Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym sie różni Vps od dedyka.

Mallof

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Vps to to samo co dedyk, tylko że:

Jest słabszy (W większości przypadków)

Jest tańszy (W większości przypadków)

I bardzo trudno go skonfigurować.

@down

bzdura

Opublikowano
vps (wirtualna maszyna stoi u kogoś) dedykowany serwer (stoi u cb w domu ;d)vps (wirtualna maszyna stoi u kogoś) dedykowany serwer (stoi u cb w domu ;d)

Nie szerz tutaj głupot :P Oba z tych serwerów 'stoją' poza domem. VPS się robi z dedyka - to nic innego, jak część dedyka, która jest przeznaczona dla Ciebie. Prościej mówiąc - z 1 serwera dedykowanego robi się kilka VPS'ów.

Opublikowano

A na vps moge sobie serwer metin zrobic dla kilku osob ?.

Macie like .

Pomoglem daj Like :))

Opublikowano

Ale wlasnie ja nie chce na hamachi tyko No-Hamachi. A mam do was pytanie .

Znacie moze jakies strony co sa serwery dedykowane tanie .. .

Opublikowano
Zależy jaki serwer vps, minimalnie od 80zł serwer vps powinien utrzymać jakiś tam mały serwer hamachi na 40~~ osób.

Hamachi pod FreeBSD? Robisz to źle ;p

Twój serwer będzie jak normalny dedyk, ale uciągnie mniejszą ilość graczy :)

Opublikowano

zależy jeszcze jakie parametry będziesz miał. Łącze ram to też się liczy. Powiedz ile chcesz bądź ile osób przewidujesz na twoim serwerze?

Opublikowano

Tak 200-400.

A i mam pytanie da sie jak np robie serwer na hamahi przenies baze na dedyka ?

Opublikowano

"Vps to dedyk podzielony na kilka vps"

Z tym można się zgodzić, na chłopski rozum da to jakieś wyobrażenie o tego typu serwerach ;)

Dla przykładu: serwer "dedykowany" o procesorze 5 ghz i ram 9 gb można podzielić na 2x vps o gwarantowanych parametrach: 2ghz i 4 gb ram

przy czym z pozostałych 1 gb ram i 1 ghz obydwie maszyny mogą "naprzemiennie" korzystać.

W ofercie tych usług trzeba zwrócić uwagę na specyfikację gwarantowaną a nie maksymalną, gdyż z tej drugiej zazwyczaj wiele nie skorzystamy. Uwagę też powinna przyciągnąć informacja ile vpsów jest na maszynie matce, czyli tym umownym dedyku.

Gdy zainstalujesz serwer metin2 na Vps nie będziesz potrzebował sieci hamachi do łączenia się z nim. Zarówno ty jak i inni gracze będziecie mieli ten sam launcher z tym samym IP (w przypadku serwera postawionego u siebie ty łączyłeś się innym launcher).

Moje pytanie jest takie: skoro chcesz przenieść swój własny, domowy serwer na światło dzienne to czy potrzebna Ci od razu maszyna która może uciągnąć ~300 osób ?

Opublikowano

Up@

Po pierwsze masz like za wypowiedz .

A to tak lepiej kupić dedyka co więcej osób uciągnie bo zazwyczaj na starcie serwera jest +300 osób.

Jak byście mogli podać linka do dedykow dobrych i w miarę tanich dam Like.

Opublikowano

Jak byście mogli podać linka do dedykow dobrych i w miarę tanich dam Like.

Takie sprawy w tym temacie pisz :)

http://www.mpcforum.pl/topic/265787-ile-osb-ucignie-mj-komputerdedyk/

Opublikowano

Ale jak założyłem ten temat to tutaj odrazy napisze nie ?? :)

2x Up@

masz like ;)

Edit@

mam jeszcze jedno pytanie .

Ile utrzyma ten pierwszy serwer na www.kimsufi.pl.

ten za 59zl

Opublikowano

zapoznaj się z forum webhostingtalk oraz gamehostingtalk.

bez znajomości i rozmowy nie kupisz nic sensownego.

mimo wszystko dalej jestem zdania że gracze przybywają z biegiem czasu. jeśli nie będzie to serwer godny uwagi to +300 w pierwszy tydzień się nie spodziewaj. ale to tylko moje zdanie.

edit: kimsufi 2G to jedynie przepłacony serwer dla kilku znajomych z ts. (cena 59 to netto - zwróć na to uwagę. )

za 74zł /miecha można mieć vps:

2x2,7 Ghz i 4 GB RAM gwarantowane co kładzie kim 2g na ziemie a i 10 zł zostaje w kieszeni.

tak więc za tą cenę można mieć dużo lepszy vps, który jest w stanie uciągnąć dużo więcej... jeśli już to tylko opcja kim 16G

Opublikowano

W tym temacie nie za bardzo się orientuje.

Ale jednoznacznie nie można stwierdzić że np. online 200 osób i ani jednej więcej bo to wszystko zależy od systemu na jakim to postawisz, wyboru aplikacji i jak dużo zasobów będą pożerać. Odsyłam cię więc do tematu: http://www.mpcforum.pl/topic/265787-ile-osb-ucignie-mj-komputerdedyk/

Na moje niedoświadczone oko 150 -200 ale to dane wyssane z *upy, nie poparte żadnymi testami więc mogę się mylić.

Opublikowano

Up Dzieki wielkie like 2 masz :)

A mam pytanie podasz mi linka do tego vps co pisales wyzej.

Opublikowano

VPS i Dedyk to to samo , z małymi różnicami .

VPS różni się od dedyka tym , że jest tańszy , mniej stabilny i ma mniejszą "moc" .

Opublikowano

Up@,2xup@

Ja wiem juz wytłumaczyli mi wszystko chciałbym jeszcze do tego vps linka co tam wyzej pisal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...