Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań.

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kilka pytań dot. oczywiście komputerów ;)

1. Przeglądając płyty główne, natrafiłem na takie coś:

Częstotliwość szyny pamięci: DDR3 1800(OC)/1600(OC)/1333/1066/800 Mhz

-co znaczy to oc? coś z overclockingiem? Jeśli wsadzę tam ram 1600 mhz CL8 (tak, cl8 kupuję niestandardową wersję) to wszystko będzie działać bez zarzutów? Czy będę mógł ten ram podkręcić (nie pytam o kość, tylko o ten OC)?

2.Podkręcałem procesor. z 2.1ghz zrobiłęm 2,7ghz. To jest AMD Athlon 7750 x2. Bios mam award; żadne programy do overclockingu nie działają - amd overdrive ciągle by się initializował, inne zaś appcrash, jedynie clockgen sie uruchomi, ale ten zaś nie pokazuje opcji podkręcania... Jak go podkręcić bardziej? Poza tym, zmienić jakieś napięcie, jeśli tak to na jakie? Zasilacz ProComp 400W, karta nvidia geforce 9500gt, 4gb ram samsung i goodram (2gb+2gb) obydwie pracują na częstotliwości 800 mhz(podkręt) na napięciu 1,8wolt, hdd szajsung 320gb.

Możecie mnie zwyzywać, ten komp kupowałem na allegro jak byłem jeszcze takim noobskim dzieckiem które nie wiedziało do czego służy pamięć ram :P.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

ja na tym zasilaczu bałbym się cokolwiek podkręcać. Jeżeli chodzi o oc przy ramie to raczej jest to opcja która pozwoli ci na OC ramu. OC procka tylko w Biosie najlepiej, programy z poziomu Windowsa nie są tak dobre jak zwykły Bios.

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

Taa tylko że bios award, ostatnio go aktualizowałem - doszła tylko możliwość kręcenia ramu...

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

a możesz podać dokładny model płyty głównej ? bo być może jest ona uboga do OC skoro komp kupiony z allegro, wszystko jest możliwe.

Opublikowano

Gigabyte M61PME-S2P, tak mi mówi CPU-Z. Zara przeczytam co jest napisane na samej mobo.

@zgadza sie na mobo jest napisane

Gigabyte GA-M61PME-S2P

Opublikowano

z tego co widzę na innych forach i opiniach innych użytkowników płyta ma ubogie opcje OC procka.

Opublikowano

Tak, to racja... No nic dzięki za pomoc masz lajki :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...