Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Allegro

C.J

Rekomendowane odpowiedzi

Weteran
Opublikowano

Witam.

Zamówiłem wczoraj spodnie z allegro, wybrałem opcję płatność przy odbiorze (Przesyłka priorytetowa pobraniowa).

Dzisiaj mi gościu napisał, że tak przesyłka jest od 20 komentarzy w profilu. No to ja zawiedziony zapytałem, czy cała

nasza transakcja jest anulowana. On mi na to, że dostane ponaglenie, na dodatek będę musiał zapłacić jakąś prowizję.

Za co ja mam mu płacić? Za to, że nie chce mi wysłać paczki?

Wysłałem mu jeszcze teraz e-mail z pytaniem, czy może wysłać to normalnym listem.. ale na razie nie odpisał.

Będę musiał płacić za jakieś prowizje?

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Nie ma takiej zasady w regulaminie allegro. To jakaś jego osobista zasada, w tym wypadku ma obowiązek ci wysłać tak jak zamówiłeś, jeśli nie, to ty możesz ubiegać się prawnie o sfinalizowanie transakcji. Jeśli dał taką opcję przesyłki, to jego osobiste zasady nic nie znaczą.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

za zrobienie w konia tak , nic nie płacisz

jak chce wpłaty na konto to wpłać wymaganą sumę + opłata za przesyłkę i olej bo nic więcej nie masz płacić. to co miałeś zrobić zrobiłeś on ma obowiązek wysłać a nie żądać jakiś prowizji od ciebie dodatkowo.

a może mu właśnie chodziło o tą dopłatę za przesyłkę ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Weteran
Opublikowano

On mi powiedział, że mam czytać regulamin allegro..

Mi zależy na kupieniu, a mu chyba na zdobyciu kasy z naiwności.

Przesyłka 20 zł, spodnie 79 zł. Razem wychodzi 99 zł.

Ja zamówiłem płatność przy odbiorze.

A on mi mówi, że nie wysyła tym, co mają mniej niż 20 komentarzy w profilu, w ogóle co to ma być?

Tutaj treść jego emaila

Witam,wysylka za pobraniem tylko dla użytkowników z minim.20 komentarzami allegro na koncie,koszt.20zl(poczta,polecony priorytet),pozdrawiam.

Potem ja się zapytałem, czy moje zamówienie mam traktować jako anulowane, a on zaczął tak pisać..

Witam,przyjdzie Pani ponaglenie ,bedziemy musieli ubiegac sie o zwrot prowizji w tym wypadku,prosze poczytac regulamin allegro,pozdrawiam.

Ja mu nic nie miałem płacić, ani nie przelewałem żadnej kasy, bo chciałem płacić przy odbiorze.

Dodam, że na jego aukcji jest napisana możliwość płatności przy odbiorze, a skąd ja niby mam wiedzieć, że on

wysyła wedle swoich zasad? Coś mi tutaj nie gra..

Link do aukcji:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2199015084

1329036830-U154499.png
Opublikowano

http://allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php

Nie ma żadnej wzmianki o wysyłce z płatnością przy odbiorze. Pokaż mu to i zażądaj wysyłki, może to go nieco uspokoi...

Weteran
Opublikowano

Dostałem odpowiedź, że mogę wpłacić im kasę na konto, a oni wyślą paczkę.

Czy jeżeli przeleje mu pieniądze na konto, to mnie nie oszuka?

Bo przecież na transakcji napisane jest, że płacę przy odbiorze.

On dodał, że mają własny regulamin na stronie, sam już nie wiem, ale trafiłem na sprzedawce.

Co myślicie, co zrobić?

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Ich regulamin nie ma żadnej wartości prawnej, jeśli dał opcję wysyłki z płatnością przy odbiorze to w świetle prawa ma OBOWIĄZEK wysłać ci przesyłkę, nie musisz iść na ugody i żadnych przelewów robić.

A oszukać cię raczej nie może, sposób dostawy to sprawa między użytkownikami, allegro w przesyłce nie pośredniczy.

Ale powiedz mu, że masz prawo żądać przesyłki z płatnością przy odbiorze, więc jeśli on żąda zamiany formy przesyłki, to niech pokryje jej koszty. :)

Weteran
Opublikowano

Nie wiem co robić, chciałbym ten spodnie, ale jakoś dziwnie się z nim dogadać..

http://f-ff.pl/wysylka.html

To jest ten ich regulamin niby.

1329036830-U154499.png
Opublikowano

na allegro obowiązuje regulamin allegro, a nie jakiś ich pierdolony skrawek tekstu.

Zażądaj od niego wysyłki z płatnością przy odbiorze, jak nadal będzie odmawiał to pisz do administracji allegro

Opublikowano

"Witam,przyjdzie Pani ponaglenie ,bedziemy musieli ubiegac sie o zwrot prowizji w tym wypadku,prosze poczytac regulamin allegro,pozdrawiam."

Jeśli nie zapłacisz przyjdzie Ci ponaglenie do zapłaty. Jeśli dalej nie zapłacisz SPRZEDAWCA będzie się ubiegać o zwrot prowizji. Ty jedynie możesz dostać ostrzeżenie od allegro - 3 ostrzeżenia to blokada konta.

Czy jeżeli przeleje mu pieniądze na konto, to mnie nie oszuka?

Jeśli ma oceny pozytywne, to raczej nie.

Bóg to twoje sumienie

Weteran
Opublikowano

O dzięki, teraz zrozumiałem treść..

Przedtem zamawiałem już od tego sprzedawcy, ale z innego konta.

Dobra to jutro powiem matce, żeby mu przelała ;)

Dzięki za objaśnienie sytuacji ;d

1329036830-U154499.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...