Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q]WiFi za pomocą anten kierunkowych?

Anteras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, otóż postanowiłem zrzucić okowy czy w coś tym stylu i stworzyć Access Pointa. Problem w tym, że im więcej o tym czytam tym mniej wiem :x Najbardziej podobna do tego co oczekuje, jest opisana na Wiki sieć typu ESS. Jednak ja chcę to zrobić z antenami kierunkowymi powodu dzielącej mnie odległości.

Tak to wygląda teraz

Beforejpg_rnwewwx.jpg

A tak bym chciał żeby wyglądało

Afterjpg_rnwewsh.jpg

A więc, czy jest to możliwe? Jeżeli tak to jaki koszt był takiej zabawy=^.^=? Z góry dzięki : )

Ps. Zastanawiałem się między działem Komputery i Pogaduszki i wybrałem ten dział, bo tu mądrzejsi chyba są :D

Pss. Teraz aby ktokolwiek miał internet, musi być włączony ruter, czy da się to jakoś ominąć?

Opublikowano

Z tego co wiem, będziesz musiał w chuj zabulić.

Kabel ekranowany H155 (chyba tak sie zwie) to ponad 18 zł za metr. Lipa.

Dodatkowo, jeśli jesteś mądry, to sam zrobisz antenę. Tylko ręcznie robiona raczej nie będzie miała wzmacniacza (chyba że skończyłeś technikum elektryczne), więc za wiele dB nie osiągniesz. Cen anten gotowych nie znam, ale pewnie z 200 zł. Do tego pare złączek SMA- pozłacanych po 10 zł sztuka (około).

Najpierw przelicz sobie, czy na serio ci się to opyla, bo z tego co widze, to chcesz kosić kasę od sąsiadów za neta.Jeśli sie zdecydowałeś- Zaspamuj inne fora (mi. dodę (If you know what I mean)) My tu ci raczej nie pomożemy, bo sam nie bawię się falami 2,4 GHz tylko raczej 446 MHz

EDIT: a ile dzieli komputer nr.2 i nr. 3? Ime metrów oczywiście? Bo na schemacie widzę przekaźnki :)

Opublikowano

czemu nie opłacalne? sieć w obrębie 2 do 5 km bez problemu zrobi na 2-3 routerach kupionych nawet w biedronce tylko dobrać anteny dobre, jakoś nie widzę tu żadnych kosztów poza routerami i antenami kierunkowymi,potem tylko okablowaniem i swith do kompów

problem tylko w odpowiednim skonfigurowaniu wszystkiego, jak nie ogarnia tablic routingu niech lepiej się za to nie bierze

sam stawiałem, dla 3 użytkowników i działa bez problemu , większa ilość to już raczej wymaga serwera ale z tym też nie problem tylko polepszy jakość połączenia

poza przepustowością nic nie stoi na przeszkodzie , ograniczeniem prostych sieci jest liczba użytkowników ponad 10 osób to juz trzeba postarać się o porządne łącze

a jak ma działać całość sieci kiedy wyłączysz jedno urządzenie ? nie wiem jak sobie wyobrażałeś działanie internetu bez dostępu do niego, budujesz sieć to się nastaw na urządzenia działające 24h na dobę

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...