Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak założyć server do Minecraft No-hamachi i co zrobić jeśli mamy Routera

RexioManTM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Dziś pokaże wam jak założyć server no-hamachi i co zrobić gdy mamy routera.

Gdy nie mamy Routera:

1. Wpierw ściągamy pliki serverowe, może to być bukkit ale również i server z minecraft.net.

2. Gdy mamy już wszystko przygotowane otwieramy przeglądarkę i wpisujemy "Moje IP", otwieramy 1 lepszą stronę i zapisujemy nasze IP.

3. Otwieramy plik "server.properties" w folderze gdzie mamy pliki serverowe i szukamy linijki "server-ip=".

4. W "server-ip=" wpisujemy nasze IP czyli np. "server-ip=12.34.56.78".

5. Zapisujemy i zamykamy.

6. Odpalamy server i logujemy się na nasze IP.

7. Happy End!

Gdy mamy Router: ( Mój Router to TP-LINK Tl-WR340G )

1. Wpierw ściągamy pliki serverowe, może to być bukkit ale również i server z minecraft.net.

2. Otwieramy "uruchom" i wpisujemy "cmd".

3. Wyświetli nam się czarne okienko, w nim wpisujemy "ipconfig".

4. Szukamy linijki gdzie pisze "Brama domyślna. . . . . . . . . . :<potrzebne ip> ".

5. Otwieramy przeglądarkę i wpisuje nasze "potrzebne ip".

6. Powinno pokazać się okienko Login: Hasło: ( jeżeli nic nie zmienialiście to domyślny login i hasło jest:

login: admin

hasło: admin

7. Logujemy się i wchodzimy w zakładkę "Forwarding".

8. Klikamy "Add New..."

9. W "Service Port:" wpisujemy port "25565" ( domyślny ).

W "IP Address:" wpisujemy "Adres IPv4" który znajdziemy w "cmd" pod komendą "ipconfig"

W "Protocol:" nic nie robimy.

W "Status:" nic nie robimy.

W "Common Service Port:" nic nie robimy.

10. Klikamy save.

11. Otwieramy "server.properties" i wpisujemy w "server-ip=" "Adres IPv4", po czym zapisujemy.

12. Odpalamy server... logujemy się na nasze "IP komputera".

13. Happy End.

W razie pytań pisz niżej^^

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

@ref - po bardzo długim czasie odświeżam bardzo stary temat, jeszcze komuś może się przydać :P Mój 1 temat :D

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

No to ja napiszę, że jeżeli ktoś ma modem od UPC ten, pod który podłączamy od razu telefon i mamy Wi-fi (chyba będziecie wiedzieli :D) jest on marki CISCO to tam nie podajemy loginu i hasła tyl;ko klikamy od razu Login.

Piszę to ponieważ coraz więcej osób ma ten router z UPC. Tak na przyszłość.

Tak. Nic tu nie ma.

Opublikowano

@UP dzięki, być może kiedyś zrobię poradnik do innych routerów to zawsze jakaś informacja

2cf6pe0.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witam mam pytanie mam router Cisco i nie jak wpisuje swoje ip bramy domyślnej to wyskakuje mi

Strona internetowa jest niedostępna
Strona internetowa pod adresem http://0.0.0.0/ może być tymczasowo niedostępna lub została na stałe przeniesiona pod nowy adres internetowy.
Błąd 108 (net::ERR_ADDRESS_INVALID): Nieznany błąd.

proszę o pomoc :(

b_560_95_1.png

Opublikowano

witam mam pytanie mam router Cisco i nie jak wpisuje swoje ip bramy domyślnej to wyskakuje mi

proszę o pomoc :(

Wyślij mi screena okiena cmd po wpisaniu polecenia "ipconfig", dziwi mnie, że Twoje IP bramy domyślnej to 0.0.0.0, screena wyślij tutaj, albo na PW.

2cf6pe0.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Siema zrobiłem tak jak napisałeś i na serwer mogę wejść tylko ja jak podaje IP serwera znajomym to im wyskakuje "can't reach server" z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Siema zrobiłem tak jak napisałeś i na serwer mogę wejść tylko ja jak podaje IP serwera znajomym to im wyskakuje "can't reach server" z góry dzięki za pomoc.

Prawdopodobnie zapomniałeś wyłączyć zapory systemowej, spróbuj wyłączyć zaporę. Jeśli to nie pomoże, pisz na PW, ponieważ będziemy musieli pokombinować jeśli nie jest to wina zapory.

PS: "Can't reach server" - Server jest wyłączony lub nie można nawiązać połączenia z serverem ( czyli prawdopodobnie masz włączoną zaporę systemową ).

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Fakt, lecz trzeba mieć Zewnętrzne IP. A także jest problem, kiedy muszą Ci przekierować porty na router, ustawić go w trybie "Mostu", a także podać passy do Routera... Dobrze że jestem "na ty" ze swoim dostawcą ;P

Opublikowano

Hmmmmm, no dobra, a nie spytałem się czy masz router czy go nie masz. Bo jest to istotny fakt. Po 2, czy server jest na bukkicie? A po 3, jeśli router, to podaj mi dokładną nazwę routera. Podaj też dokładne IP jakie wpisujesz w server.properties . Jeśli nie chcesz publicznie udostępniać IP bądź routera itd. wyślij mi na PW.

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Super tutek, przyda sie na pewno ")

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Ruter to tp-link tl-wr340g v2.2 server jest na bukkicie a ip biere z ipconfig ipv4 192.168.0.102

Sorrka, że nie odpisywałem, nie było mnie w domu. Być może coś źle zrobiłeś? Przeanalizuj jeszcze raz poradnik i dokładnie go wykonaj według punktów. Jeśli to nie pomoże, to niestety nie wiem. Server działa, tylko dziwi mnie, że Twoi koledzy nie mogą wejść, może za słabe łącze internetowe? Próbuj dalej, postaram się pomóc, ale na razie nie wiem co i jak, przyczyn może być pełno.

2cf6pe0.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Przepraszam za pytanie na poziomie "przedszkolaka"

Na co mam patrzeć jeśli mam:  Wireless LAN adapter Wi-Fi

Ethernet adapter Ethernet

Ethernet adapter Virtual-box Host-only  network

To na które mam patrzeć względem IP ?, bo na Lan mam końcówke .17, na Ethernet adapter ethernet mam .16 a na Virtual mam (Dwie ostatnie kropeczki) .56.1

Proszę o pomoc !

Opublikowano

Mogł bys popatrzyc na date wyzej ? rok temu to juz pewnie nie dziala

20141229160810uid1.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...