Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Timer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio kombinując z CE, zauważyłem że w pewniej grze MMo kiedy użyję SpeedHacka, przyśpiesza również pewien "timer" (który uniemożliwia pewne czynności 30 sekund po zaatakowaniu kogoś).

I tutaj mam pewien dylemat;

1. Czy to oznacza że mogę zmienić czas tego timer'a za pomocą CE?

2. Po kilku godzinach próbowania, nadal nie mogę znaleźć adresu tego timer'a używając "skanera" Cheat Engine'a, jest na to jakieś wytłumaczenie?

Opublikowano

Najpierw musisz wiedzieć jak działa globalny speedhack do gry, czyli taki jaki CE posiada.

Ten Speedhack nie przyspiesza niektórych elementów gry, on po prostu modyfikuje funkcje pobierające czas systemowy, z których gra korzysta.

W tej zmodyfikowanej funkcji podmienia się kod tak aby zwracany czas był 2x szybszy. Dzięki temu cała gra myśli, że sekunda trwa pół sekundy, bo takie dane do niej docierają. I nie koniecznie gra może być na takie coś przygotowane, w końcu w kodzie gry nikt nie zaplanował że sobie haker przyspieszy proces gry dwukrotnie i stąd mogą wystąpić nieznane błędy.

1. Tak, ponieważ cały proces jest przyspieszony.

2. Tak jest, czas może nie koniecznie jest przechowywany w miejscu które istnieje na stałe ale może być wartością lokalną i wtedy przechowywany zazwyczaj jest w stosie.

Spróbuj najpierw poszukać "Unknown initial value" a potem ciągle "Changed value" co sekunde aż nie zostanie Ci pare adresów, te adresy mogą być timerami i ich wartość się ciągle zmienia. Jeśli nie znalazłeś to raczej przez CE tego nie znajdziesz, potrzebowałbyś znajomości asemblera.

Chcesz zarobić na własnym cheacie/bocie? Pisz na PM

Cracking, analiza programu/strony, boty (także web), cheaty

kwoh2cmd.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...