Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Konfiguracja serwera no-hamachi!

Wicherek626

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiele osób nie wie jak zrobić serwer no-hamachi który da się zrobić na praktycznie każdym komputerze.

Mam nadzieje że ktoś to podczepi. Od razu mówię że nie widziałem jeszcze takiego tutoriala w całości dlatego go robie :)

Na początku musimy odblokować porty na naszym routerze (no chyba że mamy modem to nie trzeba).

Nie będę tutaj się rozpisywał z tym znowu ponieważ już zrobiłem o tym poradnik. :)

http://www.mpcforum.pl/topic/578570-poradnik-jak-zrobic-serwer-no-hamachi/

Następnie konfiguracja IP. Dużo osób nie wie że IP w konfigu serwera ustawiamy wewnętrzne a gracze wchodzą zewnętrznym. (My wchodzimy wewnętrznym).

To lecimy. Otwieramy start -> wszystkie programy -> akcesoria -> wiersz polecenia.Taka scieżka jest na Windows 7.

Na XP jest chyba start -> wszystkie programy -> akcesoria -> narzędzia systemowe -> wiersz polecenia. Chociaż nie jestem pewien bo nie pamiętam.

Jeżeli nie jesteście w stanie znaleść to w start mamy okienko uruchom... (Jeżeli też nie to naciskamy znak windowsa na klawiaturze + R).

W uruchom... wpisujemy cmd.

Dobra. Teraz jak każdy ma wiersz polecenia to wpisujemy ipconfig i teraz szukamy naszej karty.

W moim przypadku pisze: karta Ethernet polączenie lokalne.

No i adres IPv4 to nasze IP wewnętrzne.

Teraz wystarczy wpisać to IP do pliku konfiguracyjnego serwera minecraft tam gdzie mamy server-ip=.

Musimy także wpisać ten port który odblokowaliśmy. W moim przypadku był to port 7777.

Teraz wystarczy wygooglować IP zewnętrzne więc w googlu wystarczy wpisać: moje ip.

Na końcu graczom podajemy ip tak: IPzewnętrzne:port.

Tak jak już mówiłem sami wchodzimy za pomocą ip wewnętrznego (IPwewnętrzne:port)

Mam nadzieje że pomogłem :) Testowane na routerze tp-link na internecie UPC 25 mb oraz na radiowym 4mb

Proszę o krytykę ponieważ nie często piszę tutoriale ale mam zamiar : ))

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...