Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chemia - Pochodne Weglowodorow

`Reebok4Fun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam problem z chemia jestem w niej zielony...

Mialem sprawdzian ostatnio z ktorego dostalem 1

i musze isc na poprawe i napisac go na 2 zeby myslec o 2 na koniec roku.

Sprawdzian mam z weglowodorow pochodnych

3 klasa gimnazjum.

Sprawdzian polega na dokonczeniu zdan.

np : Jaki jest wzor ogolny ....

Jakie zastosowanie ma etanol .....

Prosilbym was o podanie mi kilku informacji z ktorych moglbym sie nauczyc

i zrobic sciage.Chodzi mi o ogolne informacje z tego dzialu.

Za pomoc daje limit +

Opublikowano

Mam z tego spr w piątek :).

Wzór ogólny kwasów karkoksylowych i pierwsze cztery:

-COOH (grupa karboksylowa)

R-COOH (wzór ogólny kw. karb) albo:

CnH2n+1COOH

HCOOH - kwas metanowy (kw. mrówkowy)

CH3COOH - kwas etanowy (kw. octowy)

C2H5COOH - kwas propanowy (kw.propinowy)

C3H7COOH - kwas butanowy (kw. masłowy)

Przy każdym kolejnym dodajesz jeden C i dwa H.

Wyższe karboksyle:

C15H31COOH - kw. palmitynowy

C17H35COOH - kw stearynowy

C17H33COOH - kw oleinowy

Na spr możesz mieć zastosowanie tych kwasów:

• produkcja świet
  • Kosmetyki (pomadki do ust)
  • mydła
  • przemysł gumowy (podeszchwy)

Daj znać, czy chcesz estry i aminy. No i ogólnie co jeszcze ci potrzeba - zastosowanie, otrzymywanie, bo nie chce mi się pisac tego wszystkiego raz że z głowy to dwa, że może Ci się nie przydać ;)

Opublikowano

Aminy wchodzą, tak samo jak Aminokwasy, ale nawet dla mnie to czarna magia, mimo że mi 5 wychodzi, to ci nawet o tym nie wspominam :).

@PS

Doucz się zastosowania i właściwości kwasów karboksylowych bo to jest łatwe i na pewno będzie!

Dysocjacja też jest łatwa. Prosty wzór, z karboksylowych:

Kwas mrówkowy - HCOOH. W dysocjacji powstają jony ujemne i dodatnie - kationy i aniony. Może pamiętasz z kwasów, tam wszystkie cząsteczki po atomie wodoru, np w H2SO4 (SO4) były resztą kwasową. Tu, w HCOOH resztą kwasową jest HCOO, a ostatni wodór H- jest jonem dodatnim, H+. Prosty schemat:

HCOO#H --(dysocjuje)--> HCOO - + H+

I tak jest ze wszystkimi, tam gdzie jest # powstaje pękniecie pod wpływem dysocjacji, przez co powstają kationy i aniony.

@estry@

Wzór ogólny:

R1 - COO - R2

Estry to ogólnie połączenie alkoholi z Karboksylami, R1 to alkil Alkoholi, a R2 kwasów karboksylowych.

Proste otrzymywanie:

HCOOH (karboksyl) + CH3OH (alkohol) -----> HCOOCH3 + h2O

Powstał mrówczan (od HCOOH, kwasu mrówkowego) etylu (od alkoholu etylowego CH3OH).

UWAGA! NAD STRZAŁKĄ NAPISZ H2SO4, BO TO POD WPŁYWEM TEGO KWASU POWSTAJE POŁĄCZNIE.

Opublikowano

dzieki

Spalanie ogarniam i ta estryfikacje ;D

czy w estryfikacji tez trzeba robic wartosciowosci ? tak jak w spalaniu ?

I ostatnie pytanie ktore mnie ciekawi

czy to sa wszystkie wzory ktore powinnienem umiec na sprawdzian ?

HCOOH - kwas metanowy (kw. mrówkowy)

CH3COOH - kwas etanowy (kw. octowy)

C2H5COOH - kwas propanowy (kw.propinowy)

C3H7COOH - kwas butanowy (kw. masłowy)

C15H31COOH - kw. palmitynowy

C17H35COOH - kw stearynowy

C17H33COOH - kw oleinowy

Opublikowano

Tak, te wzory Ci wystarczą. Tylko w kwasach karboksylowych musisz się martwić wartościowościami, szczególnie w wyższych, tam to już jest wyższa matematyka, ale w estrach, aminach i aminokwasach masz luz. Ewentualnie przypomnij sobie alkohole, ale to też łatwizna, jak nauczysz się wzoru ogólnego.

A co do innych wzorów.. Jeśli będziesz miał otrzymywanie np. Aminę, to zwracaj uwagę na nazwe - i pamiętaj, ze aminy mają grupę NH2. Na serio, z samej nazwy można zrobić otrzymywanie, w dodatku tu jest łatwo, bo bez wartościowości.

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, te wzory Ci wystarczą. Tylko w kwasach karboksylowych musisz się martwić wartościowościami, szczególnie w wyższych, tam to już jest wyższa matematyka, ale w estrach, aminach i aminokwasach masz luz. Ewentualnie przypomnij sobie alkohole, ale to też łatwizna, jak nauczysz się wzoru ogólnego.

A co do innych wzorów.. Jeśli będziesz miał otrzymywanie np. Aminę, to zwracaj uwagę na nazwe - i pamiętaj, ze aminy mają grupę NH2. Na serio, z samej nazwy można zrobić otrzymywanie, w dodatku tu jest łatwo, bo bez wartościowości.

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam

nie chodzi ci czasem o alkiny , alkany , alkeny ?

Opublikowano

Tak pamietam to ;>

metan

etan

butan

propan itd

w tych allkinach to sie z wodorami kombinowalo jak dobrze pamietam ;>

dzieki tobie rozszyfrowalem Matrixa ;>

Poprawa w srode

Dzisiaj sobie tylko tak przegladam info

jutro zaczne wykuwac na pamiec i sciage robic >

Opublikowano

Powodzenia. Chemia to nie żaden Matrix, to praktycznie matematyka do 100, jeśli znasz podstawy (kwasy, zasady, sole), to wyżej jest tylko więcej liczenia i teorii, ale i tak lepsze to niż m-a-t-e-m-a-t-y-k-a.

Gdybyś jeszcze miał jakieś pytania n/t chemii nieorganicznej to pisz na pw albo na gg, masz w profilu.

Opublikowano

Z historii miałem 6 w 1 i w 2 klasie, teraz mamy nowego nauczyciela, przewrażliwionego na swoim punkcie i ambicji, całkowicie mnie zniechęcił do przedmiotu. Fakt faktem mam 5, ale ucze się na siłe, a nie dla przyjemności.

Opublikowano

Naucz się reakcji spalania, pewnie coś takiego będzie. Ja miałem i gdybym nie umiał to bym dostał 3 zamiast 5... w miarę proste to jest, wystarczy wiedzieć jak to mniejwięcej wygląda a potem tylko podopisywać ile czego.

Np.

CH3COOH + O2 ---> CO2 + H2O ...(spalanie całkowite ;) )

a później sobie liczysz tak, żeby wszystkich pierwiastków było po obu stronach po tyle samo:

CH3COOH + 2 O2 ---> 2 CO2 + 2 H2O

Ja z chemii na bieżąco i najgorsza moja ocena z kartkówki/sprawdzianu to 4 więc jak coś to mogę pomóc ;)

Opublikowano

@3x up

Spalanie to ciągle to samo, zmieniasz tylko pierwszy związek i wartościowanie :).

@cheatek

Na2So4 -> Na2+ + So4-

Nie wiem jak inaczje ci pomóc :P. Reszta z kwasu jest jonem ujemnym a reszta, tu Na2 dodatnim.

Opublikowano

Najlepiej będzie jak założycie jeszcze dział korepetycje ;/

ale pownien ktoś przynajmniej przenieść do prac domowych ;p

Nie obchodzi mnie to co o mnie mówią ludzie, co prawda a co nie prawda wiem i chuj wam w buzie!

V3nglas.png

Opublikowano

@2xup

exmoderator nie moze przenieść tematu, nie ma on żadnych praw, temat conajwyżej może przenieść Fifolski, Matzar, GM albo Administrator.

Chłopka potrzebuje tego, żeby poprawić ocene, ja bym np nie zobaczył tego zadania, gdyby było w zadaniach. W sumie, to korków z chemi 1,2,3 kl mogę udzielić, to nie problem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...