Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Mini-tut][CSS]Przeźroczyste tło z zaokrąglonymi rogami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chcemy zrobić przeźroczyste tło zazwyczaj sięgamy po program graficzny i tworzymy odpowiedni "prostokąt" o zaokrąglonych rogach prawda ?

Ale jak to zrobić łatwo w CSS :

Jeśli już ktoś to próbował zrobić na pewno zetknął się z komendami "opacity" i "filter". Obie te komendy są dobre lecz używając ich odnosi się to do wszystkiego co w tym elemencie jest i niestety mija się z celem :(. A więc jak zrobić półprzeźroczyste czarne tło-prostokąt z zaokrąglonymi rogami (dajmy 20px).

Proste. Do tego posłużą nam komendy "border-radius" ,która zaokrągli wszystkie rogi i zapis RGBA (Red, Green, Blue, Alpha).

.moja_klasa {
background-color: rgba(0, 0, 0, 0.5);
border-radius: 20px;
/* A może troche przeźroczysty biały tekst ? (tak na 70% widoczności)  Proszę bardzo :
color: rgba(255, 255, 255, 0.7);
}

Mam nadzieję ,że komuś pomogłem jako ,że sam miałem z tym problem.

Opublikowano

Dzięki! Kiedyś o tym wiedziałem a ostatnio się męczyłem z grafiką ;)

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Może się czepiam, ale - zamknij komentarz :)

Jestem ciekaw, czy to że zarejestrowałem się na MPC w piątek 13 coś zmienia...

Opublikowano

To jest opcja, jeżeli się nie mylę z CSS3, a obsługi np. w IE tego nie ma. Tak jak @up - nie na każdej przeglądarce to działa.

@cd. opcji - to sam korzystam.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...