Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Informatyka - szkoła średnia i studia, pytanie.

Jottex.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewne pytanie. Czy istnieją studia i szkoła średnia o profilu programistyczno-graficznym? Chciałbym programować strony ale chciałbym też zająć się grafiką, w m.in photoshopie.

I drugie pytanie od jakich języków zacząć? Czy dobrze by było tak: HTML, CSS, PHP, PHP obiektowe, Java Script?

98763533515051689628.png

Opublikowano

Mieszkam we włocławku - mam dobre technikum, liceum i oczywiście studia informatyczne. Jeżeli udam się na studia programistyczne, czego musiałbym się tam uczyć? I czy bardziej opłacalne są studia graficzne czy programistyczne? Nie mam chęci do dwóch różnych szkół gdyż to są lata, a po studiach rozpoczyna się etap dwudziestu kilku lat, nie chcę go zmarnować w szkole.

Powiedzcie mi, czy bardziej opłaca się lecieć na studia programistyczne i grafika (samouk) czy na odwrót?

98763533515051689628.png

Opublikowano

A takie pytanko... Może ktoś z was mieszka w Siedlcach? Wiecie może ile średnio trzeba mieć procent punktów żeby się dostać na profil "technik informatyk"? :)

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

Uciekaj z Włocławka puki możesz :)

Na 101% nie idź do ogólniaka na te pseudo-informatyczne kierunki. Znajomi skończyli i wszyscy są jednogłośni: informatyka na mega niskim poziomie.

Nie wiem jak jest w technikum, ale chłopaki zostali na informatycznych studiach i widze co robią - nic.

Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć (przynajmniej w szkole wyższej) to zdecydowanie omijaj te wszystkie WSHE i inne Włocławkie twory szerokim łukiem

f.png

Opublikowano

Idź do program., bo grafika łatwiejsza do ogarnięcia,nawet jako samouk.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

ja sam zamierzam isc na technik-informatyk do włocławka, wiem ze troche chujny kierunek i pewnie nic po tym w tym miescie nie znajde ale moze cos przez neta sie wykombinuje

Opublikowano
Uciekaj z Włocławka puki możesz :)

Na 101% nie idź do ogólniaka na te pseudo-informatyczne kierunki. Znajomi skończyli i wszyscy są jednogłośni: informatyka na mega niskim poziomie.

Nie wiem jak jest w technikum, ale chłopaki zostali na informatycznych studiach i widze co robią - nic.

Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć (przynajmniej w szkole wyższej) to zdecydowanie omijaj te wszystkie WSHE i inne Włocławkie twory szerokim łukiem

W szkołach się informatyki nie nauczysz, przykładem są typowi informatycy w kafejkach i nauczyciele ;)

Co do tych szkół to jeśli sam się nie nauczysz to ze szkoły gówno wyniesiesz(kumpel który jest w 4 klasie technikum mówił mi że nie umieją nawet reinstalla windowsa zrobić a co dopiero linuxa)

Opublikowano

Z doświadczenia napisze, że szkoła czy uczelnia to jakaś połowa sukcesu. Pozostałe 50% to ciężka praca we własnym zakresie.

Nauczyciel/wykładowca powinien przekazać podstawy, pomóc zrozumieć, zaciekawić tematem i wskazać drogę.

f.png

Opublikowano

Szkoła daje mi tylko papierek, nic poza tym - taka prawda. Zobaczę jeszcze jaki kierunek obiorę, gdyż najpierw sprawdzę czy opanuję HTML i CSS. Jeśli to opanuję, zacznę uczyć się PHP i będę wiedział, że warto brnąć w to dalej i dalej. A wnet pozostanę na grafice (samouk).

98763533515051689628.png

Opublikowano

W szkołach się informatyki nie nauczysz, przykładem są typowi informatycy w kafejkach i nauczyciele ;)

Co do tych szkół to jeśli sam się nie nauczysz to ze szkoły gówno wyniesiesz(kumpel który jest w 4 klasie technikum mówił mi że nie umieją nawet reinstalla windowsa zrobić a co dopiero linuxa)

Istnieją technika na b. wysokim poziomie, przykładem jest ZSŁ w Krakowie.

Jeśli planujesz iść na ten kierunek to polecam Ci właśnie tą szkołę, nie musi być w Krakowie, bo jak sama nazwa mówi jest to "Zespół Szkół"

Ostatnio byłem na dniach otwartych i z całego serca mogę ją polecić, zaplecze mają olbrzymie.

Tu podam jedno zdjęcie, jeśli Cię ciekawi ta szkoła to zaglądnij tu:

http://www.tl.krakow.pl/o_szkole/miejsca/pracownie/

p102_03.jpg

Opublikowano

Jestem strasznie rozdarty czy udać się na grafikę czy informatykę. Jestem dość słaby z matmy, ale jak to rodzicie mawiają "mam matematyczny umysł, ale jestem cholernie leniwy". Zobaczę, przez rok będę uczył się HTML, CSS i PHP. Jeżeli opanuje te trzy języki, udam się na Technik - Informatyk. Jeżeli zaś nie uda mi się tego opanować, bądź nie będę wystarczająco dobry - wybiorę technik - cyfrowych procesorów graficznych, a potem uciekam z Włocławka do prawdopodobnie Torunia bądź Poznania.

http://zst.com.pl/ - tutaj się wybieram, doskonały sprzęt, wielka i piękna szkoła, wszystko czego dusza zapragnie.

98763533515051689628.png

Opublikowano

Matematyka jest potrzebna do myślenia, liczenie to druga sprawa w informatyce.Matematyka przydaję się do programowania żeby myśleć logicznie

Opublikowano

Wiem, mam jeszcze czas aby wziąć dupę w troki i nadrobić zaległości. Zobaczę jak pójdzie mi z programistyką, a jak nic nie opanuje do trzeciej gimnazjum, lecę na grafikę.

98763533515051689628.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...