Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Dla początkujących #001 Jak przeżyć pierwszą noc.

Camorra97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minecraft ... Singleplayer ... Create New World ... Pojawiam się w pustym miejscu. Nikogo nie ma. Tylko zwierzęta. Widzę wschodzące słońce . Co teraz mam zrobić ?

1. Drewno

Podejdź do drzewa, a następnie najedź na nie kursorem. Przytrzymując LPP (lewy przycisk myszy) Zbierz drewno.

Wypadnie z niego malutki sześcianik. Podejdź do niego, a on automatycznie trafi do Twojego ekwipunku.

Naciskając E otwierasz swój ekwipunek.

Naciśnij E i włóż 1 drewno w jedno z czterech okienek na prawo od twojej postaci. Następnie wyciągnij przerobione drewno.

Kładziemy przerobione drewno w każdym z czterech okienek i wyciągamy tzw. CraftingTable.

Możemy go postawić klikając w ziemię PPM. Dzięki niemu nasze okno przetwarzania zmienia się z 4 na 9 kratek.

Zbierz ok. 10 drewien.

2. Kilof

Kilof tworzymy z 2 patyków i 3 przerobionych drewien.

Aby zrobić patyk należy w oknie przetwarzania położyć nad sobą 2 przerobione drewna.

Do stworzenia kilofa potrzebujemy CraftingTable (jego zrobienie opisane w poprzednim podpunkcie) Mamy 9 kratek.

U góry kładziemy 3 przerobione drewna, pośrodku patyk i w dolnym rzędzie pośrodku patyk. Kilof gotowy, przeciągnij go do swojego ekwipunku.

3. Pierwsza baza

Podejdź do jakiejś góry i wkop się w nią na głębokość 5-10 wysokość 2 i szerokość 1.

Oprócz pierwszych 2 kratek głębokości możesz swoją bazę poszerzyć i podwyższyć.

Połóź w niej CraftingTable.

Otwórz okienko Craftingu i stwórz drzwi.

Drzwi tworzymy z 6 przerobionych drewien.

Kładziemy obok siebie 3 ułożone nad sobą drewna.

Wyjdzie wzór prostokąta 2x3.

Z tego możemy wyjąć gotowe drzwi.

4. Węgiel

Kiedy już się udomowisz możesz zacząć kopać tunel 2x1 wgłąb góry.

Potrzebny Ci będzie kamienny kilof.

Robisz go w ten sam sposób, co drewniany tylko zamiast desek wkładasz cobbelstone.

Wiem, że będzie ciemno, ale potrzbujesz znaleźć węgiel, który oświetli Twoją bazę.

Węgiel wygląda jak kamień tylko ma na sobie czarne "plamy".

Kiedy już go wykopiesz otwórz okno przetwarzania i ułóż węgiel nad patykami.

Z tego stworzysz pochodnie.

Jeden węgiel i jeden patyk stworzy 4 pochodnie.

Warto oświetlić całą bazę, żeby nie pojawiały się potwory.

4. Czekamy

Teraz musisz przeczekać ok. 10 minut, aż z powrotem wzejdzie słońce.

Nie polecam wychodzenia w tym czasie na zewnątrz, ponieważ mogą zaatakować Cie potwory.

Dziękuję za przeczytanie tego poradnika. Pozdrawiam Camorra97.

2510259096.png

Hue hue :D

Opublikowano

Takich poradników jest mnóstwo, a ten jest jeden z gorszych...

To jest mój pierwszy poradnik. Proponujesz, że od czego mogę zacząć ? Gram w Minecraft od wersji Alpha i chętnie się podziele moją wiedzą.

2510259096.png

Opublikowano

Bardzo przepraszam :( Kurcze same złe komentarze. Chciałam tylko spróbować jak mi to wyjdzie... Nie wiedziałam, że MinecraftPL zrobił to tak samo...

2510259096.png

Opublikowano

To poradnik dla totalnych urągów, ale przyda się, bo takich na mpc wiele :>

"Podejdź do drzewa, a następnie najedź na nie kursorem." xD

Widać żeś weteran minecrafta, bo nie pisałeś nic o łóżku B) I bardzo dobrze, oldschool wymiata

b8o4ya.jpg

ŻYCIE NA KRAWĘDZI X D

Opublikowano

To poradnik dla totalnych urągów, ale przyda się, bo takich na mpc wiele :>

"Podejdź do drzewa, a następnie najedź na nie kursorem." xD

Widać żeś weteran minecrafta, bo nie pisałeś nic o łóżku B) I bardzo dobrze, oldschool wymiata

Zawsze byłam za tym, aby chociaż tą pierwszą noc przeżyć jak za czasów alphy :)

2510259096.png

Opublikowano

Ceść. Jestem początkującym ale już gram gdzies tak 4 dni i jak drewnianym kilofem chce wykopać rudy żelaza to jak kope to mi się one rozbijajom i ichnie mam w ekfipunku nie wiem dlaczego a jak np. węgiel rozbijam to normalnie mi wyskakuje i go mogę zebrać.

Czekam na odpowiedź !!1

Opublikowano

Po co takie denne komentarze? Ktoś tu się napracował a wy tu coś takiego? Pozatym po wpisaniu w Google "jak przetrwac pierwsza noc mpcforum" twój poradnik ukazuje się jako pierwszy na liście. Nawet fajny, dorób do tego VideoTuta jak możesz :D

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Wczoraj albo przed wczoraj wyszedł podobny poradnik na mpc, a na dodatek to nie był taki pierwszy tylko z 4/5 już. Na Like`a nie zapracowałeś bo nic nadzwyczajnego w tym niema.

Kocham mame

Opublikowano

"Naciśnij E i włóż 1 drewno w jedno z czterech okienek na prawo od twojej postaci. Następnie wyciągnij przerobione drewno.

Kładziemy przerobione drewno w każdym z czterech okienek i wyciągamy tzw. CraftingTable."

Nie ma czegoś takiego jak przerobione drewno, rozumiem deski, ale nie przerobione drewno.

"Zbierz ok. 10 drewien." Ładniej zabrzmiałoby " Zbierz 10 sztuk drewna".

"U góry kładziemy 3 przerobione drewna..." To są deski.

"Drzwi tworzymy z 6 przerobionych drewien." Deski....

"Robisz go w ten sam sposób, co drewniany tylko zamiast desek wkładasz cobbelstone." Nareszcie zrozumiałaś, że to deski :P? i nie "cobbelstone" tylko "cobblestone".

"Teraz musisz przeczekać ok. 10 minut, aż z powrotem wzejdzie słońce." A to nie było czasami 8 minut? tego nie wiem

B). Zamiast czekać mogłaś napisać, że jeżeli nie chcemy czekać to możemy stworzyć łóżko.

Poradnik słaby,

Opublikowano

ja tam na początku robie kamienną siekierkę zdobywam w pizduuu drewna i wkopuje sie gdzieś na kilka godzin(real) :D a 1wsze pochodnie sobie poprostu "przetapiam" troche drewna i węgiel drzewny. co do kopania.... zamiast 2x1 lepiej jest wkopać się troszke niżej niż baza i kopać 2x1 tylko do okoła kopać na max szerokość na wysokości 1 kratki lajk leci bo też gram od alphy :D

Opublikowano

dobry poradnik lecz w tym czekamy 10m przesadziłaś/eś :D bo można w tym czasie kopać sobie :P

[url="http://mag.racked.eu"][img]http://mag.racked.eu/image/357/Mmmm/mca.png[/img][/url] [url="http://mag.racked.eu"][img]http://mag.racked.eu/image/335/yyy..+mleko%21/mca.png[/img][/url]
[color=#FF0000][size=5][50][/size][/color] [color=#00FF00][size=5]Jea[/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][100][/size][/color] [color=#00FF00][size=5]Jea x2[/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][150][/size][/color] [color=#00FF00][size=5]Jea x3[/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][200][/size][/color][color=#00FF00][size=5] Jea x4[/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][250][/size][/color]
[color=#FF0000][size=5][300][/size][/color]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...