa czy Xboxa??

Wiadomo, że zdania są podzielone, ale opiszę tu mniej-więcej moją sytuację.

Zacznijmy od kompa- U mnie nie jest z nim najlepiej, z resztą sami zobaczcie.

Proc-Itel C2D E4600 2 x 2.4 GHz na podstawce LGA775

Grafa- GeForce 8600GT

Ram- 3 GB 1000 MHz

Monitor LG E1911 19`

Płyta głowna- Gigabyte P35C-DS3R

Zasilacz- Feel III 350 ATX 20+4

Do wymiany byłby- proc, grafa, ram, zasilacz. Ostatnio to podliczyłem i kupienie Chifteca 500W, Quada Q6600, jakiejś grafy do 400 zł i 4 GB ddr3 to ok. 1000 zł. I tu pytanie. Mój tata ma firmę budowlaną. I tak się zastanawiam, czy nie mógłby odliczyć sobie od tego VAT-u. Bo kiedyś kupowałem sobie monitor i pamiętam, że zrobił coś takiego :) Jeśli ktoś się zna, to niech się wypowie. Bez vatu to jest ok. 670 zł. A po zakupie tego setu musiałbym za 2 lata i tak kupić całkiem nowy komputer, pewnie za 2500 zł, żeby wszystko chodziło.

Przejdźmy do iksklocka :)

Z chcęcią bym go sobie kupił- na allegro chodzi po 600 zł (mam na myśli edycje slim, bez kinecta, na którego mam za mały pokój i bez dysku, który potem bym dokupił. Ale 120 nie 250 giba) Jeśli to z odliczeniem vat jest prawdą, to wyszłoby mnie to o ok. 140 zł taniej. Dodatkowo mam 2 kolegów w klasie, którzy mają xboxy, więc moglibyśmy się wymieniać grami.

Xbox wyszedłby mnie ok. 1000 zł, bo oprócz konsoli musiałbym dokupić też TV (jakiś najtańszy 28"). Niestety nie mogę używać tv w salonie.

Aczkolwiek klocek ma tą przewagę, że jest szansa, że za 2 lata x360 będzie nadal wspierany, a te 2500 zł zamiast na nową konsolę będę mógł poświęcić na gry...

I tu moje pytanie- Xbox czy komputer.

PS. Jeszcze dodam, że żaden pad nie jest mi opcy, bo mam ps2, oraz grałem na xboxie pare razy w życiu.

PS2 Sory za błędy ortograficzne, bo nie chce mi się nawet redagować tych moich wypocin. Sorki, zmęczony jestem.

Opublikowano

vat odliczysz tylko dla sprzętu używanego w firmie a nie dla zabawek ( koszty firmy, amortyzacja sprzętu, tak dowolnie nie można sobie kupować kiedy się chce na firmę )

po co ci duży monitor skoro większość gier i tak nie działa w HD ?

a co wybrać zależny w co grasz i o dostępność gry na dany sprzęt

ps. literówka , zeżarło literki i zostało moto a nie monitor ;)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Muszę się ojca spytać. Nevermind.

Ale jednak, jak byś objaśnił słowo "motor"- bo w moim słowniku występuje jako jednośladowy dwukołowiec napędzany silnikiem. :)

Opublikowano

Ja sam wole kompa niz xbox mieszkam w angli i tu same no life z xbox 360 komputer jest bardzej drogi bo karta itp ale xbox nie tak samo sie gra jak na komputerze. xbox robi se miescje na HD na dysku a komp trzeba dobra karte itp ale ja nadal wole kompa tobie tez bym polecil wymienic to co napisales. a jak juz xbox chcesz to 360...

Opublikowano

@up

wiadomo, że 360 :)

A po 2 napisz, czemu komputer, chyba już wyrośliśmy z argumentu "bo tak!"

Tak się teraz zastanowiłem, że nie będę musiał nawet od razu kupować tv, tylko na początku mógłbym podpiąć xboxa do karty TV.

Proszę o dalsze opinie.

Opublikowano

PC. Zrobisz o/c Q6600(koniecznie rewizja G0) tak do 3.5GHz, kupujesz HD6850 i młocisz w każdą grę. BF3 spokojnie na high wbije na tej konfie.

Opublikowano

Zapomniałem dodać- Nie gram w first person shooter`y :) Tylko cRPG, czasem MC i ew. gry akcji stawiające na przygodę.

Z tym O/C to przesada- do 3,5 nie dobije, mam słabe chłodzenie jak na takie bajery (Alpine 7 Pro).

Proszę o dalsze opinie,

PS. chyba zły dział wybrałem, bo w dziale z kompami, to chyba sami "klawiaturowcy" siedzą :D:D

Opublikowano

PC. jest lepszy bo na nim nie tylko pograsz ale porobisz inne rzeczy a na "iksie" tylko pograsz. Nowy "x" kosztuje ok. 800zł nie 600zł. pzdr

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

@up kosztuje 600 pozdro. A po 2 nie myślisz chyba, że chcę pozbyć się kompa?

Miałbym i x`a do grania i kompa do pisania skryptów etc.

Opublikowano

Jak już to radziłbym Ci kupić PS3. Sam jestem za komputerem, 360 jak i PS3 to dla mnie gówna, ale jak już miałbym wybierać to zdecydowanie PS3. Sam mam PS3 u babci (żeby się nie nudziło) a mój kolega ma Xboxa, na PS3 gra się o wiele lepiej i jak dla mnie jest dużo lepsza grafika. Po za tym ten poryty PAD do xboxa i kompletnie niedopracowany Kinect...

Opublikowano

Jak już to radziłbym Ci kupić PS3. Sam jestem za komputerem, 360 jak i PS3 to dla mnie gówna, ale jak już miałbym wybierać to zdecydowanie PS3. Sam mam PS3 u babci (żeby się nie nudziło) a mój kolega ma Xboxa, na PS3 gra się o wiele lepiej i jak dla mnie jest dużo lepsza grafika. Po za tym ten poryty PAD do xboxa i kompletnie niedopracowany Kinect...

Ten post muszę skontrować:

Po za tym ten poryty PAD do xboxa i kompletnie niedopracowany Kinect...

To powiedz mi dlaczego ludzie wolą bardziej pad od eX'a niż od PS3? Już ci podaję odpowiedź. Innowacyjność i wygoda.

j i jak dla mnie jest dużo lepsza grafik

Dużo lepsza grafika? Pf... 7900GTX robi wrażenie na tobie?(bo na mnie nie) :) Zobacz na CDProjektRED. Zajęło im okrągły rok, zanim przenieśli swój silnik(REDEngine) na X. Zalety? Piękna i urzekająca grafika, grywalność na wysokim poziomie. Crysis 3 będzie jeszcze lepszy z grafiką. Wykorzystane zostaną tzw. emulatory DX11 (tylko na PoweMPC, bo Cell nie potrafi tego).

PS3 mogło być lepszą konsolą od X względem bebechów, ale ci zdzieracze kasy (Sony) nie udostępnili całego kodu Cell'a. Teraz może on jest wykorzystany w 70-80%(Uncharted 3 etc)

Opublikowano
To powiedz mi dlaczego ludzie wolą bardziej pad od eX'a niż od PS3? Już ci podaję odpowiedź. Innowacyjność i wygoda.

Do PS3 przyzwyczaiłem się w godzinę, do Xboxowego nie mogę po kilku.

Dużo lepsza grafika? Pf... 7900GTX robi wrażenie na tobie?(bo na mnie nie) :)

GRAFIKA a nie KARTA GRAFICZNA. Nie używajmy "slangu" bo się nie zrozumiemy :D

I tak zawszę będę wolał komputer, wsadzasz co chcesz i jedziesz jak chcesz. Jednak jeśli miałbym MOŻLIWOŚĆ wyboru między Xboxem a PS3 brałbym od razu PS'a.

GramNaMacu - podaj budżet to Ci pomogę złożyć coś konkretnego, jednak w okolicach 1000 zł to chyba brałbym konsolę.

PS Anoizm - Nie używaj buziek typu :) i dwóch wyrazów w zdaniu, to wygląda jakbyś próbował zaistnieć, ale jednak nie mógł.

Opublikowano

No właśnie- pomocy w złożeniu nie potrzebuje, jak coś, to daje sobie radę sam :D Można powiedzieć, że jestem samowystarczalny w kwestii kompów. (no, prawie)

Ale szczerze mówiąc po parunastu latach jechania na klawiaturze poszukuję czegoś innego. Do 1000 zł (nie umiem zbierać kasy, więc to jest max) Kupie albo to co wymieniłem wyżej, albo konsolę.

Co do PS3 vs. xbox- Nawet się nie zastanawiam. Xbox tańszy, DUŻO lepszy pad (wiem co mówię, bo mam PS2), a pan up chyba nie wie, że kinect jest jedną z najlepszych technlogii tego typu. I na pewno nie jest niedorobiony. Już wole drobne niedokładności, niż świecące dildo :D Ale nie ma o czym mówić, i tak nie będę miał żadnej z tych technologii.

Proszę dalej się wypowiadać, z chęcią poczytam wasze opinie.

PS o gustach się nie dyskutuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...